GeriErgen Psikolojisi Güneşi Beklerken’deki Melis’in hastalığı ne?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneşi Beklerken’deki Melis’in hastalığı ne?

Güneşi Beklerken’deki Melis’in hastalığı ne?

Bu hastalık ergenlik döneminin sonuna doğru çoğunlukla kızlarda görülüyor.

Kanal D’nin başarılı dizisi Güneşi Beklerken’de bu haftaki bölüme Yağmur Tanrısevsin’in canlandırdığı Melis karakterinin hastalığı damga vuracak. Başrollerini Hande Doğandemir, Kerem Bürsin, İsmail Ege Şaşmaz, Yağmur Tanrısevsin’in paylaştığı Güneşi Beklerken’in Pazar günü yayınlanacak bölümünde Melis’in bulimia hastası olduğu ortaya çıkacak.

Uzman Danışman Psikolog & Yaşam Koçu Manolya Özek, ergenlikte daha sık görülen bulimia hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Bulimia yeme bozukluğu, ergenlik dönemi sonu ve yetişkinlik başlangıcında çoğunlukla kızlarda görülür. Normal bir insanın kapasitesi dışındaki aşırı miktarda yiyeceğin kaçınılmaz kilo alınım sonucunu önleyebilmek için izlenen kusma yöntemi, zevk için yemek yeme eylemini izleyen, belli aralıklarla artan bir döngü oluşumuna uzanır. Her kusma eyleminin ardından tekrar bir şeyler yeme ihtiyacı gelir ve bulimia hastası midesi dolup taşana kadar, kusma ihtiyacını tekrar hissedene kadar yemeye devam eder. Bulimia’nın artan şiddetiyle beraber güçlenen yeme içgüdüsü, kişiyi artıkları karıştırarak bir şeyler arama, çöp kutusunu didikleme, bir şeyleri çalmaya kadar sürükleyebilir.

Bulimia hastalığıyla yaşamlarını sürdüren insanların, geniş miktarda yiyecek tüketiminden sonra izledikleri mideyi boşaltım metotları, aslında duygusal yoksunluklarının bir göstergesidir. Aşırı şekilde yedikleri yemek sonrası duyulan pişmanlık duygularıyla baş etmek için, gerçekçi olmayan bir şekilde kendilerini suçlamaya başlarlar ve zorla da olsa kusarak, kendilerini bir nevi cezalandırılmış olurlar. Bu yönelim, kişilerin kendileri hakkında nasıl hissettikleriyle veya hayatlarında belli olay serileri ardından nasıl davrandıklarıyla direk ilgilidir. Zevk için yeme ve bağırsakları temizleme olaylarına ardı ardına ihtiyaç duyan bir bulimia hastası; aslında öfke, bunalım, çaresizlik, gerginlik, stres, endişe gibi duygularını saklamaya çalışıyor ve bunların ortaya çıkış şeklini değiştirmeye çalışıyordur.

Hasta, aslında baş edemeyeceğini düşündüğü duygulardan hastalık aracılığıyla korunur. Çelişkili olarak bulimia hastaları, çeşitli birçok şeyin kontrollerinden çıktığını hissetme duygularını, kendilerini kusarak kontrol altına alma eylemleriyle bastırırlar ve böylece hastalık sürüp giden bir döngü biçimini almaya başlar. Kişinin, kontrolü altında olduğunu düşündüğü bu korunma yönteminden yoksun olacağı korkusu, hastalığın şiddetinin artarak devam etmesine yol açar ve bu durum bütün duygusal deneyimlere hakim olmaya başlar.

Bulimia hastalığının özellikleri

  • Bulimia hastalığı, ergenlerde ve genç yetişkin kadınlarda, %0,5 - %2 arası görülür.
  • Bulimia hastaları, genellikle sahip oldukları yeme bozukluğu hastalığının farkındadırlar.
  • Diyet konulu tartışmalara oldukça odaklıdırlar ve bundan da aşırı keyif alırlar.
  • Kişi; diyet yapar, acıkır ve bunun ardından kuvvetli arzu ve yoksunluk duygularına cevap verme amacıyla zevk için yemek yer.
  • Yemek yerken kişi kendini kontrol edemez.
  • Kilo almaktan çok korkar ve zevk için yeme (binge) davranışını yok etmek için denemelerde bulunur. Kusar, müshil ilaçlarını zararlı şekilde kullanır, egzersiz yapar veya kalorilerden kurtulmak için oruç tutar.
  • "İyi olmak" ve yeniden zevk için yeme davranışında bulunmamak için kendi kendine yeminler eder fakat kendini aç bırakarak izlenilen bu süreç yoksunluk yarattığından zevk için yeme- bağırsakları temizleme döngüsünü tekrar eder.
  • Kişi, değerli olmak için ince olması gerektiğine inanır. Dükkanlardan bir şeyler çalabilir, önüne gelenle düşüp kalkabilir, alkolü, ilaçları, kredi kartlarını kötüye kullanabilir. Kişi davranışlarının sonucunu düşünmeden, risk alıcı hareketlerde bulunabilir.
  • Tıpkı anoreksi gibi, bulimia hastalığı da öldürebilir. Bulimikler, dış görünüş olarak güçlü görünseler de aslında bunalımda, yalnız, utangaç ve içleri bomboştur. Arkadaşları onları yetenekli, çekici, maceracı ve eğlenceli olarak nitelendirse de, bu imajın altında acı duydukları suçlu sırlarını saklama çabaları yatmaktadır. Kendilerini değersiz hissettikleri için, duygularında büyük güçlükler yaşayan bulimikler, daima endişe, bunalım, şüphe ve derin şekilde gömülmüş öfkeyi içlerinde barındırırlar.
  • Bulimiası olan hastaların yemekler konusunda birçok kuralları ve takıntılı düşünceleri vardır. Bu endişe ve davranışlar, kişinin ilgisinin acı veren duygulardan uzaklaşmasına imkan sağlarken, gerginlik ve endişe sürdüren davranışları azaltmasını sağlar.

Bulimia nasıl anlaşılabilir?

  • Kusmukta bulunan asitten dolayı, diş minelerinde erime.
  • El içinde kusmaya yol açmak için sürekli parmakların boğaz yoluna doğru itilmesinden dolayı yara izleri kalması.
  • Küçük bir yüzdeyle de olsun, bulimia hastalarının yanaklarının yakınında bulunan kulak altı bezelerinde şişmeye rastlanılması.
  • Bulimia hastası kadınların, düzensiz regli dönemi yaşamaları ve her iki cinste de, cinsel ilgide düşüş yaşanması.
  • Karın ağrıları ve acıyan hassas boğazlar hakkında sık sık şikayetler duyulması.
  • Tüm bu bulimia hastalığı gösterge işaretlerine rağmen, hastalığı erkenden yakalamak zordur. Zevk için yeme (binge eating) ve bağırsakları temizleme döngüsü, genellikle gizli olarak yapılır ve bu davranışından utanan kişi tarafından normal kilo ile kolaylıkla saklanabilir.

False