Buzdağının görünen kısmı: Anoreksiya

Tarih boyunca değişim gösteren dayatılmış güzellik algısı, günümüzde ergen gençler, özellikle genç kızlar için hayatı zorlaştırıyor. Vücut ve topluma kabul ettirilmiş güzellik algısı kendi arasında savaş verirken, bedelini ödeyenler çocuklarımız oluyor.

Haberin Devamı

“Anoreksiya Nervoza” ciddi sonuçlara sebep olan bir yeme bozukluğudur, gereken tedavi sağlanamadığı takdirde intihar ve ölümle sonuçlanabilir. Özellikle kadınlarda görülen bu yeme bozukluğu hayatı tümüyle kabusa döndürebilir. Anoreksiya, “Zayıfladığın için güzel gözüküyorsun” dedikten hemen sonra “Ama hala yeterince zayıf değilsin” diye kulağınıza fısıldadığı gibi, sizi etrafınızdaki sosyal ilişkilerinizden de uzaklaştırır. Çünkü etrafınız size yardım eli uzatırken, Anoreksiya sizi kendi elleriyle ölüme sürüklemek ister.

Ruhsal sıkıntılar arasında en fazla ölüme götürebilen bozukluklar arasında sayılan Anoreksiya Nervoza bozukluğu, ciddi bir psikolojik ve psikiyatrik destek ve yakın takip sürecine gereksinim duymaktadır. Genetik, psikolojik ve çevresel birçok sebebi vardır ve beraberinde diğer psikolojik rahatsızlıkları getirebilir.

Haberin Devamı

Başlıkta da belirtildiği üzere, Anoreksiya Nervoza adlı yeme bozukluğu birçok psikodinamik öğeyi barındırmaktadır. Buzdağını bilinç olarak düşündüğümüzde, buzdağının görünmeyen kısmı yani bilinçdışında kalan noktalara, psikoterapi sürecinde çok fazla ağırlık vermeliyiz.

Anoreksiya Nervoza bozukluğunda ebeveynlerin çocuklarına özellikle doğduktan ergenliğin sonlarına kadar olan tutumlarına çok dikkat edilmesi gerekir. Bu noktada da görülmektedir ki genellikle onay vermeyen ya da aşırı katı tutumlu anne ve babaların çocuklarında bu tarz bozukluklar görülebilmektedir. Bunun yanında, kendisini bir ebeveyni ile özleştiren gencimiz kendini özdeşleştirdiği ebeveyni diğer ebeveyn ile çatışma içinde olduğunda, kendi bedenini protesto amacı ile kullandığı görülmektedir.

Ebeveynlerin dışında kardeşler ile olan tutum da çok önemlidir, kardeşi ile geçimsizliği ve inatlaşma halinde olan gençlerde yememe görülmektedir. Bazen sadece psikodinamik değil çevresel faktörlerin veya istemediğimiz ama zorla içinde kaldığımız ilişkiler de bizi anoreksiyaya sürükleyebilir.

Özellikle çocuğunuzda veya etrafınızdaki insanlarda aşağıdaki belirtiler gözlemleniyorsa en kısa sürede destek alınması gerektiğini hatırlayınız, hatırlatınız.

Haberin Devamı

• Kalori hesaplama
• Aşırı egzersiz hali
• Uyku bozukluğu
• Baş dönmesi ve bayılma
• Kol ya da bacakların şişmesi
• Solgun, kurumuş saç ve cilt
• Davranışlarda değişiklik (sinirlilik, ağlama hali, kilo alma korkusu, sosyal hayattan geri çekilme, vb.)

Yazarın Tüm Yazıları