Yeşil mucize ıspanağın faydalarını biliyor musunuz?

Böreğinden çorbasına, yemeğinden salatasına ve hatta tatlısına hemen hemen her yerde kullandığımız lezzetli bir sebze ıspanak. Temel Reis ile ününe ün katan bu sebzenin lezzetinin yanında sağlık açısından birçok faydası da var. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, kış aylarının en güzel sebzelerinden biri olan ıspanağın yararlarını sıraladı.

Haberin Devamı

* Ispanak, demir yönünden zengin bir besindir. Hayvansal gıda tüketmeyenler için iyi bir demir kaynağıdır. Demir, sağlıklı kan hücreleri oluşması, büyüme ve gelişmesi için önemlidir. Anemiyi önlemeye, sağlıklı ve enerjik hissetmeye yardımcı olur. Demir yönünden zengin gıdaları limon, portakal gibi C vitamininden zengin besinlerle tüketmek demir emilimini artırır.

* Göz sağlığının korur. Ispanak, betakarotenin yanında lutein ve zeaksantin adı verilen iki önemli fitobesleyiciyi içerir. Yapılan çalışmalara göre zeaksantin ve lutein göz sağlığının korunmasına yardımcı olur, yaşlılığa bağlı merkezi görme kaybı sorununu önler. A vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, cilt ve göz sağlığı için gereklidir.

* Ispanak; A, C, E, B, K vitaminleri demir, çinko, potasyum, kalsiyum gibi mineral içeriğiyle cilt, saç ve kemikleri güçlendirir.

Haberin Devamı

* Bebek sahibi olmaya çalışan kadınlar için günlük folik asit alımı bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Hamilelerde düzenli ıspanak tüketimi, zengin folik asit içeriğiyle doğmamış bebeklerde merkezi sinir sistemi risklerinin önlenmesine yardımcı olur.

* Ispanak içeriğindeki çok sayıda güçlü antioksidanla kalp sağlığını korur, kanseri önler. Yapılan çalışmalarda prostat kanseri riskini düşürdüğü gösterilmiştir. Ispanak, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

* Tüm sebzelerde olduğu gibi iyi bir lif kaynağıdır. Sindirim sistemini düzenler, kabızlığa karşı faydalıdır.

* Düşük kalorili, zayıflama diyetlerinde sıkça kullanılan bir besindir. Dolayısıyla kilo vermeye yardımcıdır.

Yeşil mucize ıspanağın faydalarını biliyor musunuz

KÖKLERİNİ SAKIN ATMAYIN

Ispanağı satın alınırken yapraklarının gevrek ve lekesiz olmasına dikkat edilmeli, satın alındıktan sonra iyice temizlenip kullanılmalıdır. Ispanağın kendisi dışında kökleri de çok lezzetlidir. Köklerini atmayıp yemeklerde, salatalarda ve çorbalarınızda kullanabilirsiniz.

AKLINIZDA BULUNSUN

Böbrek taşı ve gut hastalığı riski olanlar ıspanağı dikkatli tüketmeli, K vitamini içeriği dolayısıyla pıhtı önleyici ilaç kullanan kişiler önerilen düzeylerde yemelidir. Ayrıca ıspanak, oksalat içeren besinlerdendir. Oksalat içeren besinlerin aşırı tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir. Demir, kalsiyum gibi minerallerin emilimine engel olabilir, bu nedenle ıspanağın aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

Yazarın Tüm Yazıları