Ergenler neden evden kaçıyor?

Evden kaçış geri dönüşle sonuçlansa bile aile bunu bir sinyal olarak algılamalı.

Haberin Devamı

Evden kaçma davranışı en çok ergenlik dönemi içinde görülmektedir. Ergenlik dönemini yaşayan gençler için ailelerin, toplumun, okulun koyduğu kurallar ve baskılar bir yerden sonra onları zorlayabilir ve evden kaçmayı bir çözüm gibi görebilirler. Peki, neden evden kaçma ihtiyacı hissediyorlar? Ebeveynler olarak bu dönemde neler yapmalıyız, evden kaçan ancak geri dönen ergenin tekrar kaçmaması için ne gibi önlemler almalıyız? Tüm sorularımızı sorularımızı Psikolojik Danışman Dolunay Kadıoğlu anlatıyor.

Ünlü olmak için evden kaçanlar da var

Evden kaçma; aileyle anlaşamama, evdeki gerginlikler, ailede psikiyatrik sorunlar, baskılar, kavgalar, huzursuzluklar, alkol, şiddet kaynaklı nedenlerden kaynaklanacağı gibi; arkadaş baskısı, okuldaki sorunlar, madde kullanımı, cinsel şiddete ve sömürüye maruz kalmak ve bunu aileyle paylaşamamak gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Ergenlerin bir kısmı ise ünlü olmak için evden kaçmaktadır.

Evdeki baskı kız ergenleri daha fazla etkiliyor

Evdeki baskı kaynaklı kaçış kız ergenlerde daha sıklıkla görülmektedir. Kavgalar, baskılar kızlarda daha çoktur, erkek ergenler bu konuda daha rahattırlar. En azından eve giriş çıkışları, arkadaşlarıyla ilgili kurallar kız ergenlere göre daha esnektir.

Evden kaçarak ailelerini cezalandırıyorlar

Ergen için evden kaçış aileyi cezalandırma niyetiyle olabileceği gibi bazen de ailesinden kurtulma ve kendi hayatını yaşama niyetiyledir. Bu durum ergen için telafisi zor sonuçlarla da sonuçlanabilir.

Kaçışlar çoğu zaman arkadaş evine olur ve eve dönüş uzun sürmez. Bu kaçışlarda cinsel istismar, cinsellikle ilgili film ve kaynaklarla erken tanışma ve cinsel yaşamın erken yaşlarda deneyimlenmesi, madde kullanımı gibi durumlar yaşanırsa, ergende fiziksel ve ruhsal ciddi hasarlara neden olabilir.

Evden kaçış aile için bir sinyal olmalı

Evden kaçış geri dönüşle bile sonuçlansa bu durum aile için önemli bir sinyal olarak algılanmalıdır. Ergenin yeniden evden kaçmaması için neler yapılması gerektiği, üzerinde durulması gereken en önemli kısımdır.

Ergende psikiyatrik bir sorunun varlığının olup olmadığının araştırılması ve varsa tedavisi, bu tip evden kaçış davranışlarının bitmesi için önemlidir.

Ailece destek almak şart!

Mutlaka; bir uzmandan aile olarak destek alarak neler yapılması gerektiği konusunda çalışılmalıdır. Hem ergenin hem de ailenin psikolojik destek alması önemlidir.

Aile içi iletişimi güçlendirmek, sevgiyi görünür, hissedilir ve yaşanır kılmak, ergeni yargılamadan dinlemek, sınırları ve kuralları belirlerken bunların nedenlerini öğüt vermeden, gerçekçi ve ergenin de anlayabileceği dille anlatmak çözüm için güçlü adımlardır.  

Yazarın Tüm Yazıları