GeriSağlık Zakkumun özellikleri nelerdir? Nasıl kullanılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zakkumun özellikleri nelerdir? Nasıl kullanılır?

Zakkumun özellikleri nelerdir? Nasıl kullanılır?

Zakkum; son 60 yıldır üzerinde en çok araştırma yapılan bitkidir. Uzm. Ecz. Hülya Kayhan, zakkum bitkisinin faydalarından bahsederek, dozu ayarlandığında her derde şifa, fazla kaçtığında ise zehir olabileceğini belirtti.

Fitokimyası aydınlatılmış, çok nadir bulunan bazı aktif bileşenler, hem yapraklarında hem gövdesinde hem çiçeklerinde bulunmuş, bilim ve ilaç dünyasının kullanımına sunulmuştur.

Zakkumun özellikleri nelerdir Nasıl kullanılır

KANSERLİ HÜCREYİ YOK EDEBİLİR

Zakkum ağacının çok ilgi çekebilecek gerçekten enteresan özellikleri var. Çünkü her şeyden öte bir zehir barındırıyor yapraklarında. Asla kaynatılmış içilmemeli. Ciddi zehirlenmelere yol açıyor. Fakat yine aynı yapraklardan çiçek veya gövdeden elde edilen ekstratlarla yapılan bilimsel çalışmalarda, doz ayarlamaları yapılarak bitkilerin yara iyileştirici özellikleri çalışılmış. Ciltte yara iyileşmesini; serbest radikalleri şelasyon yaparak, keratonosit oluşumunu arttırarak ve kolojen yapımını hızlandırarak gösterdiği gözlemlenmiştir. Bütün bunları yapabildiği dozu ise çok kullanılabilecek bir bitki değildir. Mutlaka doğru doz ayarları yapılarak kullanılmalı. Bu işlem ise sadece bilimsel laboratuvarlarda yapılabilir.

Zakkumun özellikleri nelerdir Nasıl kullanılır

Onun haricinde; antimiktobiyal etkinlikleri vardır. Mikropları öldüren, kıymetli fitokimyasallar içerir. Ciddi antioksidan aktivitesi vardır. Bu özelliği bazı ciddi hastalıklarda, mesela kanserojen hücrelerde sitotoksik etkiler gösterir. Kanserli hücreyi yok edebilir ama henüz bu konuda izinler alınmamıştır. 

DOZU AYARLANMADIĞINDA ZEHRE DÖNÜŞEBİLİR!

Zakkumun özellikleri nelerdir Nasıl kullanılır

En son Amerika’da bir firma, kanser hücreleri üzerindeki çalışmalarına FDA’dan onay alamayınca, zakkum bitkisinden bir antiaging krem piyasaya sürdü ve çok eleştiri aldı. Ama aynı zamanda da çok tutuldu bu krem. Ciltte; önce kızarmalar, yanmalar, ufak yaralanmalar yapıp sonra cilde kollejen üretimini pompalayan hücreleri, yeni fibroblastları uyararak etki gösterdi. Savunucular, Botilinum Toksin’i (botoks) örnek gösterdi. Sonuçta o da bir toksin (zehir) ve çok yaygın kullanımı olduğu öne sürüldü. Karşı görüş, hücrelere zararlı yani toksik etkili bir bitkinin kozmetikte kullanımını eleştirdi. Bu kavgalar daha çok devam eder gibi görünüyor.

Zakkumun özellikleri nelerdir Nasıl kullanılır

Bizim bilmemiz gereken muhteşem yararlı fitokimyasallar içerdiği gibi, toksinler de içeren bir bitkidir zakkum. Ve evde kullanılacak bir bitki değildir ama Türkiye’de çok yetiştiği için; Tübitak, ilaç sanayisi ve üniversiteler bu bitki üzerinde çok çalışmalar yapması gerekir.

Son sözüm, aslında yazımın başında. İlacı zehirden ayıran şey dozudur. Lütfen doz konusunu es geçmeyelim ve bu tür fitoteropik olan bitkisel ilaçları ve dozunu sadece eczacınıza ve/veya doktorunuza danışın. 

False