Funda Özkan
Funda Özkan
Funda Özkan

Yılbaşında ve sonrasında nasıl beslenilmeli?

Sağlıklı ve kaliteli beslenme için öneriler...

Haberin Devamı

1) YILBAŞI SABAHI KALİTELİ BİR KAHVALTI YAPARAK GÜNE BAŞLAYIN

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı mutlaka yapın. Örnek kahvaltı menüsü; 1 kâse sütün içerisine, 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 adet kuru erik, 1 yemek kaşığı kuru üzüm, 5 adet badem, 1/2 çay kaşığı toz tarçın sağlıklı bir kahvaltı seçimi olacak ve ayrıca sizi uzun süre yok tutacaktır.

2) "NASIL OLSA ÇOK YİYECEĞİM “DEYİP, ÖĞLEN YEMEĞİNİ ATLAMAYIN

Yılbaşı akşamı protein ağırlıklı besleneceğiniz için öğlen yemeğinde sebze (ıspanak, semizotu, pırasa, kereviz vb..) ağırlıklı beslenin. Örnek öğlen menüsü; 1-2 dilim tam tahıllı ekmek, 6-7 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, salata, 1 kâse yoğurt.

Yılbaşında ve sonrasında nasıl beslenilmeli

3) AKŞAM MENÜSÜNDE SAĞLIKLI VE KALİTELİ BESİN SEÇİMİ YAPIN

Ordövr tabağı sonrası, ana menüde olan yiyecekleri de yiyeceğinizi düşünerek ordövr tabağının yarısını tüketin. Tabaktaki şarküteri ürünlerinin (salam, pastırma vb..) ve mayonezli yiyeceklerin yağlı, yüksek kalorili olduğunu unutmayın. Bu yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketin. Yılbaşı akşamı hindi yemek bir gelenektir. Hindi etinin yanında eğer ekmek tüketmeyeceksiniz, porsiyon kontrolü yaparak bulgur pilavı, püre, erişte veya makarna ve bol salata tüketebilirsiniz.

4) KURUYEMİŞ TÜKETİRKEN NE KADAR YEDİĞİNİZİN FARKINDA OLUN!

Yılbaşı akşamı yemek sonrası besin tüketimi devam eder. Abur cubur tüketirken, kaliteli seçim yapın. Örneğin; 5 adet fındık, 5 adet badem, 3-4 adet ceviz, 1 yemek kaşığı yabanmersini veya kuru üzüm ve beyaz leblebi tercih edebilirsiniz.

5) YILBAŞI AKŞAMI ALKOLÜ SINIRLANDIRIN VE DOĞRU ALKOLÜ SEÇİN

1 gram yağ 9 kaloridir, alkolde bol miktarda yağ vardır, oldukça da yüksek kalorilidir. Rakı, viski, votka gibi alkollerin alkol oranları ve kalorileri çok yüksektir. Daha düşük olan bira, şarap, şampanya gibi alkolleri tercih edin. Kadınlar 1 veya 2 kadeh alkol, erkekler 2 veya 3 kadehten fazla tüketmemeli. Ayrıca ertesi gün bol miktarda su içmeyi unutmayın.

 Yılbaşında ve sonrasında nasıl beslenilmeli 

6) 1 OCAK 2016 GÜN İTİBARİYLE, HAREKETİNİZİ ARTTIRIN VE BESİN SEÇİMLERİMİZİ ÖNCEDEN PLANLAYIN

Açık havada 30-45dk hafif tempolu bir yürüyüş yaparak güne başlayın. 1 Ocak 2016 günü örnek beslenme için, kahvaltı menüsünde; 1 adet tost (yağsız), ara öğünde; 1 bardak süt ve 1 adet elma, öğlen menüsünde; 1-2 dilim tam tahıllı ekmek, beyaz peynirli salata, 1 bardak ayran, ikindide; 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, akşam menüsünde; 1-2 dilim hazır kızartılmış ekmek, haşlanmış ıspanak veya semizotu, 1 kâse yoğurt ve salata tercih edebilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Funda ÖZKAN