GeriEğitim Ezberci eğitim sistemi öğrencileri sıkıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ezberci eğitim sistemi öğrencileri sıkıyor

Ezberci eğitim sistemi öğrencileri sıkıyor

Okullarda öğretilen birçok bilgi ezbere dayalı olduğu için çabuk unutuluyor.

Ezberci eğitim anlayışı, çoğu zaman öğrencilerin eğitimden uzaklaşmasına neden olur. Psikolojik Danışman Dolunay Kadıoğlu, ebeveynlerin bu noktada ders çalışmadıkları için yalnızca çocuklarına kızmamaları gerektiğinin altını çizdi. Kadıoğlu, öğrencilerin okula gitmemelerinin altında yatan nedenleri konu alan aşağıdaki yazıyı kaleme aldı. İşte, ailelerin dikkatle okuması gereken o yazı…

Çoğu ergen ya da çocuk okulların tatil olmasını sevinçle karşılarken, tatilin bitişi ve okulların yeniden açılmasını üzüntüyle karşılıyorlar. Ergenler, tatil sonlarında yeniden okula başlamanın en güzel yanının arkadaşlarına kavuşmak olduğunu belirtiyorlar. Aileler ise bu tür cevaplara çoğu zaman olumsuz tepkilerle karşılık veriyor: “Tembelsin, çalışmıyorsun, okul sevilmez mi, okumazsan hiç bir şey olmaz, sınavlarda seni arkadaşların kurtarmayacak, ders çalış, ders çalış, bırak o telefonu elinden…”

Okula gitmeyi pek sevmeyen ergenlere “Okula gitmeyi ve dersleri neden sevmiyorsunuz?” diye sorduğumuzda aldığımız cevap çok net: Çok sıkıcı!

Aileleri çıldırtan bir cevap daha!

Ebeveynler kızmayın ama gençlere katılmamak mümkün değil çünkü gerçekten eğitim sistemimiz, derslerin öğretiliş tarzı, yöntemler, eğitimcilerin yaklaşımları ergenlere göre sıkıcı!

“Bizim zamanımızda…” diye başlayan cümleler kurmayı sevmem ama eğitim sistemi, bizim zamanımızda da sıkıcıydı, ezbere dayalı ve ne öğrendiğinle değil de sınavda kaç aldığınla, kimleri geride bıraktığınla ilgilenen bir sistemdi. O yüzden olsa gerek ki okullarda öğrenilen pek çok şey unutuluyor. Ezbere ve rekabete dayalı tüm sistemlerde olduğu gibi!

Bir eğitim sistemi eğer hedef kitlesinin öğrenebileceği yol ve yöntemlerle eğitim vermiyorsa neden bu sistemde ısrar edilir?

Her yaş grubuna uygun eğitim mümkün değil midir? İşe yaramayan sistemlerde neden ısrar edilir?

İnsan odaklı bir eğitim sisteminde eğitim alan gençler sıkılmaya devam eder mi?

Cevapları tahmin edersiniz: Tabi ki insan odaklı, her yaşa uygun eğitim sistemleri mümkün! Ve bu sistemlerde yetişen gençler daha mutlu ve başarılı.

Neden hala ülkemizde böyle bir eğitim sistemine geçilemediğinin cevabı ise dosyalarca sürer.

Ebeveynler, çocuklarınız ders çalışmadığında sadece onlara yüklenmeyin, okullara gidin, müfredatı inceleyin, milli eğitim bakanlığına gidin, konuşun, yol arayın. Ayrıca “Ben çocuğuma nasıl rol model olurum diye de?” sorun kendinize.

Ergenler kendi geleceklerini satın alabilmek adına sevmedikleri, sıkıldıkları, yargılandıkları bir eğitim sisteminin içinde 6 yaşından beri mücadele ediyorlar, biraz da sizler mücadele edin bence!

Not: Tüm bunlarla birlikte işini elinden gelen en iyi şekilde ve üstün çabalarla yapan eğitimcileri ve ebeveynleri bu yazının dışında tutarım. Onlar zaten bu gençleri okula ve geleceğe bağlayan yegane varlıklardır.

False