GeriSağlık Yeşil çay demlerken içine 1 dilim limon atın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeşil çay demlerken içine 1 dilim limon atın

Yeşil çay demlerken içine 1 dilim limon atın

İçeriğindeki antioksidan yoğunluğu bu şekilde sağlanmış oluyor.

Yeşil çay, çay bitkisinin fermantasyon uygulanmamış yapraklarıdır. Bitkinin tepesindeki tomurcuk halindeki ve altındaki 2-3 yaprak toplanır ve kurutulur. Kimyasal yapısı siyah çaya benzer ama antioksidan etki gösteren polifenoller yeşil çayda daha fazladır. Dolayısıyla daha çok bu amaçla kullanılmaktadır. Günde 3-4 kupa yeşil çay içilmesi, uygun miktarlarda antioksidan madde alınmasına yetmektedir.


ANTİOKSİDAN ETKİ GÖSTERİYOR

Yeşil çay demlerken içine 1 dilim limon atın

Yeşil çay kateşinler, flavonoller gibi değişik polifenol yapısındaki maddelerin yanında kafein ve teanin adlı bir amino asit vb. maddeleri taşımaktadır. Yeşil çayın sağlık için yararlı kullanımı, bu maddelerin müşterek etkilerinden dolayıdır. Yeşil çayda, kafein % 2-4, teanin %1-2, antioksidan etkiyi sağlayan kateşinler ise % 20-25 gibi yüksek oranda bulunmaktadır.


YEŞİL ÇAY NASIL HAZIRLANMALI?

Yeşil çay demlerken içine 1 dilim limon atın

Kateşinlerin önemli bir kısmı demlemenin ilk 5 dakikasında poşetten suya geçer. Eğer ortamda limon bulunursa suya geçiş hızı artmaktadır. Dolayısıyla, kupaya konan yeşil çay üzerine, 70-80 derece civarındaki sıcak su ilâve edip, 1 ince dilim limon koyduktan sonra 5 dakika civarında tutulur. Poşet bu süre sonunda çıkarıldığında, kupadaki sıvıda yeterli antioksidan madde yoğunluğu sağlanmış olur.


KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUYOR

Yeşil çay demlerken içine 1 dilim limon atın

Yeşil çay üzerinde yapılan diğer çalışmaların önemli bir kısmının, devamlı yeşil çay içilen Uzak Doğu ülkelerinde yapılmış epidemik çalışmalar olduğunu ifade eden Ekrem Sezik, bu araştırmalardan çıkan sonuçların ana hatlarını da paylaşıyor:

“Günde 4 -5 kupa yeşil çay içilmesi halinde,

1. Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski azalmış,
2. Kişilerin total kolesterol oranı yeşil çay içmeyenlere göre % 11 civarında düşük çıkmış,
3. Antioksidan etkiden dolayı, kolon, göğüs, küçük hücreli akciğer kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere karşı koruyucu etki sağladığı tespit edilmiş.”


ÖĞRENME VE HATIRLAMA ÜZERİNE POZİTİF ETKİ SAĞLIYOR

Yeşil çay demlerken içine 1 dilim limon atın

Günde 4-5 kupa yeşil çay içilmesiyle kalp-damar sistemine pozitif etkiler yanında iyi ve ucuz bir antioksidan etki sağlanabileceğini söyleyen Ekrem Sezik, teaninin öğrenme, hatırlama üzerine olan pozitif etkilerinin yanında kaygı bozukluğu giderici etkilerinin altını çiziyor. Sezik sözlerini, “Yeşil çay içmenin çaydan keyif almanın yanında, sağlığa önemli yararlarının olduğunu söylemek gerekir” diyerek tamamlıyor.

False