Zayıflama diyeti uygulayanlar için enfes bir lezzet: Levrek Şahane

Yeterli ve dengeli beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Türkiye’de en çok koyun, sığır, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve av hayvanlarının etleri kullanılmaktadır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına, birçok göl ve nehirlere sahip olmamıza rağmen balık tüketimi çok yetersizdir.

Haberin Devamı

Balık, denizden uzak ve küçük kasabalarda yaşayanların diyetlerinde çok az yer almaktadır. Ancak son yıllarda tarla ve göl balıkçılığına önem verilmesi ile balık tüketiminin artması sağlanmıştır. Hele ki diğer deniz mahsullerinin tüketimi yok denecek kadar azdır. Halbuki su ürünleri, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar başta olmak üzere tüm bireyler için biyolojik değeri yüksek, iyi kalitede protein içermektedir. Ayrıca A, K ve B grubu vitaminleri ile iyot, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından da zengindir. Yapılan bilimsel araştırmalarda kırmızı et yerine beyaz eti, özellikle de su ürünlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp hastalığının daha az görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle et tercihinde beyaz et ve su ürünleri tüketimine öncelik tanınması daha sağlıklı olacaktır.

Haberin Devamı

Zayıflama diyeti uygulayanlar için enfes bir lezzet: Levrek Şahane

Beslenmede kolesterolden ziyade, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ oranına dikkat etmek gerekir. Doymuş yağların kan kolesterol düzeyine etkisi, yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır. Su ürünleri çoğu etlere, hatta kümes hayvanlarına göre daha az doymuş yağ içerir. Aynı zamanda EPA ve DHA açısından iyi bir kaynaktır. İyi kalitede protein, B3, B12 ve E vitamini ile iyot, çinko ve fosfor minerali açısından zengin olan su ürünleri; özellikle büyüme ve gelişme çağındaki bireyler için çok yararlı bir yiyecektir. Düşük yağ içerikleri ile zayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son derece uygun, pratik, lezzetli, kolay hazırlanabilir ve yüksek besin değerine sahip bir besin grubudur.

Zayıflama diyeti uygulayanlar için enfes bir lezzet: Levrek Şahane

Sağlıklı bireylerin haftada 2 kere; kalp - damar hastalığı, hipertansiyon, karaciğer yağlanması vb sağlık problemleri bulunan kişilerin ise haftada 3 kere balık veya su ürünleri tüketmeleri önerilir. Elbette kızartma işlemlerinden kaçınılmalı; tercihen haşlama, ızgara, buğulama, fırında veya buharda pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmalıdır.

Haberin Devamı

LEVREK ŞAHANE (2 KİŞİLİK) 300 KKAL

Levrek, yağ ve enerji içeriği en düşük balıklardan biridir. İçerisine eklenen yeşil kırma zeytin, çiğ badem, kapari, kırmızı soğan ve fesleğen gibi malzemelerin muhteşem uyumu sonucu hazırlanan bu mezenin tadına bakılınca, neden levrek şahane isminin verildiği hemen anlaşılacaktır. İçerisinde bulunan fesleğen, enfeksiyonlara karşı mücadelede oldukça faydalıdır. Bu nedenle zayıflama diyeti uygularken sık hastalanan kişiler için de son derece yararlıdır.

 Zayıflama diyeti uygulayanlar için enfes bir lezzet: Levrek Şahane 

Zayıflama diyeti uygulayanlar için enfes bir lezzet: Levrek Şahane

Hazırlanışı:

  • Bademleri suda yarım saat bekletin.
  • Levreği fileto edin, kılçıklarını çıkarın ve derisini alın.
  • Bıçak yardımıyla slice (ince yaprak) şeklinde kesin ve bir tabağa alın.
  • Limon suyunu levreğin üzerine ekleyin, 8 - 10 dakika bekletin ve levrekleri süzerek başka bir tabağa alın (bu işlemin amacı çiğ olan levrek balığını pişirmektir).
  • Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartarak uzunlamasına ikiye bölün.
  • Cherry domatesleri de dörde bölün.
  • Soğanı ince doğrayın. Bademlerin kabuklarını soyun.
  • Hazırlanan malzemeler ile kapari, fesleğen, sirke, karabiber ve zeytinyağını levreğin üzerine ekleyerek iyice karıştırın.
  • Servis etmeyi düşündüğünüz tabağa alın ve üzerini susam ile süsleyerek servis edin.
Yazarın Tüm Yazıları