GeriEğitim Sınavlar yaklaşırken yaşanan stres nasıl yönetilmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sınavlar yaklaşırken yaşanan stres nasıl yönetilmeli?

Sınavlar yaklaşırken yaşanan stres nasıl yönetilmeli?

İlla bir stres çekilecekse, “Elimden geleni yapabilecek miyim?” yönünde olmalıdır.

Sınavların yarattığı korku ve endişeler, öğrencilerin potansiyellerini ortaya koymaları önünde engel oluşturur. NLP Uzmanı ve Öğrenci Koçu Oğuz Akyıldız, öğrencilerdeki yetersizlik duygusunun, kaygı ve başaramayacağım inancının nasıl iyi duygulara dönüştürülebileceğini anlattı, endişeden kurtulmanın yollarını sıraladı.

Aslında hepimiz olumlu duygular ve sonsuz bir kapasite ile doğuyoruz fakat sonradan öğretilen şartlandırmalar ve sınırlamalar bizde yetersizlik ve inançsızlık duygularını oluşturuyor. Bu duyguların öğrenildiği gibi olumlu duygularla yer değiştirilmesi de mümkündür. NLP uygulamaları, bu tip değişimlere olanak sağlayan teknikler grubudur ve öğrenci koçluğu modülünün ayrılmaz bir parçasıdır. NLP, insanın olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtularak gerçek sınırsız potansiyelinin farkına varmasını sağlar. Böylece kişinin ilerlemesini engelleyen birtakım prangalardan kolaylıkla kurtulması sağlanabilir.

Stres elden geleni yapmayı engelleyecek seviyedeyse…

İlla bir stres çekilecekse, bu sadece “Elimden geleni yapabilecek miyim?” yönünde olmalıdır. Stres elden geleni yapmayı engelleyecek seviyedeyse öğrenciyi sakinleştirmeye yönelik telkinler fayda edecektir. Burada alınacak sonucun değerinin azaltılması gerekir. Örneğin öğrenci bir sınavı kazanamazsa ailesinden göreceği tepkiden korkabilir. Aile bu korkuyu azaltma yönünde çaba göstererek stresin azaltılmasına katkıda bulunabilir. Ebeveynler çocuklarına duydukları sevgiyi bu sınav sonuçlarından tamamen bağımsızlaştırmalı, onları başkaları ile karşılaştırmadan koşulsuz sevgi duyduklarını içtenlikle hissettirmelidirler.

Endişeden kurtulmanın yolları

  • Stresi yönetmek için sınavdan alınacak sonucun değerinin azaltılması gerekir. Bir başka ifadeyle bir sınavın tüm hayatınızı kurtaracak ya da felakete sürükleyecek önemde olduğu inancı kırılmalıdır. Bu konuda özellikle ebeveynler çocuklarına destek olarak endişelerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  • Kaygı ve korkuları dizginleyebilmek, başarıya giden yolda kazanılması gereken bir yetenektir. Sınavlar öncesi strese girmek normaldir ama bunu başarabilecek kadar güçlü olmak gerekir.
  • Deneme sınavları, öğrencilerin kendilerini test edebilmeleri, heyecanlarını yenebilmeleri için yararlıdır. Bu tür sınavlara katılmak gerginliği azaltacaktır.
  • Hedefler gerçekçi olmalı. Hiç hazırlık yapmadan sınava girenler muhteşem sonuçlar almayı beklemesinler. Yeteri kadar hazırlandılarsa zaten bilgileri onları yarı yolda bırakmayacaktır.
  • Yaşamı ve başarıyı bir süreç olarak kabullenmek gerekir. Sadece akademik bilgiler, sertifikalar, sınav dereceleri hayatta başarıyı garantilemez.

False