GeriEğitim TEOG kaldırılıyor! Peki, uzmanlar buna ne diyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

TEOG kaldırılıyor! Peki, uzmanlar buna ne diyor?

TEOG kaldırılıyor! Peki, uzmanlar buna ne diyor?

Eğitim, Öğrenci ve DEHB Koçu Elgiz Henden, TEOG’un kaldırılmasının yeterli olmadığını, önemli olan konunun okulların ve öğretmenlerin kalitesi olduğunu belirtti.

Elgiz Henden, orta öğretimde sınav sisteminin sürekli değiştiğini, son 15 yılda 6 kez değiştirilen sınav sistemlerinin hiçbirinin sağlıklı sonuç vermediğini dile getirerek şunları kaydetti:

“Gençlerin hayatlarının en önemli döneminde, kendileri için karar vermeye çalıştıkları bir zamanda karar mekanizması kriterleri sürekli değişiyor ve nasıl karar verebileceğini bilmeyen çocuklar endişe ve kaygı içinde kalıyorlar. Hayatlarının henüz gelişme çağında olan, başarılı olmayı isteyen, öğrenmeye çok meraklı olan gençleri destekleyecek okulları ve öğretmenleri geliştirmek gerekiyor. Eğer gençleri destekleyecek, onların özelliklerine uygun, yeteneklerini geliştirebilecekleri okulları ve öğretmenleri oluşturabilirsek, o zaman çocukları sınavla seçmek durumunda kalmayacağız. Çocuklar okulları seçecekler.”

SİSTEM İÇİNDE SAĞLIKLI BİR DEĞİŞİKLİK İÇİN…

Çocukların gidecekleri okul sayısını artırmak, kaliteli okul sayısını çoğaltmak ve öğretmenleri geliştirmek gerektiğini söyleyen Henden, şunları belirtti:

“Okulların ve öğretmenlerin kalitesini yükseltmek ilk bakışta çok uzak görülebilir. Ancak şu anda, içinde bulunduğumuz sistem içinde sağlıklı bir değişiklik yapmak istiyorsak; liseye geçişte, öğrencilerin ilkokula başladıkları andan itibaren kişisel ve akademik performanslarını değerlendirmek yoluyla seçim yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Bunu gerçekleştirmek için eğitim sisteminin ve öğretmenlerin güvenilir olması gerekiyor. Ülkemiz açısından önemli konulardan biri de bu güven ortamının sarsılmış olmasıdır. Anne babaların, çocuklarının gelecekleri için akademik performansı değerlendirecek eğitim sistemine ve öğretmenlere güven duymaya ihtiyaçları var.”

False