Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan

Zayıflamak isteyenlerin destekçisi: Erik

Erik, yaz mevsiminin habercisi olan ve sağlık için birçok faydası bulunan meyvelerin başında geliyor. En dikkat çekici özelliği ise kalorisinin yok denecek kadar az olması ve doygunluk sağlaması. Bu özellikleri ile formunu korumak isteyenler ve zayıflamak isteyenler için altın değerinde bir meyve...

Haberin Devamı

Eriğin sağlığımıza olan faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz;

Yüksek antioksidan içerir: Vücudu serbest radikallerden koruyan maddelere antioksidan maddeler adı verilir. Erik yüksek miktarda antioksidan maddeler içerir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamininin yanı sıra A, K, B vitaminlerini ve birçok minerali de içerir.

Demir emilimine yardımcı: Demir yetersizliği olan kişiler kilo verme sorunu ile karşılaşabilir. Demirin C vitamini ile alınması ise emilimini artırmaktadır. Eriğin içeriğinde de yüksek oranda C vitamini vardır. 100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık % 16’sını karşılar. Bu nedenle demir yetersizliği olan kişiler beslenmesine erik ekleyebilir.

Kolesterol dengeleyici: C vitamininin kolesterol dengeleyici etkisi de vardır. Erik içeriğinde bulunan C vitamini ile bu görevi üstlenir. Okside olmuş kolesterolün damarda birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve neden olacağı hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Haberin Devamı

Posa kaynağı: Posa bağırsak sağlığı, kilo kontrolü ve kan şekeri dengesi için oldukça önemlidir. 100 gram erik günlük posa ihtiyacının %6’sını karşılar.

Kan şekerini dengeleyici: ‘Yeşil erik ekşi o halde şeker içeriği düşüktür. Ama ben kırmızı erik severim’ diyenlerdenseniz kırmızı eriğin tatlı olmasından korkmanıza gerek yok. Kırmızı erik tatlı bir meyve olmasına rağmen glisemik indeksi düşüktür. Yani kan şekerinizde ani yükseliş ve düşüşlere neden olmaz. Yanında süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ya da badem, fındık, ceviz gibi yağ kaynağı bir besin tüketirseniz tok kalma süreniz uzar, kan şekeri dengeniz daha kolay sağlanmış olur.

Kilo kontrolü sağlar: Eriği tüketmenize engel olabilecek bir hastalığınız yok ise erik ara öğünlerinizde rahatlıkla tüketebileceğiniz bir meyvedir. İçeriğindeki lif uzun süre tok kalmanızı sağlar, açlık krizlerinizi önler. Aynı zamanda eriğin %80’ini su olduğu için zayıflamada ve kilo kontrolünde etkili bir meyvedir.

Zayıflamak isteyenlerin destekçisi: Erik

Haberin Devamı

TUZLU ERİĞE DİKKAT!

Tuzun günlük tüketim sınırı 5 gramdır. Genelde çoğu kişi ben tuz tüketmiyorum dese bile tuzu içeren birçok besini fark etmeden tükettiği için ülkemizde tuzun günlük tüketimi 18 gramdır. Tuz tüketimini normal sınırlar içinde tutabilmek ve sağlığa olumsuz etkilerinden korunmak için en azından besinlere eklenilen tuzu azaltmak etkili olacaktır. Bu nedenle erikten doğru şekilde faydalanmak için ve günlük tuz sınırını aşmamak için tuzu eklemeden erik tüketimi oldukça önemlidir.

NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Diyet yapan çoğu kişi meyvelerin sağlıklı olduğunu ve sınırsızca tüketilebileceğini düşünebiliyor. Fakat meyveler früktoz denilen meyve şekeri içerir. Bu nedenle günde ortalama 3-4 porsiyon tüketilmesi gerekir. Her meyvenin kendine özgü porsiyon ölçüsü vardır. 1 porsiyon meyve ölçüsü yeşil erik için 15 tanedir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL