Kanka candır

Güncelleme Tarihi:

Kanka candır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 14:41

İlk adet, ilk aşk, ilk kıskançlıklar, erkekler/kızlar, dersler, moda, giyim...

Haberin Devamı

Özellikle ilk ergenliğe girilen dönemlerde yani 10-12 yaş arasındaki gençler için akranlar çok önem kazanır. Onların moda tabiriyle ‘Kanki’ olmak onlar için önemli bir kimliktir. Ve yavaş yavaş bir gruba doğru giden sürecin ilk adımıdır. Ergenlik döneminde yaşanan bu süreci Psikolojik Danışman Dolunay Kadıoğlu değerlendiriyor.

Kanki olmak, sırdaş olmak anlamına gelir. Yeni yaşamaya başladıkları ergenliğe ait onlar için özel olayları, deneyimleri paylaşmak, sırlarını tutmak, birileri için farklı ve özel olmak, aynı şeylere gülmek ve üzülmek, aynı şeyleri giymek, aynı objelere merak duymak... İşte kanki olmak budur.

Ergenler için kankiler neden bu kadar önemli?

Çevrelerinde hiç kimse doğru dürüst  onları anlamaz. Okul kurallarla doludur, çok sıkıcı ve saçmadır. Aileler çoğunlukla sınırlayıcı ve yargılayıcıdır. Toplum ise çok standarttır.

Büyümeye dair her şeyi birbirleri ile paylaşıyorlar

Oysaki onlar için her an yeni ve farklı gelişmeler olur. Büyümeye başlamışlardır. Büyümeye ait her şeyi paylaşacakları ancak kendi yaşıtlarıdır. İlk adet, ilk aşk, ilk kıskançlıklar, erkekler/kızlar, dersler, moda, giyim, arabalar, teknolojik gelişmeler…

Aile kural koyar kankiler paylaşımcı ve iyi birer dinleyicidir

Ergen ilk yaşadığı duyguları anlamladırırken, güvendiği ve onu dinleyebilecek birini ister. İlk duygu kayıtları önemlidir. Sağlıklı yerleştirebilirse gelecekteki kayıtları, yaşantıları da sağlıklı olur. Aileler bu konuda da zorlayıcı ya da fazla kuralcı olabilirken, akranlar daha paylaşmacı ve dinleyici olurlar. Zaten bir ergenin de sadece buna ihtiyacı vardır; konuşarak kendini ve duygularını tanımak.

Kanka grupları ile bağımsızlığa doğru ilk adım

Okulda saatlerce aynı yaş grubuyla bir arda olmak, gülmek, kızmak, üzülmek, birlikte spor yakmak, aynı giyim tarzını, aynı starı, oyuncuyu beğenmek, hayran olmak, gruplar oluşturmak ve o grubun üyesi olmaktan gurur duymak, platonik aşkı defalarca anlatmak…İşte akranların önemi burada. Tek başlarına ama bir grupla beraber büyümek, aileden yavaş yavaş bağımsız bir şekilde kendi kararlarını alabilmek, fikir beyan etmek için önemlidir kanka grupları!

Bazen kız-erkek karışık kanka grupları olabilirken bazen ya kız ya da erkek gruplar olur. Bu durum, yaşlara göre değişebileceği gibi, okulun düzenine, ailenin sınırlarına göre de değişebilir.

Karşı cinsiyetten kankalar da çok önemlidir

Ergenlikle beraber karşı cinsiyetten akranlarla yaşanan arkadaşlıklar da önem kazanır. Bunun aşk olması gerekmez, karşı cinsiyetten kankalar çok önemlidir. Birbirlerine göz kulak olmak, paylaşmak, karşılıklı olarak diğer cinsiyeti tanımak için diğer cinsiyetten kankalar gereklidir. Zaten doğal ve sağlıklı ortamlarda birbirlerine çekilir ve arkadaş olurlar. Sağlıklı olan, olması gereken bir arkadaşlıktır bu. Aileler için zorlayıcı ve bazen kabul edilemez! Bununla beraber doğal bir büyüme sürecidir.

Sözün özü kanka candır!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!