GeriSağlık Yazın hangi besinler sık tüketilmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yazın hangi besinler sık tüketilmeli?

Yazın hangi besinler sık tüketilmeli?

Mevsimler değiştikçe beslenme düzeninizi de değiştirin!

Günümüzde her meyveye her mevsim ulaşılsa da meyve ve sebzelerin vitaminlerinden en yüksek seviyede faydalanmak için besinleri mevsimine göre tüketmek gerekiyor. Yaz mevsiminde artan sıcaklıklara bağlı olarak kaybedilen sıvının yerine konması sağlık açısından büyük önem taşıyor. Vücutta meydana gelen sıvı kaybını karşılayan en önemli sıvı su olsa da tatsızlığı sebebiyle tüketilmekte zorluk yaşanıyor. Yazın sıvı kaybının yerine konması için imdada yaz besinleri yetişiyor. Yaz besinleri hem çeşitliliği hem lezzeti sebebiyle sağlık için tüketirken de kolaylık sağlıyor.

YAZIN SOĞUK ÇORBA TÜKETİN!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk sıcak havalarda çorba gibi sıvı gıda alımının azaldığına işaret ederek, “Mümkün olduğunca çorba tüketimini azaltmayın. Sıvı tüketimi metabolizmanızı hareketli tutmanıza yardımcı oluyor. Beslenmenizde soğuk çorbalara yer verilebilirsiniz. Kilo kontrolünde ve sağlığı korumada bir diğer çevresel etmen de düzenli bir egzersizin, diyetinizde olması. Dünya Sağlık Örgütü haftada en az 3 kez, en az 45-60 dakikalık aralıksız spor yapılmasını öneriyor” dedi.

Yazın hangi besinler sık tüketilmeli

Yaz besinleri arasında yer alan yaz meyvelerinin sıvı oranının yüksek olması sebebiyle daha çok tüketilmesi gerekiyor. Yaz besinleri arasında en çok sıvı; karpuz, kavun, erik gibi meyvelerde yer alıyor. Vücudu, kışın biriken toksinlerden arındırmak için yaz besinlerinden faydalanmak gerekiyor.

Yaz sıcaklıklarına uyum sağlamaya çalışan metabolizma ağır besinlerin tüketilmesi karşısında yavaşlar ve sağlıksız kilo artışlarına sebep olur. Metabolizmanızı ve sağlığınızı korumak için yazın yağlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Yemek yaparken yiyeceklerin kendi yağının da olduğunu göz önünde bulundurarak olabildiğince az yağ ilave edin. Yaz mevsimi yemeklerde kullandığınız yağı azaltmak için bir fırsattır. Sıcaklar sebebiyle vücut daha hafif gıdalara yönelir. Bu avantajdan faydalanıp yemeklerinizde yağı azaltırsanız bunun bir alışkanlık haline geldiğini göreceksiniz.

[fotogaleri=222]

YAZIN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?

  • Atıştırmalık tercihinizi kuru meyvelerden yana kullanın.
  • Yemekleriniz için hazırlayacağınız sosta domates gibi yaz sebzelerini kullanın.
  • Ara öğünleriniz için kayısı, şeftali, kavun, karpuz, incir ve üzüm meyvelerinden oluşan meyve salatası yapın. Fazla meyvenin yağa dönüşeceğini unutmayın bu yüzden porsiyonlarınız oldukça küçük olsun.
  • Yazın serinlemek için de yaz besinlerinden faydalanabilirsiniz. Meyveleri küçük parçacıkları haline getirerek buz kalıplarında dondurun ve içeceklerinizi hem renklendirin hem tatlandırın.
  • Limonata hem serinlemeniz için hem de daha enerjik hissetmeniz için ideal bir yaz içeceğidir.
  • Tatlı tercihiniz şerbetli tatlılar yerine yaz meyvelerinden oluşan dondurma ya da sütlü tatlılar olsun.
  • Yazın en sık yapılan yanlış, sıcaktan uyuyamama durumunda kalkıp bir şeyler atıştırmaktır. Bu hem midenize zarar verir hem de uykunuzun kalitesini bozar. Bu yüzden uykunuzun bölünmesi durumunda bir şeyler atıştırmak yerine bir bardak su için.

Kış meyve ve sebzelerini rahatlıkla bulabilseniz de yazın tercihinizi yaz besinlerinden yana kullanmanız gerekiyor. Yaz mevsimi, meyve ve sebzelerin en olgun olduğu dönemdir, bu yüzden yazın beslenmenizde yaz besinlerine ağırlık verin.

HANGİ AYDA HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

False