GeriSağlık Zeytinden çıkan bir mucize: Zeytin sütü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zeytinden çıkan bir mucize: Zeytin sütü

Zeytinden çıkan bir mucize: Zeytin sütü

Yüzyıllardır bildiğimiz, çekirdeğini, kendini, ağacını, yapraklarını ve dallarını bile kullandığımız mucize bir meyvedir, zeytin. Bu meyve ile ilgili yeni yeni bilgiler ve yeni yeni ürünler her geçen gün ortaya çıkıyor. İşte son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız ve sofralarımızda hak ettiği yeri bulacak olan zeytin sütü hakkındaki bilgileri, Diyetisyen Cansu Büyükbaş veriyor.

Zeytinden çıkan bir mucize: Zeytin sütü

Zeytinin en sık tükettiğimiz şekli olan yağının, faydaları saymakla bitmez. Özellikle sızma zeytinyağı, başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri bunların yanı sıra, polifenoller, skualen, triterpen ve yüzlerce daha fazla mikrobesin açısından zengin zeytinyağı, kalp-damar sağlığını koruyucu, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı, kanserden korunmada etkili, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Bu kadar değerli bir iksirden daha değerli bir iksir düşünün, o da zeytin sütü.

Zeytinden çıkan bir mucize: Zeytin sütü

Zeytin sütü Nasıl elde edilir?

Edremit körfezinde yüksek yayla havasında elle tek tek toplanan zeytinlerin taş değirmenlerde ezilmesi ve daha sonrasında liften yapılmış torbalara konulması ve bu torbalara hiçbir pres uygulanmadan kendi kendine damla damla sızması beklenip, sızma işlemi bittikten sonra su ilave etmeden kuru sıkım yapılarak oldukça zahmetli bir yöntemle elde edilen bir iksirdir zeytin sütü. 100 kilo zeytinden birkaç kilo elde edilerek hazırlanan zeytin sütü, zeytin meyvesinden doğal olarak elde edilen hem suyu hem de yağını içeren uzun sürede ortaya çıkartılan kıymetli bir üründür.

Zeytinden çıkan bir mucize: Zeytin sütü

Zeytin sütünün Yararları nelerdir?

Aslında eskiden beri kullanılan ama şimdilerde ünü daha çok duyulan bu iksir; açık yaraların tedavisinde, burkulmalarda, vücuttaki ağrıların tedavisinde, kalp-damar hastalıklarında ve tüm kanserlerde, hücrelerin yenilenmesinde, cilt ve saç bakımında kullanılan çok özel bir yağdır.

Belki de son zamanlarda adını daha sık duyacağınız zeytin sütünü, temin edebilirseniz evinizde bulundurmaya özen gösterin. Günde bir kez bile olsa şifa niyetine salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Bu mucize meyvenin sütünü bulamazsanız da, ya kendini yiyin ya da yağını muhakkak ölçülü bir şekilde yiyeceklerinize katın. 

False