GeriEtkinlikler Safiye Sultan kimdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Safiye Sultan kimdir?

Safiye Sultan kimdir?

Hülya Avşar'ın Muhteşem Yüzyıl dizisinde hayat verdiği Safiye Sultan'ın hayatı...

Safiye Sultan, Osmanlı Padişahı III. Murad'ın eşi ve Sultan III. Mehmed'in annesidir. Haseki Safiye Valide Sultan veya Melike Safiye Vâlide Sultan olarak tanınır. (550 - ö. 10 Kasım 1619)

SAFİYE SULTAN KİMDİR? KÖKENİ NEREYE DAYANIR?

Kesin bir bilgi olmamakla birlikte dönemin Venedik kaynaklarında Dukakin'de Rezi köyünde doğduğu Arnavut kökenli olduğu yer almaktadır. III. Murad'ın ilk saltanat yıllarında İstanbul'da bulunan Alman elçilik heyetinden rahip Stephan Gerlach ise Safiye Sultan'ın Bosna kökenli olduğunu söyler. Kaynaklarda  Ferhat Paşa tarafından III. Murad'a hediye edildiği yazar.

14 yaşındayken Akdeniz'de gemiyle yapılan bir seyahat sırasında Osmanlı korsanları tarafından kaçırıldı. Bundan 1 yıl sonra İstanbul'daki Pera köle pazarında kendini bulan Sofia'nın güzelliği Osmanlı imparatoru Sarı Selim'in karısı ve Veliaht III. Murat'ın annesi Nurbanu Sultan'ın kulağına kadar geldi. Veliaht Murad'ın annesi Nurbanu Sultan, Sofia'yı görür görmez onun oğlu için aradığı kız olduğuna karar verdi ve bir servet ödeyerek kızı satın aldı.

Haremde iki yıl süreyle iyi bir eğitim alan Sofia'nın adı, Safiye (arı, duru, saf güzellik) olarak değiştirildi.

On beş yaşında III. Murad'a sunulan beline kadar uzanan sarı saçları, beyaz teni, iri gözleri, uzun boyu ile  Murad'ı kendisine âşık etti ve baş kadın oldu.

Şahzade Mehmed'i 1566 yılında doğurdu. 45 yaşında eşini kaybedip dul kalınca onun için artık valide sultan ve imparatoriçelik dönemi başladı.

Mihriban Haseki Sultan, Şahuban Haseki Sultan, Nazperver Haseki Sultan, Şemşi Ruhsar Haseki Sultan, Fahriye Haseki Sultan gibi kadın düşmanları olsa da dönemin en güçlü kadınıydı.

Safiye sultan 10 Kasım 1605'te vefat etti.

[fotogaleri=1482]

False