GeriEğitim LYS öncesi sınav önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

LYS öncesi sınav önerileri

LYS öncesi sınav önerileri

Son gün yeni şeyler öğrenmeye çalışılmaması gerektiğini söyleyen Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesi öğrencilere ve velilere yönelik önerilerini paylaşırken, en çok gelen soruları da yanıtladı...

LYS üniversitelerin lisans programlarına yerleşmenin olmazsa olmaz sınavlarından. Tüm lisans kontenjanlarının sadece %12’sine YGS puanları yeterken, %88’i LYS’ye girmeyi gerektiriyordu geçen yıl. Bu yıl bazı YGS programlarının LYS’ye alınması sebebiyle bu rakamlar LYS yönünde daha da artacak.

LYS öncesi sınav önerileri

YGS’YE ORANLA LYS’DE ADAYLAR DAHA BAŞARILI!

Üniversite denince ilk akla gelen programlar lisans programları olunca LYS’nin aday zihninde daha büyük bir yer kapladığını görüyoruz. Uygulanan sınavlar adayların teknik hazırlığına uygun olduğu için başarı ortalamaları YGS’ye oranla daha yüksek çıkıyor. Aday hangi tür programa ilgi duyuyorsa o programın puan türünün hesaplanmasına kaynaklık edecek sınavlara katılıyor.

 

LYS öncesi sınav önerileri
 

LYS SÜRPRİZİ ÇOK OLAN BİR SINAV DEĞİL!

Adaylar YGS’den sonra bir yol ayrımına girdikleri için her aday hedefine gidecek en kestirme yoldan ilerlemeye çalışıyor. Bu açıdan YGS’ye oranla sürprizi az olan bir sınav LYS. Bilen, çalışan, isteyen ve bu isteğinin gereğini yerine getiren aday başarılı oluyor.


BİLGİ LYS’NİN EN VAZGEÇİLMEZ GEREKSİNİMİ!

Sınavın yorum ve muhakeme gücünü kullanma, mantık ve akıl yürütme ilkelerine başvurma sistematiği YGS’ye oranla daha az. Bilgi bu sınavın en önemli gereksinimi. Okuduğunu anlama, problem çözme gibi beceriler elbette bu sınavda da fazlasıyla sorgulanıyor. Zaman sınırı YGS’ye oranla daha az ve bu da adayların zaman sorununu daha az yaşayacakları bir sınav. Zira 1 soruya 1 buçuk dakika gibi bir zaman ayırabiliyor adaylar.

 

LYS öncesi sınav önerileri
 

LYS’DE AZ NETLE YÜKSEK PUANLAR VE İYİ SIRALAR ALINIYOR!

Sınavın bir diğer olumlu yanı başvuru sayısının azlığı ile birlikte YGS’ye oranla sıralamada öne doğru daha kolay hamlelerin yapılabiliyor olması. Hesaplama algoritmasına göre LYS testleri daha yüksek bir katsayı ile çarpıldığı için az netlerle yüksek puanlara erişilebiliyor ve sıralamada adaylar iyi yerler elde edebiliyorlar.


LYS KAYGI VE STRES DÜZEYİ DAHA DÜŞÜK BİR SINAV!

Zaten YGS’de belli bir barajı geçme başarısı gösteren belli düzeydeki adayların katıldığı bir sınav olduğu için LYS’de sınav deneyimi kazanmış adaylar bulunuyor doğal olarak. Kaygının ve stresin YGS kadar şiddetli yaşanmamasında hem bu kazanılmış sınav deneyiminin, hem de sınavın birden çok oturumda yapılıyor olmasının büyük payı var. Zira Matematik sınavında beklenen performansı sergileyemeyen aday Edebiyat-Coğrafya ya da Fen Bilimleri sınavıyla bu kaybını telafi edebilecek bir ortam yakalayabiliyor.

 

LYS öncesi sınav önerileri
 

KALEMİ NE ZAMAN MASAYA KOYMALI

Son güne sıkıştırılan çalışmaların, mevcut bilgiyi arttırmaya olumlu hiç bir etkisi olmuyor ancak, sınav öncesinde aklınıza takılan herhangi bir konu varsa kitabınızı açıp bakmanın da bir sakıncası bulunmamakta. Tekrara dayalı bir çalışma yürütülebilir ancak son günlerde yeni şeyler öğrenmenin hiç faydası olmayacaktır.


15 DAKİKA KURALI CANINIZI YAKMASIN

Sınav günü, sınav giriş belgenizin resimli bir çıktısı ile sınav salonlarına alınacaksınız. Ayrıca güncel fotoğrafınızın yer aldığı nüfus cüzdanı veya pasaport gibi kimliklerinizden en az birinin yanınızda olması zorunlu. Sınav salonlarına takı, metal ve elektronik cihazlar (telefon, küpe, saat, kolye, bozuk para v.b.) ile alınmayacağınızı unutmamalısınız. Öte yandan bu yıl uygulamaya konulan 15 dakika kuralına da çok dikkat etmelisiniz. YGS’de bazı adaylar sınav binalarına sınavdan 15 dakika önce giriş yapamayınca büyük mağduriyet yaşamışlardı. Aynı durumla karşılaşmamak için adayların daha dakik hareket etmesi gerekiyor.

 

LYS öncesi sınav önerileri
 

VELİLERE DE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Bu süreçte çocuklarınızın sizin desteğinize ihtiyaçları olacak. Sizlerin kaygısını da hissediyoruz. Adayları kaygılandıran nasıl sınanma ve ölçülme duygusu ise, sizleri kaygılandıran da yetişkin olmanın vermiş olduğu sorumluluklar ve gelecek endişeleridir aslında. Endişelenmeyin ve destek olmaya devam edin. Bu gençlerin ne ilk ne de son sınavları olacak, biliyorsunuz. Bırakın gençler sabırlı olmayı, mücadele etmeyi, önceliklerini belirlemeyi ve işleri sıraya koymayı öğrensin. Çocuğunuzun başarısı veya başarısızlığını kendi başarınız veya başarısızlığınızın dışa vurumu olarak değerlendirmeyin. Belki bunu size hissettiremiyor olsa bile o da başarılı olmayı ve iyi bir kariyer için doğru adımlar atmayı en az sizin kadar arzu ediyor.


SINAV ANINDA MADDE MADDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

  • Gereksiz ayrıntıyla boşa zaman harcamayın.
  • Sorularla inatlaşmayın!
  • Zamanı sürekli kontrol etmeyin!
  • Zaman kontrolü yapmadan da sınavı bitirmeyin!
  • Soruların tamamını okuyun!
  • Soruda sizin fikrinizi değil sizden istenen neyse onu bulmaya çalışın
  • Binlerce farklı kitapçık kullanılacağı için size sunulan kitapçıkta ilk soru bilmediğiniz zor bir konudan çıkabilir, buna hazırlıklı olun!
  • Turlama yöntemi bilinen en pratik soru cevaplandırma yöntemidir. İtina ile kullanabilirsiniz!

 

LYS öncesi sınav önerileri
 

  • İlk aklınıza gelen genelde doğrudur derler ama siz yine de bu tür soruları ikinci tura bırakın.
  • Her yanlış cevap çeyrek doğrunuzu götürür, kodlama yaparken bu ayrıntıyı da gözden kaçırmayın!
  • Kısa cevaplı sorular ilk kez bu yıl sınava girdi ve yanlış cevabınız doğruları etkilemeyecek. Mutlaka cevaplandırın, cevapsız bırakmayın.
  • Eleme yöntemi de pratik bir diğer test çözme tekniğidir, bunu da kullanın. Hatta eleyerek şıkları ikiye indirgeyebilmişseniz mutlaka birini işaretleyin, asla o soruyu cevapsız bırakmayın!
  • Derse ve soruya karşı önyargılardan arının. Daha işin başında önünüze setler çekmeyin!
  • Kodlama hatalarına karşı dikkatli olun. Anlık bir gaflet çok sayıda sorunuzu yanlış yere kodlamanıza yol açar ve bütün emekleriniz boşa gidebilir.
  • Yatıştırıcı ilaçlar kullanmayın! Doğal halinizle daha güzelsiniz!
  • Sınav öncesi sınava gireceğiniz salonunu ziyaret etmeyi unutmayın!

[fotogaleri=3027,1941,3041]

False