Ergenlik döneminde sosyal medyanın kullanımı

Günümüzde ergenlik dönemindeki gençlerin çoğu cep telefonu ve bilgisayar üzerinden sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorlar. Üstelik pek çoğunun kişisel profillerini oluşturdukları sosyal medya hesapları da var. Sosyal medya iletişim, haber alma ve paylaşma konularında cazip görünse de aslında gençler için oldukça riskli ve tehlikeli yönleri de içinde barındırıyor.

Haberin Devamı

PEKİ, AİLELER ÇOCUKLARINI BU OLUMSUZ ETKİLERDEN KORUYABİLMEK İÇİN NELER YAPABİLİRLER?

Ailelerin öncelikle yapmaları gereken, çocuklarını sosyal medya hakkında bilgilendirmeleri ve onlara rehberlik etmeleridir. Ailelerin çocuklarının sosyal medya profilleri ve paylaşımlarından haberdar olmaları gerçekten çok büyük önem taşımaktadır. Ancak ailelerin çocuklarının hesaplarını gizlice kontrol etmeleri, çocuklarıyla aralarındaki güven bağına zarar verebilmekte ve çocuklarının ailelerinden uzaklaşmalarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden anne-babalar çocuklarının sosyal medyada neler yaptıklarından haberdar olmak istemelerinin en temel sebebinin onların güvenliklerini korumak olduğunu açıklamalı ve sosyal medya kullanımlarında nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatmalıdırlar:

• PAYLAŞIM YAPARKEN UNUTMAMALARI GEREKENLERİ AÇIKLAYIN:

Sosyal medyada yayınlanan fotoğraf, kişisel bilgi ve mesajların içeriklerinin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğini çocuklarınıza net bir şekilde anlatın. Paylaşımlarında çok fazla kişisel bilgi vermenin, kendisini kötü niyetli insanların hedefi haline getirebileceğini hatırlatın.

Sosyal medyada yayınlanan fotoğraf ve mesajların, kullanıcı tarafından silinse bile kopyalanarak internette kalabildiğini, bu yüzden herhangi bir paylaşım yaparken çok dikkatli olmaları gerektiğini anlatın. İleride pişman olabilecekleri resim ve mesajları hiçbir şekilde paylaşmamaları gerektiğini söyleyin.

• ‘GÖNDER’E BASMADAN ÖNCE İKİ DEFA DÜŞÜNMELERİNİ ÖĞRETİN:

Çocuklarınıza paylaştıkları her şeyin ileride karşılarına çıkabileceğini hatırlatın. Onlara internete koydukları her şeyi bir gün öğretmenlerinin, ilerideki işverenlerinin görebileceğini, bu yüzden bu kişilerin görmesini istemeyecekleri hiçbir resim, mesaj ve yazıyı soysal medyada paylaşmamaları gerektiğini anlatın.

• GÜVENLİK AYARLARINI DOĞRU KULLANMAYI GÖSTERİN:

Sosyal medya hesaplarındaki güvenlik ayarlarını çocuğunuz ile beraber ayarlayın ve onları doğru kullandığına emin olun. Şifrelerin bizim güvenliğimizi korumak için çok önemli olduğunu, hesaplarının kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmemesi için şifrelerini arkadaşları ile bile paylaşmamalarının önemini onlara açıklayın.

• TANIMADIĞI KİŞİLERLE SOSYAL MEDYADA ARKADAŞ OLMAMALARI GEREKTİĞİNİ ANLATIN:

Sosyal medyada her zaman herkesin profil resminde görünen kişi olmayabileceğini, o yüzden en önemli güvenlik önleminin tanımadığı kişilerle arkadaş olmamak olduğunu vurgulayın.

• SOSYAL MEDYA SÖZLEŞMESİ YAPIN:

Çocuğunuzla beraber bir sözleşme hazırlayın. Sözleşmede çocuğunuz paylaşım yaparken dikkatli olacağı noktaları tek tek yazarak altına imza atabilir. Anne-babalar da aynı şekilde çocukları bu kurallara uyduğu sürece sosyal medyayı kullanmalarına izin vereceklerini kabul ederek imzalayabilirler. Anne-babaların çocuklarının profillerini takip etmeleri, onların güvenliği açısından çok önemlidir. Ancak anne-babalar, bu hesaplarda utandırıcı, kırıcı yorumlar yapmaktan kaçınmalıdırlar.

• SINIRLAMALAR GETİRİN:

Bilgisayar, cep telefonu kullanımına zaman ve yer sınırlaması koymak da çocuğunuzu korumak konusunda yapılması gereken akıllıca bir yöntemdir. Sadece salon, mutfak gibi ortak alanlarda sosyal medya kullanımına izin vermek, yemek yerken ya da ders çalışma esnasında cep telefonu kullanımına izin vermemek, sosyal medyada geçirilen süreyi sınırlı tutmak, çocuklarınızın güvenliği için oldukça önemlidir.

• İYİ BİR ÖRNEK OLUN:

Ve en önemlisi siz de çocuğunuza sosyal medya kullanımı konusunda iyi bir örnek olun. Çünkü çocuklar sizin sözlerinizden çok yaptıklarınızdan etkilenirler. 

Yazarın Tüm Yazıları