Deniz Sevinç
Deniz Sevinç
Deniz Sevinç

Ergenlik dönemi, bireyleri nasıl etkiliyor?

Psikolog Deniz Sevinç, bu dönemde yaşanan gelişmeleri ayrıntılarıyla anlattı.

Haberin Devamı

Bağımsızlığın ve sosyal üretkenliğin kazanıldığı ergenlik dönemi, 12’li yaşlarda başlayıp 20’li yaşların ortalarına kadar sürer. Çok uzun bir zaman diliminden söz edildiği için kazanılan beceriler, karşılaşılan problemler açısından dönem dönem farklı etkiler bırakır. Psikolog Deniz Sevinç, hem bu etkileri hem de ergenlik döneminde bireylerde yaşanan olumlu ve olumsuz gelişimleri anlattı.

Ergenliğin başlarında…

Biyolojik değişiklikler hızla gerçekleşir. Bu öyle büyük bir güçtür ki genç birey dürtülerini kontrol etmekte ve anlamlandırmada zorlanır. Tepkileri önceden kestirilemez olur. Dış görünüm önem kazanır. Ancak öz bakımlarında yüzeysel ve üşengeçtirler. Kendi bedenlerine ilişkin hoşnutsuzluklar yaşarlar. Birbirlerinin sırlarını paylaşmaya ve yardımlaşmaya dayalı arkadaşlıklar bu yaşlarda çok önemlidir. Bilişsel gelişimin başlaması ile toplumsal olaylara, felsefeye, siyaset gibi konulara ilgi artar. Aslında genç birey henüz nasıl bir güç kazandığının farkında değildir. Değişen hayatına yeni anlamlar bulmaya çalışır. Bir yandan büyümek için sabırsızlanmakta, diğer yandan da çocuksu davranışlarından kurtulamamaktadır.

Ergenliğin ortalarında…

Bilişsel gelişme tamamlanmıştır. İçgörü geliştirebilir, tepkisel davranmak yerine üzerinde düşünülmüş, daha ayrışmış davranışlar sergileyebilirler. Baş edilmesi gereken en önemli konu ise cinsel kimlik gelişimidir. Cinsel konuları aileleri ile değil, arkadaşları ile paylaşmayı tercih ederler. Karşı cinse duyulan ilgi artmıştır. Eğer bu dönem de sorunlu geçerse ayrılma, bireyselleşme süreci uzar, gencin ruhsal yapısında iniş çıkışlar olur. Yaşının gelişimsel normlarında problemler olması ya da içinde bulunduğu sosyal çevreden olumlu tepkiler alamaması, kendi bedenine ve kimliğine yönelik algıları zayıflatacaktır.

Ergenliğin sonlarında… 

Kimlik gelişimi önem kazanır. Gelecekle ilgili planlar yapması ve buna uygun davranması gerekir. Daha önceki dönemler sorunsuz atlatıldıysa, gencin kimlik entegrasyonu tamamlanmış olur. Önceki dönemlerde özveri gösteremeyen genç, artık özverili davranabilir. Anlaşılmak kadar kabul etmeye de hazırdır. Ergenliğin başından beri yaşanan duyguların, kurulan özdeşimlerin, edinilen deneyimlerin harmanlandığı ve senteze ulaştığı bu dönemde genç insan, kazanımlarıyla ya da eksiklikleri ile yetişkinliğe adım atar.