Turgay Karakaya
Turgay Karakaya
Turgay Karakaya

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi?

"Hymen" yani kızlık zarı, kadın genital sisteminin bir parçasıdır. Jinekolog Turgay Karakaya, halk arasında "bekaret zarı" olarak da bilinen kızlık zarı hakkında merak edilen tüm sorularımızı yanıtladı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

KIZLIK ZARI (HYMEN) NEDİR?

Hymen, vaginal girişi çevreleyen zar yapısında bir dokudur. En sık görülen yapı yarım ay şeklinde olanıdır. Adet kanının ve akıntının dışarıya akmasına kolayca izin verir. Hymen, çok çeşitli şekillerde olabilir. Bu şekillerin aslında hiçbir önemi yoktur. Sadece tamamen kapalıysa ve adet kanını dışarı bırakmıyorsa önemlidir ve cerrahi olarak açılması şarttır. Bu yapılmazsa hem ilişki olamaz hem de iç genital sistemde kalıcı hasar oluşturabilir.


KIZLIK ZARI SADECE CİNSEL İLİŞKİ İLE Mİ BOZULUR?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Her kızlık zarı (hymen) ilişkide kanayacak diye bir kural yoktur. Esasen 10 zardan ancak 7 tanesi ilk ilişkide kanar. Diğerleri ya esnektir ya ilişkiye uygundur ya da kanama oluşturmayacak kadar gevşek ve geniştir. Bu tip zarlar doğumda yırtılabilir.


KIZLIK ZARI YALNIZCA CİNSEL İLİŞKİ SIRASINDA MI BOZULUR?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Kızlık zarının ilk ilişkide yırtılarak kanaması tarih boyunca bakireliğin bir işareti olmuştur. Cinsel ilişki yaşamamış herkesin zarının bozulmadan kalması gerektiği gibi bir inanış vardır. Zar, sadece ilişkiyle bozulmaz. Abartılı mastürbasyon, ağır sporlar, bisiklete uzun sürelerle binme, kaza ile sert bir cismin vajinaya doğru çarpması gibi hallerde de zar hasar görebilir. Bunlardan hiç biri olmamışsa zar sağlam demektir.

KIZLIK ZARI NASIL YIRTILIR?

Zarın yırtılmasının en sık sebebi tabii ki cinsel ilişkidir. Ereksiyon halindeki penis, vagene doğru itilirse hemen vagen girişinde olan zar esneyemediği için yırtılır. Tam yırtık için penisin tam girmesi gerekmez. Zorlama, bastırma veya abartılı bir şekilde sürtünme de zarı yırtabilir. Yırtılma an meselesidir. Çok kısa sürede bile meydana gelebilir. Yırtılmanın esas bulgusu ağrı ve az ya da çok kanamadır. Bu kanama bir ya da birkaç gün sürebilir. Tekrarlayan ilişkilerde, tekrarlayan kanamalar oluşabilir.


ZARIN YIRTILMA ZAMANI ANLAŞILABİLİR Mİ?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Zar yırtıldıktan sonra ancak ilk on gün içinde üzerindeki yara izi görülebilir. Bu sürede bakılırsa bunun yeni bir yırtık olduğu söylenebilir. Bu süreden sonra iyileşme tamamlanacağı için zarın ne zaman yırtıldığı bilinemez. Bu 1 ay da olabilir 10 yıl da olabilir.


YIRTILAN ZAR KENDİ KENDİNE İYİLEŞİR Mİ?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Bu sorunun cevabı “hayır”dır. Yırtılan zarın vücudun diğer dokuları gibi kendi kendini tedavi etme yeteneği yoktur. Yırtık uçları ayrık halde kalır. Bu durumda bir sonraki ilişkide kanama meydana gelmez.


ZARIN YIRTIK OLDUĞUNU KENDİMİZ ANLAYABİLİR MİYİZ?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Alışkın olmayan bir göz zarın yırtık olup olmadığını tespit edemez. Esasen jinekolog olmayan diğer doktorlar da zarın durumunu anlayamaz. Kendi kendinize zar muayenesi yapmaya kalkarsanız bu durumda zara daha fazla hasar verebilirsiniz ve yeniden dikilebilme şansını azaltabilirsiniz.


KIZLIK ZARI YIRTILIRKEN ÇOK AĞRI YA DA KANAMA OLUR MU?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Çoğu kez ağrı ve kanama aşırı olmaz. Cinselliğin vermiş olduğu zevk ve heyecan arasında hissedilemeyebilir de. Bazen de eğer zar kalın yapıda ise ağrı daha fazla olabilir. Damardan daha zengin bir yerden yırtılmışsa kanama miktarı fazla olabilir ve birkaç gün sürebilir. Eğer kanama çok fazlaysa bu durumda dikiş atarak kanamayı durdurmak gerekir.


BAKİRELERDE KANAMA OLMAZSA NE YAPILMALIDIR?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Eğer bakire olduğunuza inanıyorsanız, bu durumda jinekolog tarafından muayene olmanızda endişelenecek bir durum yoktur. Ancak muayene olursanız, size zarın esnek ya da ilişkiye müsait olduğu ve yırtık görülmediği söylenecektir. Yani her durumda rahatlayacaksınız. Zar daha önce ilişki ya da başka bir şekilde yırtılmışsa bu durumda da yırtık olduğu söylenecektir. Eğer bu konuda şüpheniz varsa evlenmeden önce mutlaka muayene olmalısınız. Böylece tatsız, istenmeyen sürtüşmeleri ve ailesel sorunları önceden tahmin edebilir, gereken tedbirleri alabilirsiniz. Evlenecek olan her kızın eğer kendisi ve eşi için önemli ise , zarının son durumunu muayene olarak önceden öğrenmesinde fayda vardır.


YIRTILMIŞ OLAN ZARIN TAMİR EDİLMESİ MÜMKÜN MÜ?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Evet, mümkün. Bunun çeşitli yöntemleri vardır. Evlenmeden hemen önce yapılan geçici birleştirme veya istenilen herhangi bir zamanda yapılan kalıcı işlemle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


KIZLIK ZARI ONARIMLARINDA ETİK VE HUKUKSAL BOYUT NEDİR?

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi

Kızlık zarı onarımının hukuksal ve ahlaki boyutu tartışmalı olmakla beraber, bizim gibi bekaret nedeni ile cinayetlerin bile yaygın olarak görüldüğü toplumlarda bazen hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bazılarına göre “bekaret tamiri” olarak da adlandırılan kızlık zarı onarım ameliyatları ile ilgili olarak tüm dünyada tartışmalar sürmektedir. Ancak bu “yapay bekaretin” ne kadar gerekli olduğu konusunda fikir birliği yoktur.

Özellikle batılı yazarlar bunun son derece gereksiz bir işlem olduğunu düşünürken, bazıları ise işlemin etik açıdan estetik ameliyattan farklı olmadığı fikrindedir.