Deniz Sevinç
Deniz Sevinç
Deniz Sevinç

Ergen çocuğa karşı aşırı koruyucu olmayın

Ergenlik dönemindeki çocuğa ailelerin yaklaşımı nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Ergenlik döneminde biyolojik ve hormonal değişiklikler o kadar hızlı olur ki aileler de çocukları kadar ne yapacaklarını şaşıyorlar. Bu dönemde ailelere düşen görevleri, Psikolog Deniz Sevinç sıraladı.

Dengeli ve uyumlu okul çocuğu gitmiş yerine güç beğenen, çabuk tepki veren, oldukça tedirgin bir genç gelmiştir. Evdeki kuralların çokluğundan yakınırlar. Artık sırlar aileden çok arkadaşlarla paylaşılmaya başlamıştır. Soyut kavramları düşünebilme yeteneği artmıştır ancak kulaktan dolma ve ödünç alınmış fikirlerle aileyi eleştirme fırsatı hiç kaçırılmaz. Ailelerin bu gibi durumlarda çatışma yaratmadan kendileri ile konuşabileceği mesajı vermeleri, gencin kendini güvenle ifade edebilmesini sağlar.

Yoğun aşklar ve ayrılıklar da bu dönemde sık olarak yaşanır

Anne-babadan ayrı bir birey olma ve bunu onlara kabul ettirme çabaları, aralarındaki gerginliği arttıran başka bir durumdur. Anlayışla kabul edilmek, gence bireyselliğini kazanabilmeyi ve otorite karşısında uygun konum almayı öğretecektir. Gençlerin kişisel alanlarının genişlemeye başlaması ile bu alana girememek, müdahale edememek bazen aileleri fazlasıyla endişelendirir. Yoğun aşklar, bağlanmalar ve ayrılıklar da bu dönemde sık olarak yaşanır. Öğütler vermek, yol göstermek, eleştirmek onları uzaklaştırır ve iletişimlerini sınırlar. Sorular sorarak kendilerinin doğruyu bulmalarını sağlamak, iyi bir dinleyici olmak yeterli olacaktır. Mesleki kimlik kazanılması da bu döneme denk geldiği için bazen ailelerin kendi hayal ve isteklerini gençlere empoze etmeye çalışmaları inatlaşmalara neden olabilir.

  • Gençlere değer vermek,
  • Otorite boşluğu yaratmamak,
  • Öfkeliyken önemli konuları konuşmaktan kaçınmak,
  • Gencin kendini açık ve net olarak ifade etmesine fırsat vermek,
  • Aşırı koruyucu ve yardımsever tutumları azaltmak,
  • Sevgi ve takdiri sözel olarak ifade edebilmek birçok sorunun daha kolay halledilmesine neden olacaktır.