Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

Çocuğunuzun kariyer seçimine müdahale etmeyin!

Hafta sonu halk arasında üniversite sınavı olarak da bilinen Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) yüz binlerce öğrencinin katılımı ile gerçekleşecek. Oldukça stresli bir haftaya giren öğrenciler kadar ebeveynleri de onlarla aynı stresi yaşayabilirler.

Haberin Devamı

Değerli anne ve babalar! Çocuğunuz doğduğunda muhtemelen onun için gelecek hayalleri kurdunuz, belki de hala kuruyorsunuz. Belki bir doktor, avukat veya müzisyen olacağını umdunuz. Belki de sizin ayak izlerinizi takip etmesini veya sizin yapmayı isteyip de yapamadığınız kariyeri yapmasını istiyorsunuz. Ancak bu hayalleri unutma zamanı çünkü çocuğunuz kendi seçimini yapmalıdır.

Belirli bir kariyer yapmaları için ailelerinden baskı gören genç insanlar, çalışmalarına bu hedef doğrultusunda yön verseler de bunu sadece onlar için heyecan verici olmayacağını görene kadar sürdüreceklerdir. Daha sonra bir ikilemle karşılaşırlar çünkü ailelerini mutlu etmek ancak kendilerine karşı dürüst olmak da isterler.

Ebeveynlerin katı tutumu, zaten hayatın stres verdiği yaşlarda olan genç insanları baskı altında bırakır.

Haberin Devamı

Gençlerin, değişik dersleri ve işleri denedikçe kariyerlerini değişik yönlere yöneltmeleri yaygındır. Bu kararsızlık tamamen normaldir ve bir zaman kaybı değildir. Çocuğunuz her tecrübesinden bir şeyler öğrenecek ve kendini daha iyi tanıyacaktır.

Çocuğunuzu değişik kariyerleri denemesi için cesaretlendirmekten korkmayın.

Çocuğunuzu belirli bir kariyer çizgisi izlemesi için zorlamayın. Eğer bir üniversite dalında başarıyla okuyorsa, işe yarar bir şeyler yaptığı için mutlu olmalı ve sizin aklınızdaki kariyer planı olmasa bile onu desteklemeye devam etmelisiniz.

Eğer çocuğunuz okuduğu bölümü bırakmak istese bile anlayışlı olmaya çalışın. Bazı gençler için bir yıl çalışarak veya seyahat ederek ara vermek yararlıdır. Eğitimini sonlandırmak veya okul eğitimini dondurmaya karar verse bile, çocuğunuza olan duygusal desteğiniz devam etmelidir.

Çocuğuna duygusal destek veren ebeveynler çocuklarının en az stres yaşayarak, ebeveyn çocuk ilişkisi zedelenmeden kariyer çizgisini bulmalarına yardımcı olacaklardır.