Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Geleceğin yıldız meslekleri

Çocuğunuzun geleceği konusunda düşünmeye ve kaygılanmaya başladınız...

Haberin Devamı

Eğer bir çocuğunuz varsa şimdiden onun geleceği konusunda düşünmeye ve kaygılanmaya başladınız. Şimdiden onun için yatırım yapıyor, onu en iyi okullara, özel derslere, sanat ve spor kurslarına gönderiyor geleceğini garanti altına almaya çalışıyorsunuz...

Bugünün dünyası bize bunları yapmayı öngörürken acaba geleceğin dünyası için bu yaptıklarımız yeterli olacak mı? Gelecek bizden neler bekliyor? Geleceğin işleri ve geleceğin işgücü ihtiyaçları acaba neler?         

Geleceğin yıldız meslekleri

Phoenix Araştırma Enstitüsü Üniversitesi Gelecek Enstitüsü’nün hazırladığı bir rapor var. Future Work Skills 2020 adı verilen bu rapor bizi nasıl bir iş dünyası beklediğini ve bu iş dünyası için çalışanların hangi yetkinliklere sahip olması gerektiğini öngörüyor. Bu rapor geleceğin favori mesleklerini değerlendirmiyor çünkü daha önce yapılan pek çok çalışmada tahminler yapılmış olsa da bunu tahmin etmek zor ve bu tahminlerin pek çoğu hatalı.

Future Work Skills 2020 raporuna göre gelecek iş dünyasını şekillendirecek pek çok değişim olsa da 6 önemli sürücü var.

1- UZAYAN YAŞAM ÖMRÜ

Bu rapora göre 2025 yılında 60 yaşın üzerindeki Amerikalıların 70% oranında artacağı öngörülüyor. Önümüzdeki 10 yılda yaşlı bir nüfusla karşı karşıya geleceğiz bu da bireylerin iş, aile hayatı ve eğitimlerini bu değişime göre yeniden organize etmelerini gerektirecek. Pek çok kişi emekli olduğunda yeterli kaynaklara sahip olabilmek için 65 yaşın üzerinde çalışıyor olacak. Birden fazla kariyer yaygınlaşacak ve bunun için yaşam boyu öğrenme artacak. Şirketler de tecrübeli ve hala hayat dolu iş gücü için daha fazla esneklik ve çeşitlilik yaratmak zorunda kalacaklar. Ne yediğimiz, nasıl çalıştığımız ve nerede yaşadığımız konusunda daha sağlıklı bir yaşam tarzına kaydıkça günlük hayatın büyük çoğunluğu ve global ekonominin bütünü sağlık açısından değerlendirilecek.

2- AKILLI MAKİNALARIN VE SİSTEMLERİN ARTIŞI

Gelecek 10 yılda hayatımızda hiç görmediğimiz yeni akıllı makinalar evlere, ofislere, fabrikalara girecek. Üretim, öğretim, ilaç sektörü, savunma sektörü gibi hayatımızın her alanına entegre olacaklar. Bu makinalar bazı işlerde insanların yerini alacaklarından insanların fark yaratmaları gerekecek. Robot teknolojisinin asıl gücü insanların yeteneklerini arttırması olduğundan insan ve makinanın ortak güçlerine dayalı bir birliktelikten oluşan işbirliği ve karşılıklı bağımlılık dünyasına gireceğiz.

 Geleceğin yıldız meslekleri 

3- SAYISAL DÜNYA

Alıcı, iletişim ve işlem gücünün gündelik hayatımıza girmesi eşi benzeri görülmemiş bir veri bombardımanının salıverilmesine yol açacak. Bu da önceden olası gözükmeyen patternlerin ve tasarım sistemlerinin bir ölçekte görülmesini mümkün kılacak. Hayatımızdaki her şey veriye çevrilecek. Dünyayı deşifre ettiğimizde ve her şeyi veri olarak gördüğümüzde istediğimiz sonuçlara ulaşmak için verileri manipüle etmeye odaklanacağız. Her şeyin programlanabilir olduğunu düşündüğümüz bir döneme gireceğiz.

4- YENİ MEDYA EKOLOJİSİ

Şuanda yeni multimedya teknolojileri iletişim kurma yolumuzda bir dönüşüm getiriyor. Video yapımı, dijital animasyon, oyun teknolojileri daha gelişip yaygınlaştıkça bu alanlarda yeni bir ekosistem şekil alacak. Hali hazırda yazıya dayalı internet video, animasyon ve diğer görsel medyaya dönüşüyor. Aynı zamanda sanal ağlar gündelik hayatımıza entegre oldular. Milyonlarca kullanıcının laptop ve cep telefonlarından hem üretip hep izlediği bu multimedya içeriği kültür üzerinde de büyük bir etki yaratıyor. Yeni medya dikkat ve algı üzerinde yeni talepler getiriyor. Kişilerin online kimlik yaratacağı platformlar sunarken bu kimliği ve ünü yönetmeleri için bazı aktiviteler yapmalarını da gerektiriyor. Grupların bir araya gelmeleri ve uzlaşmaları için yeni yollar sunuyor, iş ve özel hayatımıza farklı düzeyde şeffaflıklar getiriyor. Aynı zamanda gerçek ve doğruluğa yönelik hassasiyet değişiyor. Gelen içeriğe daha şüpheli yaklaşmalı, bugünkü bilginin yarın değişebileceğine hazır olmalıyız.

5- MEGA YAPI ŞİRKETLER

Yeni teknoloji ve sosyal medya platformları değer üretme ve yaratma konusunda eşi benzeri görülmemiş bir yeniden yapılandırma gerektiriyor. Oyun tasarımı, sinir bilimi ve mutluluk psikolojisi gibi alanlardan esinlenen kurumsal kavramlardan ve iş becerilerinden oluşan yeni bir jenerasyon geliyor. Bu alanlar yeni eğitim paradigmaları ve araçlarının yaratılmasına iş dünyasını zorlayacak.

 Geleceğin yıldız meslekleri 

6- GLOBAL OLARAK BİRBİRİNE BAĞLI BİR DÜNYA

Günümüz dünyasında Amerika ve Avrupa iş yaratma, inovasyon ve politik güçte artık tekel değiller, Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan bazı ülkeler cep telefonu teknolojileri gibi alanlarda daha hızlı bir tempoda inovasyon yapıyorlar. Yıllarca pek çok uluslararası firma deniz aşırı iştiraklerini satış ve teknik destek kanalları olarak kullandılar. Son 10 yılda deniz aşırı şirketler, özellikle IT firmaları, müşteri hizmetlerinden software gelişimine her şeyi dışardan tedarik ettiler. Ama model aynı kaldı; inovasyon ve tasarım gelişmiş ülkelerin Ar-ge departmanlarının imtiyazında kaldı. Çin, Hindistan ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki pazarlar büyüdükçe ana merkezin tamamen farklı bir kategorideki tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler geliştirmesi zorlaşıyor.

Şirketlerin ayakta kalabilmesi için yeni rakiplerin çıktığı bölgelere girmeleri gerekiyor ama sadece bu bölgelerde insan işe almak yeterli değil rekabetçi kalabilmek için aynı zamanda bu yerel kişileri ve yerel işlemleri global şirketin altyapısına entegre etmeleri gerekiyor.