GeriSağlık Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin!

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin!

Hangi besin vücuda hangi katkıları sağlıyor?


1-DEMİR DEPOSU - KIRMIZI KAPYA BİBER TÜKETİN:

İçeriğinden dolayı metabolizmayı hızlandırır. Demir içeriği yüksektir.

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin

2-İŞTE TOKLUK ONDA GİZLİ-MANGO TÜKETİN:

Yüksek miktarda A, E, C vitamini içerdiğinden antioksidan kapasitesi oldukça yüksektir. İçerdiği lif sayesinde hem tok tutar, hem de sindirim sistemine yardımcı olur.


3-GELENEKSEL LEZZETLERİ TADIN - YOĞURT YA DA AYRAN:

Protein ve kalsiyum içeriği yüksek besinlerdir. Yüksek kalsiyum dokulardaki yağlanmayı azaltmada etkindir. Bol naneyle, dereotuyla ve salatalıkla yapılmış bir cacık, hem posa içeriği yüksek, hem de dereotuyla beraber daha fazla kalsiyum içerir.

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

4-ANNEANNE ÇORBASINA DÖNÜŞ- SOĞUK ÇORBA:

Haşlanmış nohut, haşlanmış buğday, sulandırılmış yoğurttan yapılan soğuk çorbanın üzerine bol nane ve dereotu eklendiğinde, hem posa içeriği artar hem de C vitamini artar. İçine eklenen kurubaklagil ve buğday posa içeriğini arttırdığından doygunluk hissi verecek ve geç acıkmayı sağlayacaktır.


5-HER YEMEĞİN YANINDA 5 DAL MAYDANOZ:

A, C ve E vitamini kaynağıdır. Yemeklerin yanında yenen 5-10 dal maydanoz, günlük c vitamini gereksiniminin 1/3’ünü karşılamaktadır. İdrar söktürücü ve ödem atıcı etkisi bulunmaktadır.

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

6-ACIKMAYI GECİKTİREN BİR SİHİRDİR BARBUNYA:

Midede kalış süresi uzundur, dolayısıyla sindirime geç katıldıkların dolayı tokluk hissini arttırırlar. Hem acıkmayı geciktirir, hem de barsak hareketlerini artırır.


7-İŞTAHI TARÇINLA BASKILAYIN:

İnsülinin hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkinleştirir, engelleyen enzimi azaltır. Dolayısıyla insülin direncinin azaltarak, iştah kontrolüne katkı sağlamaktadır. Iştahı baskılayarak, özellikle karbonhidrat isteğini kırmaktadır.

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

8-LİFLERİN KRALİÇESİ - YULAF:

İçindeki çözünebilir lif hem tokluk hissi verir, hem de açlık hissini geciktirir. İçerdiği dirençli nişastayla, metabolizmayı hızlandırmaktadır.


9-PROTEİN DEPOSU BÖRÜLCENİN DÜNYASINI KEŞFEDİN:

Bitkisel kaynaklı doyurucu protein yüklü ve sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. Vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksektir.

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

10-HAZMI KOLAYLAŞTIRAN ANANAS:

Aynı zamanda yemekle beraber oluşan şişkinliğin ve ödemin vücuttan atılmasına oldukça yardımcıdır.


11-VİTAMİN DEPOLARI - KALP DOSTU AHUDU/FRAMBUAZ:

C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri, lif açısından zengin bir meyvedir. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Kalp sağlını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır.

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

12-KANSIZLIĞA ÇARE - KIRMIZI ÜZÜM:

Kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Her gün 7-8 det çekirdekli kuru kırmızı üzümün tüketimi önerilir. Kansızlık durumunda, iyi bir ara öğündür.


13-BÖĞÜRTLEN İLE GÜZELLEŞİN:

Böğürtlenin içinde bulunan ellagik asit, antioksidandır. Böğürtlenin en önemli etkisi cildi gençleştirmesi ve hücre yaşlanmasını geciktirmesidir. Böğürtlen kan şekerini dengeler, kanı temizler, cildi güzelleştirir. C vitamini deposudur ayrıca B grubu vitaminleri de içerir.

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

14-BAĞIŞIKLIK SİTEMİ DOSTU - KARADUT:

İçinde C, B ve K vitamini, diyet lifi ve demir içerir. İçerdiği demir sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirerek kan yapımını arttırır.


15-KIRMIZIN KRALI - DOMATES TÜKETİN:

Yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür.

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

16-BİR PORTAKALIN DÖRT KATI VİTAMİN - GUAVA:

Guava yüksek oranda içerdiği diyet lifleri, A,C vitamini, folik asit, potasyum, manganez, bakır gibi elementler sayesinde süper meyveler grubu içerisindedir. Öyle ki düşük kalorili bilinen türden bir tane guava (elma guavası) bir portakalın 4 katı kadar vitamin içerebilir. Özellikle kırmızı ve pembe olanı çok fazla oranda likopen içerir.


17-ANTİOKSİDAN DEPOSU - KIZILCIK:

Kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Özellikle yaz aylarında sık oluşan idrar yolu enfeksiyonlarını (sistit) gidermede oldukça önemlidir.

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

18-MORDAN VAZGEÇMEYİN - MÜRDÜM ERİĞİ:

Potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. İçinde bulunan lif içeriğinden dolayı sindirim sistemine yardımcıdır.


19-YAZIN VAZGEÇİLMESİ - KARPUZ:

Yüksek oranda C ve a vitamini içerir. Karpuz çekirdeğinde bulunan cucurbocitrin adlı madde böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde yardımcı olur. Ara öğünlerde alınan miktar2 dilimi geçmemelidir!..

 

Yaz aylarında tok tutacak 20 sihirli besin
 

20-DOĞAL UYKU DESTEĞİ ALIN - KİRAZ VE KİRAZ SAPI:

Eklemlerdeki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olmasının yanı sıra içerdiği vücudun doğal uyku düzenini destekler. Kiraz saplarından demlenerek hazırlanan içeceğin de böbrek fonksiyonlarını hızlandırarak, idrar çıkışını arttırması ve ödem oluşumunun giderilmesinde yardımcı olur.

False