GeriErgen Psikolojisi Gençlerin uyuşturucu eğilimi nereden geliyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gençlerin uyuşturucu eğilimi nereden geliyor?

Gençlerin uyuşturucu eğilimi nereden geliyor?

Dikkat, uyuşturucu maddeler artık internette bile satılıyor!

Son günlerde kullanımı iyice yaygınlaşan uyuşturucu madde Bonzai’ye bağlı ölümlerin sayısı epey arttı. Yapılan araştırmalarda Bonzai kullanım yaşının 12'ye düştüğü bildiriliyor. Emniyetin düzenlediği birçok operasyona rağmen gençler bu maddeyi internetten ve Facebook gibi sosyal ağlardaki gruplardan kolayca temin edebiliyor. Peki, gençlerin uyuşturucuya olan merakının başlıca nedenleri neler? Yrd. Doç Dr. Şule Kaya, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi, ailelere önerilerde bulundu.

Uyuşturucuya eğilimin nedenleri

Kitle iletişim araçları: Eskiden de vardı bu sorunlar ama günümüzde gençler ailelerinden uzaklaştıkça, televizyonda gördükleri birtakım müzisyenlerin ya da film yıldızlarının ekrandaki görüntüsünü taklide başlıyorlar. Kendilerine rol modeli aldıkları, uzaktan gördüğü kadarıyla çok “cool” yaşadığını düşündükleri birinin doğru-yanlış birtakım davranışlarını benimsemeye başlıyorlar.

Farklı olma hevesi: Gençlerin kafasında ideal olarak gördüğü insanlar alkol ve sigara kullanıyorsa, gençler de kullanmaya başlıyor. Çünkü bu yaşlarda farklı ve orijinal olmak önemli, farklı olmanın yolu bunlarmış gibi bir anlayış var.

Boşluktan kaynaklanan mutsuzluk: Çocuğun 12 yaşına kadar anne baba ile hareket etmeye çok ihtiyacı vardır ve bu dönemde bu ihtiyaç karşılanmazsa çocuk içine düştüğü duygusal boşluğu farklı şeylerle doldurmaya çalışabilir. Geçici ve yapay mutluluk hissine sebep olduğu ve ne yazık ki, artık ulaşılması da çok kolay olduğu için ailenin yarattığı boşluktan kaynaklanan mutsuzluk, uyuşturucu kullanımı ile sahte bir mutlu hissetme haline dönüştürülmeye çalışılıyor.

"Anne ve babaların çocuklarını dinlemesi gerekiyor"

Çocuklar okulda olan biteni evde anlatmak anne-babalarıyla konuşmak istiyorlar. Dolayısıyla anne ve babaların da çocukları dinlemesi gerekiyor. Eğer aile “Ben de hayata bir kere geldim” havasındaysa, çocuğun ne yaptığını bilmek daha da zorlaşıyor. Türk aile yapısında ciddi çözülmeler var. Ailelerimiz aynı evin içinde bireysel hayatlar yaşamaya başladı, belirgin bir bencilleşme var ilişkilerde. Hal böyle olunca çocuklar da kendi başlarının çaresine bakıyor. Önemseyen, ilgilenen, okul çıkışı “Çocuğum ne yaptın?” diyen ailelerin çocukları bu duruma gelmiyor. Öyle dışardan göründüğü kadar kolay bir şey değil çocuğun madde kullanmaya karar vermesi. Belki televizyonlarda özendirici haller var ama diğer taraftan her dakika madde kullanan kişilerin düştüğü durumlar da anlatılıyor.

Gençler, uyuşturucunun hem vücuda hem de sosyal hayata verdiği zararı görüyor ama buna rağmen uyuşturucu kullanıyorsa, bu çocuğun aile hayatında bir şeyler kesinlikle yolunda değil demektir. 

False