Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak

Yüksek fruktoz alımı karaciğeri yoruyor

Kanser oluşumuna da neden oluyor.

Haberin Devamı

Fruktoz, eşit miktardaki glikoz ya da sükroza göre daha tatlıdır. Çoğunlukla şekerli besinlerde ve içeceklerde kullanılır. Son yıllarda ve günümüzde fruktozun gıda sanayinde yüksek fruktozlu mısır şurubu olarak kullanılmasıyla günlük fruktoz tüketimi ciddi oranlarda artış göstermiştir.

DOĞAL YOLLARLA ALINMALI

Yüksek fruktoz alımı karaciğeri yoruyor

Fruktoz, doğal yollarla yani sebze ve meyvelerden alınmalıdır. Doğal olmayan yollarla (yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren içeren yiyecek-içecekler) alındığında vücuttaki fruktoz dengesinin bozulduğu ve bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğu belirtilir.

YÜKSEK FRUKTOZ ALIMI NELERE SEBEP OLUYOR?

Yüksek fruktoz alımı karaciğeri yoruyor

  • Yüksek fruktoz alımı, insülin direncini artırır, bozulmuş glikoz tolerasyonuna neden olur.
  • Hiperinsülinemi, hipertrigliseridemi ve hipertansiyona yol açarak kronik hastalık gelişimini tetikler.
  • Yapılan klinik çalışmalar, yüksek fruktoz tüketiminin kanser oluşumuna ve gelişimine katkıda bulunduğunu gösterir.
  • Günlük 50 gram fruktoz tüketiminin sağlığa olumlu etkileri vardır. Bu düzeyin diyabetik bireylerde de kabul edilebilir olduğu bildirilmektedir. Ancak bu düzeyin üzerinde fruktoz tüketiminin insülin direncine sebep olarak diyabete eğilimi artırdığı, karaciğer yağlanmasına sebep olduğu, oksidatif stresi artırarak DNA hasarını tetiklediği ve kanser oluşumuna aracılık ettiği yapılan çalışmalarla belirtilmiştir.
  • Ayrıca vücuda alınan fruktoz, çay şekeri dediğimiz glikozdan daha çabuk dolaşıma katıldığından karaciğeri daha fazla yorar ve bunun sonucu olarak vücutta trigliserid seviyesini yükseltir. Bunun yanı sıra vücutta hipertansiyona sebep olur.
  • Yine yüksek fruktoz tüketimine bağlı olarak vücutta ürik asit düzeyi artar ve gut hastalığına yakalanma riski yükselir.
  • Sonuç olarak yüksek fruktoz tüketimi (100 g ve üzeri) başta obezite olmak üzere, insülin direncine, karaciğer yağlanmasına, hipertansiyona, oksidatif stresin artmasına sebep olur. Bu durum göz önüne alındığında; fruktoz kaynağı olarak meyvelerin tercih edilmesi, şekerli gazlı içeceklerden ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren besinlerden kaçınılması gerekir.