Ergenin bedenindeki orantısızlık ruhunda da yaşanır

Dalgalı ruh hali bazen öfke, bazen neşe, bazen de karamsarlık olarak kendini gösterir

Haberin Devamı

Dalgalı bir ruh hali bazen öfke bazen neşe bazen de karamsarlık olarak kendini gösterir. İlk aşk çoğunlukla bu dönemde yaşanır ve toplumsal baskılar ya da platonik olması nedeniyle ilk aşk acısı da bu döneme düşer.

Derslerden çok kendine odaklanır

Okul başarısında göreceli düşüşler görülebilir. Gencin odağı derslerden daha çok kendine çevrilmiştir. Ben odağı önemli olmuştur onun için. Herkesin kendisine hayran olduğu duygusu, kendisini aşırı önemseme, beğenme, kılık kıyafetiyle çok uğraşma, ayna karşısında uzun zamanlar geçirme, telefon ve internette uzun gezmeler, sayısız özçekim bu dönemin en temel davranışlarıdır.

Ailelerin ergen çocuklarıyla bağlantıyı hep korumaları, iletişim içinde olmaları, yargılamadan dinlemeleri ve sohbet etmeleri onları pek çok kötü davranış ve alışkanlıktan koruyan en önemli faktördür.

Haberin Devamı

Büyük sırları vardır

Sırlar bu yaşta çok önemlidir. Onların ailelerden, toplumdan saklayacakları sırlar vardır, bu sırlar yetişkin dünyası için sıradan ama onlar için çok sıradışıdır.

Örneğin hoşlandıkları kişiler, arkadaşlarının kiminle flört ettiği, ilk bakışma, ilk öpüşme...

Kendine güvenilen çocuklar, kendine güvenli bireyler olur

Ergen çocuğunuz size sırlarını veriyorsa o sırlara sadık kalın ve onunla paylaşın. Ve bu arada ona sır olarak saklanmayacak şeylerin neler olduğunu da anlatın. Örneğin, hoşuna gitmeyen bakışlar, dokunuşlar, sözler (okulda, çevrede büyüklerden ya da arkadaşlarından gelebilecek) gibi. Bu tür durumlarda da sizinle paylaşabileceği bilgisini ve güvenini verin ona. Kendine güvenilen çocuklar, kendine güvenen bireyler olur.

Ve bir gencin ağzından (Büyüyorum, Değişiyorum, Gelişiyorum kitabından):

- Ben gencim.
- Geliştireceğim yeteneklerim, becerilerim var.
- Hata yapabilirim, bunlardan ders alabilirim.
- Güçlüklerle mücadele edebilirim, yaşamı seviyorum.
- Yüzümde sivilcelerim olabilir.
- Elim kolum sürekli büyüyor, buna alışabilirim.
- Kararsızım doğru karar vermeyi öğrenebilirim.
- Ani tepkiler veriyorum, farkındayım.
- AMA….GELİŞİYORUM….ENERJİ DOLUYUM…….KENDİMİ SEVİYORUM.

Yazarın Tüm Yazıları