Zengin çorba tarifi

Çorba, Türk mutfağında bazen başlangıç bazen de ana yemek yerine geçer. Kimi zaman düğünlerde uğur, kimi zaman hastalıklarda şifa olur. Günlük sıvı alımını artırmaya katkı sağlayan çorbaların içerisine konulan et, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagil, bulgur, sebze gibi besinlere bağlı olarak besleyici değeri daha da artar. Çorbalarınızı tam buğday unu veya sebze püresi ile koyulaştırabilirsiniz.

Haberin Devamı

ÇORBA TOK TUTAR, İŞTAHA ETKİ EDER

Bizim coğrafyamızda yemeğe çorba ile başlamak adettendir. Yemekten önce çorba içmek tokluk adına önemli katkılar sağlar. Yemek yeme süresini uzattığı için iştaha etki eder ve besin alımını azaltır. Sanılanın aksine midede kalma süresi katı besinlere göre daha uzundur ve bu nedenle doygunluğu artırır.

Zengin çorba tarifi

ÇORBANIN FAZLA YAĞINI BU YÖNTEMLERLE ÇIKARIN

Çorbaları az yağlı hazırlamak için et suyu veya zengin soslar yerine; kuru soğan, kuru sarımsak, domates, taze zencefil, taze limon suyu, taze ve kuru baharatlarla lezzetlendirmek mümkündür. Enerji alımını daha da azaltmak adına, çorbalar az yağlı hazırlanır ve piştikten sonra soğumaya bırakılır. Yağ, sudan daha hafif olduğu için tabaka halinde yüzeye çıkar. Aynı durum pişirme esnasında da oluşur. Bu tabaka temizlenerek ve çorba tülbentten geçirilerek yağın ayrılması sağlanır. Zaman kısıtlı olduğunda uygulanabilecek diğer bir yöntemde ise, sıcak çorbanın içine buz parçaları atılır ve yağın buzların çevresine yapışması sağlanır. Buz parçalarının çorbadan çıkarılması sayesinde yağ temizlenmiş olur. Atılan her bir yemek kaşığı yağ, hazırlanan çorbadan 90 kkal azaltılması demektir. Daha sonra çorba ısıtılır ve afiyetle içilir.

ZENGİN ÇORBA TARİFİ(4 KİŞİLİK) 206 KKAL

Zengin çorba tarifi

Zengin çorba tam bir antioksidan deposu! İçerisinde bulunan kurubaklagiller ve sebzeler sayesinde bitkisel kaynaklı protein ve posa açısından zengin olması sebebiyle ana yemek öncesi güzel bir başlangıç örneği taşımaktadır. Arzu edilirse light yoğurt ve esmer ekmekle birlikte ana öğün niyetine de tüketilebilir. Zengin çorba, formuna önem verenler için çok besleyici, hafif ve unsuz bir çorbadır.

 Zengin çorba tarifi 

HAZIRLANIŞI:

  • Nohudu akşamdan, mercimeği 2 - 3 saat öncesinden ıslatın, süzün ve yıkayın.
  • Ardından farklı tencerelerde haşlayın ve süzün.
  • Soğan ve sarımsağı ince doğrayın.
  • Başka bir tencerede zeytinyağını ısıtın, soğan ve sarımsağı 1 - 2 dakika pişirin.
  • Havuç, kabak ve biberleri küçük küp şeklinde doğrayın, tencereye ilave edin ve 2 - 3 dakika kavurun.
  • Domatesleri rendeleyerek tencereye ekleyin ve suyu da ilave ederek 5 - 10 dakika kaynatın.
  • Ardından nohut ve mercimeği ekleyin.
  • Kişniş ve kerevizi ince doğrayın, tuz ve karabiber ile birlikte tencereye ilave ederek 10 dakika kaynatın.
  • Bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın.
  • Yumurtanın kesilmesini önlemek adına, yapılan çorba suyundan birkaç kepçe alarak yavaşça yumurta sarısı ve limon suyu karışımına ekleyin.
  • Ilıdıktan sonra hepsini çorbaya ilave edin ve kısık ateşte 2 - 3 dakika kaynatarak servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları