GeriSağlık Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik

Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik

Yeni evli çiftler cinsellikle ilgili neleri yanlış biliyor? Sağlıklı bir cinsel yaşam için nelerin bilinmesi gerekiyor. Evlenmek üzere olan çiftlerin cinsellikle ilgili en fazla neleri merak ediyor?

Toplumda tabu olarak kabul edilen ancak aile bağları için kritik öneme sahip cinsel konularla ilgili bilgi veren Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, erkek cinsel işlev bozukluklarının tedavi edilebileceğini söyleyerek yeni evlenen çiftler için cinselliği 10 maddede anlattı.

1. ERKEN BOŞALMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik

Erken boşalma en sık görülen erkek cinsel işlev bozukluğudur. Psikolojik ya da organik nedenlerle ortaya çıkabilen bu sorun dönemsel ya da kronik olarak gözlenebilir. Cinsel ilişki öncesinde ya da sırasında karşılıklı tatmin yaşanmadan kontrol dışı boşalma olarak tanımlanabilen erken boşalma; çiftlerin duygusal ilişkilerine zarar verebilir. Bu nedenle erken boşalma sorununu sık sık veya tekrarlayan şekilde yaşayan erkeklerin Androloji uzmanlarına başvurması ve kendilerine özel tedavi seçeneklerini değerlendirmeleri gerekir.

2. DAHA ÖNCE SERTLEŞME PROBLEMİ YAŞADINIZ MI ?

Geçmiş cinsel birlikteliklerinde sertleşme problemi yaşayan erkeklerde performans kaygısı yaşanabilir ve bu sorun erkeklerin hayatlarının bir bölümünde etkisini hissettirebilir. Psikolojik ve/veya organik nedenleri olabilen sertleşme problemi süreklilik arz ederse erkeklerin tanı ve tedavi süreçleri için doktor kontrolünden geçmeleri gerekir. Medikal tedavi, şok dalga tedavisi veya penil protez cerrahisi ile sertleşme problemi ortadan kaldırılabilir.

3. PARTNER MEMNUNİYETİ NE DEMEK?

Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik

Cinsel ilişkide temel amaç her iki partnerin de karşılıklı olarak tatmin olmasıdır. Erkek ya da kadın kaynaklı cinsel işlev bozuklukları partner mutluluğunu azaltabilir. Erken boşalma, sertleşme problemi ve penisteki şekil bozuklukları cinsel ilişkinin partnerde yarattığı mutluluğu engelleyebilir. Tüm bu sorunlar kişiye özel belirlenen tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir.

4. CİNSEL PERFORMANSINIZI ETKİLEYECEK KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR

Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik

Erkeklerin cinsel performansı ve yaşam tarzı arasında doğrusal bir bağlantı vardır. Sigara, alkol veya uyuşturucu etkisi olan yasadışı maddeler kullanan; sağlıksız beslenen, spor yapmayan ya da fazla kilosu olan erkeklerin cinsel işlev bozuklukları yaşama ihtimali artar.

5. PERFORMANS KAYGISINI ORTADAN KALDIRIN

Erkekleri de kadınları da etkisi altına alan performans kaygısı çiftlerin cinsel yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Geçmiş dönemde yaşanan erken boşalma ve sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları, penis şeklindeki bozukluklar ya da partneri memnun etme baskısı cinsel performansı olumsuz yönde etkileyebilir. Performans kaygısının giderilmesi için gerekirse uzmanlardan destek alınması ihmal edilmemelidir.

6. SAĞLIKLI CİNSEL YAŞAM İÇİN BESLENME TÜYOLARI

Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik

Sağlıklı bir hayat ve cinsel yaşam için beslenmeye erkeklerin de kadınların da dikkat etmeleri gerekir. Tam tahıllı gıdalar, yağsız et, sebze, meyve, Omega-3, vitamin ve mineral içeren besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

7. ERKEN ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTİYOR MUSUNUZ?

Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik

İleri yaşlarda evlenen çiftler zaman kaybetmeden çocuk sahibi olmak isteyebilirler. Bu durumda erkeklerin sperm tahlillerini yaptırmaları için Androloji uzmanlarına başvurmaları gerekir. 12 aydan fazladır korunmasız cinsel ilişkiye girildiği halde çocuk sahibi olamayan çiftler daha kapsamlı kontrollerden geçmelidir; bu durumda kadın ya da erkek kaynaklı kısırlıktan şüphe edilebilir. Tam tetkikler yapılmadan, sadece hızlı ve erken çocuk sahibi olma isteğiyle tüp bebek tedavisine başlanılmamalıdır. Özellikle erkek kaynaklı kısırlık söz konusuysa ve bu sorunun nedeni varikosel ise ilk olarak cerrahi operasyona başvurmak tüp bebek veya aşılama yöntemi ile elde edilecek başarının arttırılması adına önem taşımaktadır.

8. KORUNMA YÖNTEMLERİNDEN HANGİSİ SİZİN İÇİN UYGUN?

Yeni evlenen çiftler için 8 maddede cinsellik

Çiftler korunma yöntemi seçerken ortak irade ile hareket etmelidir. Kadınlara ve erkeklere özel korunma yöntemlerinden hangisinin seçileceği ortak bir karara bağlanmalı, seçilecek yöntemin çiftlerin cinsel yaşamına olumsuz etki yapmaması öncelikli amaç olmalıdır. Bu nedenle spiral takılması, hormonal korunma yöntemleri ve prezervatif kullanımından hangisinin seçileceği mutlaka doktor değerlendirmesi sonrasında belirlenmelidir.

False