Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk ÖzserenYazarın Tüm Yazıları

Yorgunluğunuz geçmiyorsa altında yatan neden ‘fibromiyalji’ olabilir

Fibromiyalji sendromu; kronik kas iskelet sisteminde yaygın ağrı ve kaslarda katılık oluşumu, yumuşak dokularda hassasiyet, uykusuzluk problemi, halsizlik, genel yorgunluk gibi durumlarla belirgin ve sık görülen problemdir.

Haberin Devamı

Fibromiyalji sendromunda, ağrı şikayetleri genel olarak boyun, bel, omuz, pelvik bölge ve bacaklarda görülür. Ağrı, vücudun her bölgesinde olabilir. Fibromiyalji sendromu görülme oranı yüzde 5 kabul edilebilir. Kadınların bu sendromu yaşama ihtimali, erkeklere göre 3 kat fazladır. Türkiye’de 1,5 milyon insanın fibromiyalji sendromu yaşadığı düşünülmektedir.

FİBROMİYALJİ SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Fibromiyalji sendromunun genel olarak kadın nüfusunda daha çok görüldüğünü belirtmiştik. Sık görülme yaşları 25-50 aralığıdır. Fibromiyalji yaşayan kişiler, hassas ve titiz yapıdadır. Çocukluk çağında yaşanılan psikolojik stres ileri yaşlarda hastalığı tetikleyebilir. Hastalığın sıklığı eğitim ve gelir düzeyi arttıkça artmaktadır. Pek çok hastalıkta olduğu gibi fibromiyaljide de stres, hastalığın ortaya çıkmasında esas rolü oynar.

Haberin Devamı

FİBROMİYALJİ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

- Ağrı en belirgin belirtidir. Ağrı sıklıkla boyun, bel, omuz olmakla birlikte vücudun her bölgesinde olabilmektedir.
- Hassas noktalar ikinci sık belirtiyi oluşturmaktadır. Bastırıldığında çok hassas olan vücudun her yerinde olabilen ağrılı noktalar vardır.
- Gün boyu yorgunluk
- Uyku problemleri
- Depresyon
- El ve ayaklarda uyuşma
- Hafızada zayıflama ve konsantrasyon güçlüğü

Duygusal değişim, göğüs ağrısı, huzursuz bacak sendromu, ağrılı adet dönemi, baş dönmesi, kulak çınlaması, anksiyete, irritabl bağırsak, baş ağrısı ve yüz ağrısı gibi nadir belirtiler de eşlik edebilir. Yüz ağrısı, genelde çene ekleminde lokalizedir. Stres durumunda belirtiler yoğunlaşır.

Hürriyet Aile Özel

Yazarın Tüm Yazıları