Ebru Ünal
Ebru Ünal
Ebru Ünal

Yeni evlenenlerin kabusu “balayı sistiti”

İdrar yaparken yanma, sızı ve acı hissi varsa dikkat!

Haberin Devamı

İdrar yolu enfeksiyonlarının bir çoğu idrar torbası ve üretrada (idrar yolu) oluşur. Kadınlarda bağırsakta yaşayan bakteriler anüs ve vajen etrafında yerleşir. Bu bakteriler idrar yollarına üretra denen açıklıktan girip yukarı doğru ilerlediğinde idrar yolu enfeksiyonuna neden olurlar. Eğer biraz daha yukarı çıkarak mesaneye kadar gelirlerse ‘sistit’ olarak bilinen idrar torbası iltihabına yol açarlar. Bu basamağın bir üstü ise idrar toplama kanalları ve böbreklerdir. Böbreklerin iltihabına ise ‘pyelonefrit’ denir. Üst idrar yolunun iltihabı alt idrar yolununkinden çok daha ciddi ve ağrılıdır.

Kadınların üretraları erkeklerden daha kısa olduğu için idrar yolu iltihabı şanssızlığı kadınlarda daha fazladır.

İDRAR YOLU İLTİHABI NEDENLERİ

Kadınların yapılarından dolayı cinsel ilişkiden sonra idrar yolu iltihabı olmaları daha kolaydır. İdrar yolunun açıldığı yer olan üretra, vajinanın tam önünde yer alır. Seks sırasında bakteriler; penis, parmak veya aletlerin etkisi ile buradan içeriye ilerler.

Haberin Devamı

İdrar yolu iltihabının ilk cinsel ilişki deneyiminde veya sık cinsel ilişki olduğunda oluşması daha olasıdır. Bu nedenle bu duruma ‘balayı sistiti’ de denir.


İDRAR YOLU İLTİHABI BELİRTİLERİ

Yeni evlenenlerin kabusu “balayı sistiti”

İdrar yapma isteğinin ertelenemeyecek kadar fazla olması, idrar yaparken batma, yanma olması en sık belirtisidir. İdrar yaptığınız halde bir iki dakika sonra tekrar yapma isteği olur. Ağrı, karın alt kısmında, belde veya yan kısımlarda olabilir. Diğer belirtiler ise idrarda kötü koku, bulanık idrar ve bazen de idrarda kan olmasıdır.

Eğer bakteri daha yukarıya yani böbreğe ilerlerse böbrek bölgesinde ağrı, ateş, titreme, bulantı ve kusma görülür.


SIK İDRAR YOLU İLTİHABI NE DEMEKTİR?

Yeni evlenenlerin kabusu “balayı sistiti”

Eğer bir sene içinde ikiden fazla idrar yolu iltihabı oluyorsanız ‘sık idrar yolu iltihabı’ şikayetiniz var demektir. Bu şikayetin tedavisinde ilk yapılacak olan şey buna neyin sebep olduğunu bulmak olmalıdır.

Haberin Devamı

Sık idrar yolu infeksiyonu sebeplerinden bazıları:

  • Sık cinsel ilişki
  • İlk idrar yolu infeksiyonunun genç yaşta olması
  • Yeni cinsel eş
  • Korunmak için spermisid veya diafram kullanımı sayılabilir.

Eğer cinsel ilişkiden sonra sık sık idrar yolu enfeksiyonu oluyorsanız ilişkiye başlamadan hemen önce antibiyotik kullanabilirsiniz.


İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN TANISI NASIL KONUR?

Yeni evlenenlerin kabusu “balayı sistiti”

İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için test yaptırmak şart değildir. Belirtiler ile tanısı konur. Çok sık tekrarlayan iltihap olması durumunda idrar örneğinden idrar kültürü alınarak etken bakterinin ne olduğu araştırılmalıdır.


İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Yeni evlenenlerin kabusu “balayı sistiti”

Hamile ve başka bir hastalığı olmayan kadınlardaki idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde 3 gün kullanılacak antibiyotik verilir. Eğer hamilelik varsa bu süre 14 güne kadar uzar. Tedavinin etkisi hemen başlar ve belirtiler geriler. Önemli olan ilacınıza, belirtiler geçtiği halde önerilen süre devam etmenizdir. Eğer erken bırakırsanız tekrarlama ihtimali artar. Böbrekte olan enfeksiyon için hastaneye yatarak antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.

Haberin Devamı

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNU ENGELLEMENİN YÖNTEMLERİ

Yeni evlenenlerin kabusu “balayı sistiti”

  • Eğer spermisid veya diafram yöntemi kullanarak gebelikten korunuyorsanız bu yöntemleri bırakın ve başka korunma yöntemleri kullanın.
  • İlişkiden hemen önce önerilen antibiyotiği kullanın ve ilişkiden hemen sonra idrarınızı yapın.
  • İçtiğiniz su miktarını arttırın. Böylece idrar yaparak, mesaneye ilerleyen bakterileri yıkama yöntemi ile dışarı atarsınız.
  • Tuvalette taharetlenirken mutlaka önden arkaya doğru temizlenin.
  • İdrar yapma isteği olduğunda hemen idrarınızı yapın, en geç 2-3 saatte bir idrarınızı yapın.
  • Eğer menopozda ve sık idrar yolu enfeksiyonu oluyorsanız östrojen içeren kremler kullanarak buradaki deriyi kalınlaştırır ve bakterilerin ilerlemesini azaltabilirsiniz.
  • Pamuk iç çamaşırı kullanın, tayt veya dar çamaşır giymeyin.
  • Vajinal duş uygulaması yapmayın, sprey veya pudra gibi ürünleri kullanmayın.