GeriSağlık Yaz detoksu nedir, nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz detoksu nedir, nasıl yapılır?

Yaz detoksu nedir, nasıl yapılır?

Beslenme Koçu Ayşe Serra Yücel, özellikle yaz aylarında vücudu toksinlerden arındırmak yapılan yaz detosunu, faydalarını ve örnek detoks menüsünü bizimle paylaşıyor.

VÜCUDUNUZDA BİRİKEN TOKSİNLERDEN KURTULMAK İÇİN DETOKS YAPIN

Yaz aylarının başlaması ile birlikte hepimizin kafasından bir detoks programı geçmeye başlıyor. Zaman içerisinde yediklerimiz, bulunduğumuz ortamın çevresel faktörleri, yaşam şartlarınındı etkisi ile vücudumuzdaki toksinler artış gösterir. Toksin ise, vücudumuzu aşırı duyarlı kılan, zararlı etkilerimde olan , sağlığımızı bozabilen maddelerdir. Vücutta toksin artışı bağışıklık sisteminin zayıflamasına, hızla kilo alımına, halsizliğe, cilt dejenerasyonuna, sindirim - bağırsak problemlerine, kronik baş ağrısına, sıkıntılı ruh haline, uyku problemlerine ve uzun dönemsel olarak baktığımızda kansere gibi çok ciddi hastalıklara kadar neden olabiliyor. Yani toksinler, vücudumuzda oksidatif stres dediğimiz metabolik sonuçlara neden oluyor. Yaşam koşulları ile maruz kaldığımız vücudumuzda biriken toksinlerden kurtulmak için ise detokslar bizim kurtarıcımız oluyor. Özellikle yaz aylarında vücudu toksinlerden arındırmak ve sağlıklı beslenmeye, spora teşvik etmek bizim için paha biçilmez bir artı haline geliyor.

Yaz detoksu nedir, nasıl yapılır

Metabolizmanızı olumsuz yönde etkilemeden sağlıklı bir şekilde uygulayabilinecek 3 günlük detoks reçetesini sizlerle paylaşacağım

1.GÜN

Kahvaltı: Ananas roka kişniş yeşil Smoothie

Öğle yemeği: Haşlanmış orta boy tatlı patates ( İçerisine 1 kaşık haşlanmış mercimek, domates ve baharat ile lezzet verebilirsiniz.)

Akşam Yemeği: Nane, maydanoz ve nar ekşili erişte ( doğal olacak ve her kes bünyesine göre yiyecek, avuç içi ile ölçebilirsiniz.)

Tatlı: Kakaolu avokado puding (2 adet olgun avokado, 2 muz, 70 gr organik kakao, 3 adet hurma, 1 çay kaşığı vanilya özütü. Avokado ve muzu krema kıvamına gelene kadar robottan geçirin , bu arada hurmaları sıcak suda 15- 20 dk bekletin , krema gibi olan karışıma , vanilya ve kakaoyu ekleyin, iyice çırpın. Hurmaları veya sadece hurma suyunu olmasını istediğiniz tatlılık kıvamına göre ekleyin ve bütün karışımı çırpın . Soğumaya bırakın. Afiyet olsun .)

2. GÜN

Kahvaltı: Çilekli chia yulaf ezmesi ( geceden hazırlanacak )

Öğle yemeği: Kinoalı roka salatası, (Üzerine tat vermesi için 1 çay kaşığı bal gezdirebilirsiniz

Atıştırmalık: Badem sütü veya bademli soya sütlü kahve veya sadece sütü için.

Akşam yemeği: Maydanozlu tatlı patates çorbası.

3 GÜN

Kahvaltı: Böğürtlen, yeşil elma ve salatalık smoothie

Öğle yemeği: Kajulu yeşil salata

Aperatif: 1 veya küçükse 2 havuç (havuçları değişik olması için ince ince kesip fırında cips gibi yapabilirsiniz, yağ sürmek isterseniz sadece avokado ve hindistan cevizi yağı çok az sürebilirsiniz.

Akşam yemeği: Hindistan cevizi yağı ile basmati pirinç pilavı ile zerdeçal ile kavrulmuş karnabahar. 

Bu detok, sadece içecek detoksu olmadığından birçok kişi uygulayabilir. Tatlandırmak için farklı baharatlar eklenmesinde bir sakınca yok. Günde minimum 3 litre su içilecek ve 40 dk yürüyüş ile desteklendiğinde farkı kendiniz göreceksiniz.

False