Deniz Sevinç
Deniz Sevinç
Deniz Sevinç

Ergenlik dönemindeki çocuklar ne hisseder?

Bu dönemde, çocukların duyguları hızlı iniş çıkışlar gösterebilir.

Haberin Devamı

Ergenlik dönemine giren çocukların neler hissettiği ailelerin merak ettiği konulardan biri. Psikolog Deniz Sevinç, ergen çocukların duyguları ve genel psikolojik durumlarıyla ilgili önemli bilgiler aktardı.

Çocuk, ergenliğin başlarında bedensel ve duygusal değişiklikler karşısında uyum ve baş etme çabalarında yetersiz kaldığını hissedebilir.

  • Duyular hızla iniş çıkışlar gösterir.
  • Çabuk sevinir çabuk üzülür ve çabuk öfkelenirler.
  • Dağınık ve savruk olurlar.
  • Dış görünüşe verilen önem artar.
  • Dürtülerin artması, cinsel kimliğin hissedilmeye başlamasıyla birlikte toplumun beklentilerine uygun yeni rollerine alışmaya çalışırlar.
  • Soyut düşünebilme yetenekleri artar.

Ergenler artık yeni değerler, yeni davranış şekilleri, referans alacağı yeni kişiler aramaya başlamıştır. Arkadaşlıklarda önceleri hemcinsler tercih edilirken, dönemin ortalarına doğru ilgi karşı cinse yönelir. Gençlik çağı, hem bağımsızlığın kazanıldığı hem de topluma karışıldığı bir dönemdir.

Ergenliğin sonlarına doğru en önemli özellik kimlik gelişimidir. Mesleki kimlik kazanmak ve bu anlamda kendini tanımlamak ister. “Ben kimim, ne olacağım?” gibi soruları güven duyarak yanıtlaması çok önemlidir. Ergenliğin sonuna gelip de bu sorulara uygun yanıtlar bulamamış bir genç kimlik kargaşası yaşayabilir. Kaç-kovala cinselliğin yerini, "sevgi, dostluk, birliktelik, cinsellik " bütünlüğüne bırakır.