GeriSağlık Yoğurdun sulanmaması için ne yapmalıyım?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yoğurdun sulanmaması için ne yapmalıyım?

Yoğurdun sulanmaması için ne yapmalıyım?

Her ne kadar yoğurdun suyu çok besleyici olsa da çoğu insan yoğurdun sulanmasını istemez. Eğer yoğurdun sulanmasını engellemek istiyorsanız birkaç önlem almanız gerekiyor. İşte onlardan bazıları...


Öncelikle evde mayaladığınız yoğurdun kıvamını koruması ve sulanmaması için kullandığınız sütün kalitesi oldukça önemli. Sütünüzü güvenilir yerlerden temin etmeye özen göstermelisiniz. Sütünüzü mayaladığınız kap plastik olmamalıdır, cam bir kap kullanmanız yoğurdunuzun kıvamlı bir şekilde mayalanmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra yoğurdunuzu mayaladığınız kapta kullanmanız gerekir. Yoğurdu tekrar başka bir kaba alırsanız sulanması daha da hızlanacaktır.

Yoğurdun sulanmaması için ne yapmalıyım


Yoğurdun sulanmasını önlemek için mayalama aşamasına çok dikkat edilmelidir. Kötü mayalanmış bir yoğurdun sulanmasını engellemek pek mümkün değildir. Bu nedenle yoğurdun sulanmasını önlemek için yoğurdu iyi bir şekilde mayalamak önemli. İyi mayalanmış bir yoğurt elde etmek için süt ve maya oranına dikkat etmek gerekir. Süt-maya oranı doğru ayarlanmazsa mayalanan yoğurdun kıvamı tutmaz. Ayrıca mayalanacak sütün ısısı ve sütün mayalanma süresi de dikkat edilmesi gereken konulardan. Tüm bunlar dikkate alındığında iyi mayalanmış ve kıvamlı bir yoğurt elde edilir, olası sulanmaların önüne geçilir.

Yoğurdun sulanmaması için ne yapmalıyım


Bir diğer önemli nokta ise yoğurt mayalamak için kullandığınız kapların büyüklüğüdür. Yoğurdu küçük kaplara mayalamanız gerekir. Böylece daha katı kıvamlı yoğurtlar elde edebilirsiniz. Yoğurt mayalamak için kullanılan yoğurt da çok önemlidir. Yoğurt mayalarken normal yoğurt yerine süzme yoğurt kullanırsanız daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Süzme yoğurdun içerisindeki su oranı normal yoğurda göre daha az olduğu için sulanma da daha az olacaktır.

Yoğurdun sulanmaması için ne yapmalıyım


Eğer yoğurdunuzu evde mayalamıyor, hazır yoğurt alıyorsanız da aynı öneriler geçerlidir. Yoğurdunuzu küçük kaplarda almaya özen gösterebilirsiniz. Böylece yoğurt, tüketme süresinin üzerinde beklememiş olacaktır ve yoğurdun sulanmasına fırsat verilmemiş olacaktır.

Yoğurdunuzu tüketirken yüzeyinden almaya özen gösterin. Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz. Sallanan kap yoğurdun kıvamını bozacak ve sulanmasına sebep olacaktır.

Yoğurdun sulanmaması için ne yapmalıyım


EVDE YOĞURT MAYALAMANIN SIRLARI

MARKETLERDE FARKLI MARKALARIN FARKLI ÇEŞİTLERDE ÜRETTİĞİ YOĞURTLAR SATILIR. ANCAK KENDİ YOĞURDUNUZU YAPMANIZ EN SAĞLIKLI OLANIDIR. İŞTE EVİNİZDE LEZZETLİ YOĞURTLAR YAPMANIN PÜF NOKTALARI...

Kullandığınız sütün tam yağlı inek sütü olması yoğurdun kıvamlı olması için son derece önemlidir. Ayrıca sütü kaynatacağınız tencerinin de sütün miktarına göre uyumlu derinlikte ve genişlikte olması gerekir. Sütü koyduktan sonra tencerede 2 parmak kadar boşluk kalması taşmasını engelleyecektir.

Tencereye koyduğunuz sütü orta ateşte pişirin. Süt kaynamaya başladığı andan itibaren ısıyı biraz düşürüp 5-15 dk arasında biraz daha kaynamaya bırakmalısınız. Bu esnada tahta kaşıkla karıştırarak sütün hava almasını sağlamalısınız. Bu sayede süt hem taşmayacak hem de mayalacayacağınız yoğurdun üzerinde güzel bir şekilde kaymak tutacaktır.

Kaynatmış olduğunuz sütü, soğumasını beklemeden farklı bir tencereye, kavanoza ya da yoğurt mayalayacağınız herhangi bir kaba almalısınız. Sütü kesinlikle kaynattığınız tencerede mayalamamalısınız. Çünkü tencerenin dibi tutmuş olabilir ve bu da yoğurdun hemen ekşiyip bozulmasına sebep olacaktır.

Yoğurdun sulanmaması için ne yapmalıyım

Termometreniz varsa süt 42 dereceye geldğinde mayalayabilirsiniz. Termometreniz yoksa serçe parmağınızı süte batırıp 10 saniye sayın. 7. saniyeye geldiğinizde parmağınızda hafif bir yanma hissi oluyorsa süt mayalanma sıcaklığına ulaşmış demektir. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı kadar yoğurt mayası kullanmanız gerekir. Mayayı direkt süte boşaltmak yerine, sütten 1 kepçe kadar alıp mayanızla çırpmanız, daha sonra yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak sütün içine boşaltmanız, mayanın şoklanmaması ve yoğurdun daha iyi tutması için oldukça önemlidir.

Mayalanma anında kullanacağınız battaniye, örtü gibi şeyleri mayalama kabının altına serin. Mayalama kabınızın ağzını tencere kapağı ile değil bir kevgirle veya tülbentle kapatın. Böylece mayalanma sırasında buharlaşan sıvının yeniden süte düşmesini ve yoğurdun cıvıklaşmasını engellemiş olursunuz. Kabın etrafını hava almayacak şekilde sardıktan sonra 8 saat mayalanmaya bırakın. Daha sonra buzdolabında da en az 12 saat bekletin. Sağlıklı ev yoğurdunuz artık hazır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False