GeriSağlık Zengin lif kaynağı 10 mucizevi kış meyvesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zengin lif kaynağı 10 mucizevi kış meyvesi

Zengin lif kaynağı 10 mucizevi kış meyvesi

Kış meyveleri bağışıklık sistemimizi güçlendirir, bizleri hastalıklardan korur. Bu nedenle içinde bulunduğumuz aylarda bol bol tüketilmelidir. Uzman Diyetisyen Zülal Kayıran, mevsiminde ve sağlıklı beslenmek isteyenler için zengin lif kaynağı kış meyvelerini sıraladı.

Kış meyveleri birçok kronik hastalığa ve çeşitli kanser türüne karşı koruyucu antioksidanlar içerir. Her meyve aynı içeriğe sahip değildir. Dolayısıyla genel beslenme önerilerinden biri olan çeşitlilik, meyve tüketiminde de önem kazanır. Kış mevsiminde mevsim meyvelerinin günlük olarak ve çeşitli bir biçimde tüketilmesine özen gösterilmelidir. İşte, kış meyveleri ve faydaları…

ELMA: Yüksek vitamin C içeriği vücut savunma hücrelerinde etkili olduğu için hastalıklara karşı koruyucudur. İçeriğindeki çözünür lif olan ‘pektin’ lifi bağırsağı besler ve kötü kolesterolü düşürür. Antioksidan olarak kuersetin, antosiyanin, katehin ve klorojenik asit bulundurur. Glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle diyabet hastaları için ideal meyvelerdendir. Bir porsiyonu bir küçük boydur.

AYVA: Vitamin C, pektin ve diyet lifi kaynağıdır. Glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle diyabet hastaları için ideal meyvelerdendir. Bir porsiyonu bir büyük ayvanın ¼’üdür.

Zengin lif kaynağı 10 mucizevi kış meyvesi

NAR: A ve C vitamininden zengindir. İçeriğindeki punikalajin isimli antioksidan sayesinde enfeksiyona karşı koruyucudur. Suyu yüksek tansiyonda düşürücü etki yapar. Eğer bir ilaç kullanılıyorsa nar suyunun ilacın etkisini düşürmemesi için ilaç ile arasında en az 2-3 saat olmalıdır. Bir porsiyonu yarım adet gibi düşünülebilir.

PORTAKAL: Liften yüksektir. Vitamin C, magnezyum, vitamin B1, vitamin B2 ve folik asit (B9 vitamini) kaynağıdır. Zeytinyağlılara soğuduktan sonra sıkılabilir. Böylece demir emilimine katkıda bulunabilir. Bir porsiyonu bir orta boydur.

MANDALİNA: Vitamin C, Vitamin A ve folik asitten (vitamin B9) zengindir. Zengin posası sayesinde diyabet hastaları tarafından tercih edilebilecek meyvelerden biridir. Bir porsiyonu 2 adettir.

Zengin lif kaynağı 10 mucizevi kış meyvesi

ARMUT: Vitamin C, potasyum ve liften zengindir. Çözünür lifler bağırsağı beslerken zengin çözünmeyen lif içeriğine sahip olması bağırsağı çalıştırır ve kabızlığı önler. Antosiyanin içeriği damarları korur ve inme riskini düşürür. Bir porsiyonu bir küçük boydur.

KİVİ: Vitamin C, vitamin E, folik asit ( vitamin B9) içeriği yüksektir. Potasyum ve liften zengindir. Aktinidin isimli proteolitik enzim sayesinde bağırsak ve midede protein sindirimine yardımcı olur. Bir porsiyonu bir orta boydur.

GREYFURT: Vitamin C ve potasyumdan zengindir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla tüketilmemesi önerilse de aslında birçok ilacın mekanizmasına etki edebilir. Bu sebeple, herhangi bir ilaç kullanımında besin ilaç etkileşimi kısmı okunup ona göre tüketilmelidir. Bir porsiyonu bir greyfurtun yarısıdır.

TRABZON HURMASI: Vitamin C ve potasyumdan yüksektir. İçeriğindeki karotenoidler antioksidan etkisiyle hücreleri korurken, tanin antimikrobiyal etki gösterir. Bir porsiyonu bir orta boydur.

Zengin lif kaynağı 10 mucizevi kış meyvesi

KESTANE: Bazı kaynaklara göre yağlı tohum olarak sayılsada bazı kaynaklara göre meyve olarak yer alır. B vitaminlerini ve E vitamini bulundurur. Liften zengindir. Bir porsiyonu 3 adettir. 

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False