Okula yeni başlayan çocuk psikolojisi

Okula başlamak, hem çocuklar hem de aileleri için oldukça önemli bir gelişmedir. Çocuklar, okulda yepyeni bir çevre, yeni arkadaşlıklar, yeni deneyimler, kendilerini geliştirebilecekleri pek çok öğrenme ve gelişim fırsatına sahip olacaktır. Ancak diğer yandan da bu süreçte kendilerinden daha fazla sorumluluk almaları ve belirli kurallara uymaları beklenecektir. Bu yüzden okul hayatına başlarken çocukların ilk başlarda kaygılanması, akıllarında pek çok soru olması gayet normaldir.

Haberin Devamı

Yeni arkadaşlar bulabilecekler midir? Sınıf arkadaşları kimler olacaktır? Öğretmenleri nasıl biri olacak, kendisine nasıl davranacaktır? Dersler zor mudur? Artık oyun oynamalarına hiç izin verilmeyecek, hep ödev mi yapmak zorunda kalacaktır?

Çocukların okullu hayata adım atarken akıllarında sorular olması gayet normal olsa da kaygının çok fazla olması, okulla ilgili uyum problemleri yaşamalarına sebep olabilir. Bu açıdan anne-babaların çok dikkatli olmaları ve çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri gerekmektedir. Siz de anne-babalar olarak çocuğunuzun okul heyecanını paylaşırken kaygılarını da en aza indirebilmek için:

ÇOCUĞUNUZLA OKUL HAYATI HAKKINDA SOHBET EDİN

Okulla ilgili merak ettiklerini cevaplamaya çalışın. Kendi okul hayatınızla ilgili rahatlatıcı, güzel anılarınızı paylaşın. Ona nasıl hissettiğini sorun. Onu mutlu eden, üzen, kaygılandıran şeyler neler? Anlayışlı bir tutum sergileyin. Rahatlatıcı bir tonda merak ettiklerini yanıtlayın. Eğer bir sorun yaşarsa kendisinin bu sorunla başa çıkmak için neler yapabileceğini anlatın ve ona güvendiğinizi söyleyin.

Haberin Devamı

OKULLA İLGİLİ OLUMLU BİR TAVIR OLUŞTURUN

Eğer siz okul, okuma, yazma, matematik öğrenme konusunda heyecanlı olursanız, çocuğunuzda da heyecanlanacaktır. Eğer siz kaygılı olursanız, çocuğunuz da okula başlamanın kaygı verici bir durum olduğunu sizden gözlemleyerek öğrenecek ve okula karşı kaygılı bir tavır alacaktır. Sizin kaygınız, çocuğunuza mutlaka yansıyacaktır. Evet, gerçekten de okul dönemi çocuğun ailesinden ayrıldığı, bazı durumlarla tek başına mücadele etmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde çocuğunuzun en çok ihtiyaç duyduğu şey, güven duygusudur. Kendine güvenen, duygularını, düşüncelerini iyi ifade edebilen çocuklar okula başlama sürecinde daha az sorun yaşarlar. Bu sebeple kaygılarınızı yansıtmak yerine, çocuğunuza güven vermeniz, onu bilgilendirmeniz ve rahatlatmanız çok önemlidir. 

SINIF ARKADAŞLARIYLA SOSYALLEŞMELERİNİ DESTEKLEYİN

Sınıf arkadaşlarıyla okul dışında da görüşüp oyun oynayabilecekleri zamanlar planlamaya çalışın. Sağlam arkadaşlık bağları, çocuğunuzun okula uyum sürecini kolaylaştıracak, kaygılarını azaltacaktır.

Haberin Devamı

DÜZENLİ BİR PROGRAMI OLUŞTURUN 

Okul sonrasındaki zamanda çocuğunuzun oyun ve ders çalışmak için yeterli süreye sahip olduğu bir program hazırlamak, çocuğunuzun hem okul sorumluklarını yerine getirmesini, hem de oyun oynama fırsatına sahip olmasını sağlayacaktır. Bu da uzun vadede ödev yapma ile ilgili sorunlar yaşamanızın önüne geçecektir. 

KIYASLAMA YAPMAYIN 

Diğer çocuklarla karşılaştırarak kendisinden yüksek beklentilerinizin olduğunu söylemek, çocuğunuzu sadece daha kaygılı yapar. Fazla kaygı, çocuğunuzun hem kendine güvenini kıracak, hem de başarısını olumsuz yönde etkileyecektir. Hiçbir kıyaslama mutluluk getirmez. Her çocuk farklı ve biriciktir. Eksiklikleri konusunda yardım etmeye devam ederken, mutlaka çocuğunuzun başarılı olduğu alanları da övün ve kendi daha da geliştirmesi için desteklemeyi ihmal etmeyin. 

Haberin Devamı

İYİMSER OLUN 

Okulda herkesin sorun yaşayabileceğini, ama çocuğunuzun bununla baş edebileceğine inandığınızı ve ihtiyaç duyduğunda yanında olacağınız mesajını verin. Çalışmanın, verilen sorumlulukları yerine getirmenin önemini hem davranışlarınız, hem de sözlerinizle anlatın. Olumlu bir bakış açısı ve doğru bir çalışma düzenini okul döneminin başında oturtabilmek, çocuğunuzun akademik hayatında sağlam bir temele sahip olmasına yardımcı olacaktır.

Okul döneminin başında çocuğunuzun karışık duygulara sahip olması normaldir. Onun yaşadığı duygulara karşı hoşgörülü ve sabırlı olun. Sizin olumlu yaklaşımınız ve ona güven vermeniz onun için çok kıymetlidir. Eğer çocuğunuz okula uyum problemleri yaşıyor, okul gitmeyi reddediyorsa, kronik okul fobisine dönüşmemesi için vakit kaybetmeden mutlaka bir uzmandan destek alın. 

Yazarın Tüm Yazıları