Ergenlikte alkol kullanımı

Alkol, ergenlik ile birleştiğinde kazalar kaçınılmaz hale gelir.

Haberin Devamı

Ergenlerin kendilerini kanıtlamak adına riskli davranışları rahatlıkla yapabildiklerini biliyoruz. Büyüdüğünü kanıtlamaya çalışan ergenler bazen riskin dozunu da kaçırabiliyorlar. Ayrıca kendini pek çok farklı alanda deneyimlerken alkol kullanımı ile de deneyim alanını çoğaltabilirler. Ergenlik döneminde alkol kullanımı ve bu konuda ailelerin yapması gerekenleri Psikolojik Danışman Dolunay Kadıoğlu anlatıyor.

Alkol kullanımına yeni başlayan genç, ne kadar içeceğini ve nerede duracağını bilemeyebilir hatta böyle bir kaygısı bile olmayabilir.

Gençlerin alkol kullanımıyla beraber daha yüksek riskleri düşünmeden alabildiği yapılan çalışmalarda kanıtlıyor. Örneğin; Alkollü araba kullanımı, hız yapmak ve öfke kontrolünün kaybıyla beraber , şiddet kullanmak ve kavgaya karışmak. Tüm bunların sonucunda da yaralanmalar, ölümler ve başkalarınında yaralanmasına ve ölümüne neden olma kaçınılmaz hale geliyor.

ABD’de adolesan intiharlarının üçte biri alkol ve madde kullanmayla ilişkili bulunmuştur. Ergenlerin neden olduğu cinayet ve trafik kazaları olaylarının yarısında da alkol ve madde bağımlılığının rol oynadığı bilinmektedir.

Ergenlik, sakarlığın çok yaşandığı bir dönemdir. Sakarlık alkol kullanımıyla birleştiğinde boğulma, yanma, düşme olayları sık rastlanmaktadır. Alkol, ergenlik ile birleştiğinde kazalar kaçınılmaz hale gelir.

Adolesan döneminde sık kullanılan alkolün olumsuz sonuçlarından bazıları; ergenlerin akranlarıyla, öğretmenleriyle, aileleriyle aralarının bozulması, okulda başarının düşmesi, otoriteye karşı gelmeleridir.

Ergenlerin alkol kullanımı konusunda ailelerin farkındalıklı olması, çocuklarıyla sohbeti, iletişimi hep korumaları olabilecek olumsuz olayları önlemede en etkin koruyucu yoldur.

Yazarın Tüm Yazıları