Ahmet Özyazgan
Ahmet Özyazgan
Ahmet Özyazgan

Yazın ne tür ayakkabılar tercih edilmeli?

Şıklıktan çok ayaklarınızın rahatlığına önem verin.

Haberin Devamı


HAVA ALABİLEN VE TERLEMEYİ ÖNLEYEN AYAKKABILAR TERCİH EDİN

Yazın ne tür ayakkabılar tercih edilmeli

Bedenin tüm yükünü taşıyan ayaklar için doğru ayakkabı seçimi büyük önem taşıyor. Ayaktaki sorunların büyük bir kısmı yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanıyor. Özellikle kışa oranla yaz aylarında ayakta geçirilen zaman artarken hava alabilen ve terlemeyi önleyen ayakkabılar öneriliyor.


ŞIKLIĞINDAN ÇOK RAHATLIĞINA ÖNEM VERİN

Yazın ne tür ayakkabılar tercih edilmeli

Yanlış ayakkabı seçiminin bacak ve bel ağrıları, yürüme bozukluğu, tırnak batmaları, mantar oluşumu, nasır, parmaklarda şekil bozuklukları, çabuk yorulma gibi rahatsızlıklara yol açıyor Ayakkabı alırken şıklığı ve modadan ziyade ayakların rahat edebileceği ayakkabıların tercih edilmeli.

Öncelikle ayakkabıların doğal malzemelerden üretilmesi gerekmektedir. Kesinlikle giyilen ayakkabı dar olmamalı, kan dolaşımını engellememelidir. Sıkılığı ayarlanabilir olduğundan bağcıklı ayakkabılar tercih edilmelidir. Mümkün olduğu kadar ortopedik ayakkabılar alınmalıdır. Bu ayakkabıların bedenin rahat taşınması ve omuriliği desteklemesi sebebiyle yararları vardır.


ÇORAPSIZ GİYİLEN AYAKKABI MANTARA NEDEN OLABİLİR

Yazın ne tür ayakkabılar tercih edilmeli

Yaz mevsiminde güzel hava sebebiyle kışa göre ayakta kalınan oranın artıyor. Yazın ayakkabı seçimi daha büyük önem taşıyor. Kışa göre ayakta kalma süremiz neredeyse iki kat artıyor. Bu sebeple hava alabilen rahat ve doğal malzemelerden yapılmış, sentetik olmayan ayakkabıların seçilmesi yazın daha büyük önem taşıyor. Ayrıca ayakkabılar çoraplı giyilmeli. Çorapsız giyilen ayakkabı mantar oluşumu ve cilt rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu nedenle iplik veya merserize çorabı tercih edin ve sağlığınız için her gün çorabınızı değiştirin.


AYAKKABILARINIZI ÖĞLEDEN SONRA ALIN

Yazın ne tür ayakkabılar tercih edilmeli

Ayaklar gün boyu kısmen şişer ve bu sebeple ayakkabıların sabah saatlerinde değil, öğleden sonra alınmasını öneriliyor. Alınan ayakkabının kesinlikle ayağı sıkmamasına özen gösterilmesi gerekiyor Yapılan en büyük yanlışlıklardan biri sonra açılır diye dar ayakkabı almak. Dar ayakkabı ayak sağlığı için çok zararlı. Ayakkabı alırken en uzun parmağımızla ayakkabının ucu arasında biraz boşluk olmalı. Ayrıca ayak şeklinize göre ayakkabı tercih edilmeli. Sivri uçlu, dar kalıplı, yüksek topuklu ayakkabılardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı.


AYAK KOKULARI ÇOĞUNLUKLA YANLIŞ AYAKKABI KULLANIMINDAN KAYNAKLANIR

Yazın ne tür ayakkabılar tercih edilmeli

Ayak kokularının pek çoğu ayakkabı kokusundan kaynaklanır. Havalanmayan ya da iyi hava geçirmeyen ayakkabıların içinde zamanla oluşan bakteriler istenmeyen ayak kokularının gelişmesine neden olur. Ayak kokusu ile kendini gösteren bu sorun ayak sağlığının bozulmasına etken en büyük problemlerden biridir. Aynı ayakkabının her gün giyilmesi de bu soruna yol açar. Bu nedenle ayakkabılarınızı gün aşırı giymeli ve bakımlarını düzgün yaparak dolaba kaldırmalısınız.

Pek çok ayakkabı tutkunu kadın, sadece ayakkabının modelini beğendiği için satın alma işlemini gerçekleştiriyor ve konforu ikinci planda tutuyor. Hatta pek çok modacı da sadece güzellik için konforlu olmayan ayakkabılara bile belirli bir süre için tahammül gösterilmesi gerektiğini savunuyor. Oysa ki sadece estetik kaygılarla satın alınan ve konforun gözetilmediği ayakkabılarda ileri dönemde yaşanan en büyük problemleri yine kişinin kendisi, ayağa bağlı gelişen rahatsızlıklarla mücadele ederken yaşıyor.