Ergen çocuğunuzun dinlediği müziği eleştirmeyin!

Dinlediği müziklerin şarkı sözleri şiddet, intihar ya da cinsel temalar içeriyorsa...

Haberin Devamı

Müzik dinlemek ergenler için önemli bir etkinliktir. Ergenlerin serbest zamanlarını müzik dinleyerek geçirdikleri gözlemlenir. Hatta bazen ders çalışırken ya da başka şeyler yaparken de müzik dinleme konusunda ısrarlıdırlar.

Ergen çocuğunuzun dinlediği müziği eleştirmeyin

Müzik neden bu kadar önemli gençlerin hayatında diye baktığımızda bir kaç önemli başlık buluruz:

  • Müzik ve müzik grupları ergenlik/gençlik dönemindeki gençleri birleştir.
  • Ortak konuşma ve paylaşım noktaları artar.
  • Hayran olunan grup ve sanatçılar bu dönemin sembollerindendir.
  • Müzik ruhsal olarak yaşanılan sıkıntıyı gidermede, zaman geçirmede yardımcıdır.
  • Hayal kurmaya destek olur.
  • Şarkıların teması aşk, platonik aşk, ayrılık, ihanet ve isyan temalı olması tesadüf değildir. Ergenin hayatınıda yaşadığı pek çok şey şarkılarda vardır.
  • Yaratıcılığı geliştirir, uygun dozlarda dinlendiğinde başarı ve motivasyonu arttırır.

MÜZİK KADAR MÜZİK KLİPLERİ DE ÖNEMLİ

Ergenlik döneminde dinlenen müziğin türü ve sözlerin içeriği ve ne kadar dinlendiği ergenin ruh sağlığı açısından önemlidir. İzlenen müzik klipleri de çok önemlidir. Kliplerdeki cinsel içerikler ya da şiddet, ergen için olumsuz örnek oluşturabilir. İntihar ya da cinsel içeriğin olduğu şarkı sözleri intihar ve cinsel motivasyonu arttırdığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ergenlik dönemi bilişsel, duygusal ve bedensel gelişim özellikleri düşünüldüğünde bu hiç şaşırtıcı değildir. 

Haberin Devamı

DİNLEDİKLERİ MÜZİKLERİ ELEŞTİRMEYİN

Ergen çocuğunuzun dinlediği müziği eleştirmeyin

Elbetteki ergenleri müzikle bağları onların yaratıcıkları içinde önemlidir. Müzik zarar veren bir unsur değildir tam tersine hayatın her döneminde sağlıklıdır. Ergenlerin dinledikleri müzikler anne babalara saçma ve dinlenmemeli gibi gelebilir ancak bu sadece evebeylere ait bir düşüncedir. Gençlerin dinledikleri müziği, türünü ağır eleştirmek ya da yasaklamak onlarla aranıza duvar örmenize neden olabilir. Ergenler müziğe yetişkinlere göre daha çok zaman ayırırlar, ‘fun olmak" bu dönem için normaldir.

Tüm bunlarla birlikte; anne babaların dikkat etmeleri gereken noktalar şunlardır:

  • Ergen antisosyal bir yapıdaysa, müzik dinlemeye çok zaman ayırıyor ve arkadaşlarıyla buluşma ya da spor vb. etkinlikler yerine evde müzik dinlemeyi ayııyor ve zamanının çoğunu odasında yalnız geçiriyorsa,
  • Dinlediği müziklerin şarkı sözleri, madde kullanımı, şiddet, intihar ya da cinsel temaları çokca işliyorsa ve ergen bunları modelleme eğilimindeyse sakince ve dikkatlice konuşmayı, bağlantı kurmayı deneyin, tehdit, korkutma ya da kavga etmeyin sadece iletişime geçin.
  • Onun da sevebileceği ortak etkinler teklif edin ve planlama ve yapma konusunda sakince kararlı olun.
  • Yani onun hayatına girin ve bağlantınızı, iletişimizi ve sevgi alışverişinizi güçlendirin.

Tüm bu konularda sıkıntı yaşanıyorsa bir uzmandan destek alın.

Yazarın Tüm Yazıları