GeriSağlık Yüzyılın en tatlı zehri: şeker!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yüzyılın en tatlı zehri: şeker!

Yüzyılın en tatlı zehri: şeker!

Tüketimi en yaygın ve en tatlı zehirlerden olan şeker, sağlıklı bir yaşam için en büyük engel! Uzmanlar, şekerin yüzyılın en tehlikeli zehri olduğunu belirtirken, sektör temsilcileri de sağlıklı bir yaşam adına şeker yerine gerçek bal kullanın çağırısında bulunuyor. Arıcılık uzmanı ve ham bal üreticisi olan Ahmet Bağran Aksoy, tatlıdan vazgeçmek yerine doğanın bize sunduğu şifa kaynağı mucize besin olan; işlenmemiş balın şeker yerine tüketilebileceğini söylüyor.

Marketlerden pastanelere hemen hemen her yerde karşımıza çıkan şeker günümüzün en tatlı zehri olarak nitelendiriliyor. Bir bağımlılık olarak görülen şekerin zararları vücudun birçok noktasına etki ederken vücut tarafından tolere edilmeyen şeker ölümcül hastalıklara dahi yol açabiliyor.

Yüzyılın en tatlı zehri: şeker

HAM BAL ŞEKER TÜKETİMİNE KARŞI MÜKEMMEL BİR ALTERNATİF

Sağlıklı bir yaşam adına mücadele eden her kesimin dikkatini çeken ham bal ise son dönemlerde şeker tüketimine karşı başlatılan savaşta adı sıkça anılan besinlerin başında gösteriliyor.

Beslenme uzmanlarına göre, son dönemlerde sağlıklı beslenmek isteyenlerin imdadına yetişen en değerli besinlerden biri olan işlem görmemiş ham bal, şeker yerine tüketilebilecek en alternatif şifa kaynaklarından biri olarak tercih ediliyor.

Yüzyılın en tatlı zehri: şeker

Yapılan araştırmalara göre günümüzde kişi başı ortalama 10 ile 30 çay kaşığı arası şeker tüketimi yapıldığını söyleyen Ahmet Bağran Aksoy, bunun dışında da işlenmiş gıdalarla yaygınlaşan şeker tüketiminin sağlığımız açısından büyük riskler oluşturduğunu belirtiyor.

ŞEKER EN TATLI ZEHİRDİR

Yüzyılın en tatlı zehri: şeker

Şeker ile birlikte küçük yaşlardan itibaren bozulan damak hafızasının sağlıklı nesillerin gelişimine büyük bir engel oluşturduğunu bildiren Aksoy şunları söyledi:

‘’Prof. Dr. Canan Karatay’ın da dediği gibi; şeker en tatlı zehirdir. Yüksek miktarda şeker tüketmek, kalp ve damar problemlerine yol açabiliyor. Şekerin uyuşturuculara benzeyen ilginç yönleri var. Şeker tüketimi beyindeki ödüllendirme merkezini harekete geçiren dopamin hormonunun salgılanmasına yol açıyor.

Tıpkı diğer tüm bağımlılık yapan uyuşturucular gibi şeker tüketimi de bağımlılık yapıyor. Küçüklükten beri şekerle kodladığımız damak hafızamızı düzeltebilir, bu maratonda işlem görmemiş ham balı şeker yerine tercih edebiliriz. Böylece tatlıdan vazgeçmemek yerine şekerden vazgeçmiş olursunuz.

HAM BALI HER GÜN DÜZENLİ OLARAK TÜKETİN

Yüzyılın en tatlı zehri: şeker

Doğanın mucizesi olan şifa kaynağı işlem görmemiş ham bal ile daha lezzetli bir damak kültürü oluşturabilirsiniz. Her gün düzenli tüketilen ham bal, vücudun glikoz ihtiyacını karşılayarak, sizi şekerden uzaklaştırır. Sağlıklı bir yaşam ve nesiller istiyorsak bunu önemsemeliyiz.’’

False