GeriSağlık Yılda bir kez oluyor demeyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yılda bir kez oluyor demeyin!

Yılda bir kez oluyor demeyin!

Evde kutlama yapacak olanlar daha sağlıklı alternatifler hazırlayabilirler.

Yeni bir yılı kutlamak için bir araya geldiğimiz yılbaşı gecesi genellikle geç saatlere kadar devam ediyor. Dışarıda veya evde sevdiklerimizle geçirdiğimiz kutlamalarda tüketilen yiyeceklerin miktar ve kalorisi diğer günlere göre daha fazla olduğu için yılda bir defa böyle bir gece kutluyoruz düşüncesiyle, yiyeceklere kendimizi fazla kaptırıyoruz.

Evde kutlama yapacak olanlar daha sağlıklı alternatifler hazırlayabilirler. Yağsız yoğurtla hazırlanabilecek mezeler, çeşitli salatalar, haşlanmış sebze tabağı, ızgara et veya ızgara hindi eti gibi alternatifler var. Bunun dışında güzel bir çorba başlangıç için uygundur ancak çorba veya pilav varsa ekmek tüketmemeye özen gösterilmesi gerekiyor.

YEMEK SONRASI ATIŞTIRMALIKLARIN ÇEŞİDİNE VE MİKTARINA DİKKAT! 

Yılda bir kez oluyor demeyin

Yemek sonrası tatlı tercihiniz; sütlü, meyveli veya dondurmalı bir tatlıdan yana olmalı veya tatlı yerine meyve de tüketebilirsiniz. En önemli nokta olarak; tatlı veya meyve tüketiminin yemekten 1,5 – 2 saat sonra olması gerekiyor. Özellikle kuruyemiş yemek isteyenlerin 6-7 adet çiğ badem, çiğ fındık, 3 tüm ceviz, 6-7 adet fıstık, 1 avuç çekirdek ve leblebiden oluşan küçük bir kâse oluşturarak gece boyunca tüketilebilirsiniz.

Dışarıda kutlama yapacak olanlar, istedikleri her seçeneğe ulaşmada biraz zorluk yaşayabilirler, ama yine de menüden daha sağlıklı besin tercihleri yapabilirsiniz. Örneğin; çok yağlı, kızartılmış, kremalı, mayonezli yemek ve meze tercihleri yerine ızgara yapılmış bir et çeşidi, yanına daha düşük kalorili mezelerden tercih edilmesi daha faydalı olur.

İÇECEK MİKTARINA DİKKAT EDİN!

Yılda bir kez oluyor demeyin

Gazlı içecekler, meyve suları gibi hazır içeceklerin şeker oranının oldukça yüksektir. Bu tarz içeceklerin light olanlarının tercih edilmesi gereklidir. Tüketebilecek en güzel içecek ise; limonlu bir sodadır. Yılbaşından sonraki gün hafif beslenmeye ve bol hareket etmeye özen gösterin.

YILBAŞI GECESİNİN SABAHI HAFİF BİR KAHVALTI YAPIN

Yılda bir kez oluyor demeyin

Güzel geçen bir gecenin ardından, kahvaltıda hafif bir şeyler tüketmenin sindirimin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Örneğin; yoğurdun içine yulaf, elma ve tarçın katın. Yağsız, tam buğday ekmeğine yapılmış bir tost, yanında yeşil çay tercih edin. Öğle ve akşam yemeğinde salata veya haşlanmış sebze gibi hafif yiyecekler tüketin. Gün boyunca 2-2,5 litre su ve 2 fincan yeşil çay tüketmeyi ihmal etmeyin. Beslenmenin yanında 1 saatlik yürüyüşte bir gece önceki kaçamakları hafifletecektir.

False