Yaz aylarında sık rastlanılan el-ayak-ağız hastalığı

El-ayak-ağız hastalığı, yaz ve sonbahar aylarında görülen enterovirusların etken olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık enfekte kişiyle direk el teması ile, damlacık yoluyla solunumsal olarak, hasta kişinin tükürük, dışkısı ve bunların bulaştığı oyuncak, havuz suyu vs. ile bulaşabilir. Hastalık genellikle erken çocukluk çağında görülmekle birlikte daha az olarak erişkinlerde de görülebilir.

Haberin Devamı

EL-AYAK-AĞIZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yaz aylarında sık rastlanılan el-ayak-ağız hastalığı

Hastalığın başlangıcı genel viral enfeksiyonların başlangıç bulgularıyla aynıdır. Halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve yüksek ateş görülebilir. Hastalığın ilerleyen günlerinde karekteristik döküntüleri ortaya çıkar. Bu döküntüler suçiçeği gibi diğer döküntülü viral enfeksiyonlardan farklı olarak avuç içlerinde, parmak aralarında, ayak tabanlarında yaygındır, içi su dolu etrafı kırmızı kabarcıklar şeklindedir. Kol ve bacaklarda, popo kısmında da döküntüler görülebilir. Ağız içinde yanak iç kısmında, damakta ağrılı afta benzeyen yaralar ortaya çıkar ve bu aftların ağrılı olması çocuğun beslenmesini engeller.

EL-AYAK-AĞIZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR?

Yaz aylarında sık rastlanılan el-ayak-ağız hastalığı

Çocuğun asitli olmayan soğuk ve sıvı gıdalarla beslenmesi önerilir, su alımı arttırılır, bu şekilde hem ağrı azalır hem de beslenemeye bağlı olarak çocuğun hastaneye yatışı engellenir. Ağızdaki ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler, ağız içi sprey ve solüsyonlar kullanılabilir. Çocuk el ve ayaklardaki döküntülü alanlarda ağrı ve yoğun kaşıntı hissedebilir, kaşıntıyı gidermek için antialerjik ilaçlar kullanılabilir. El ayak ağız hastalığının ciddi komplikasyonlarına çok nadiren rastlanılır. Bu nadir komplikasyonlar aseptik menenjit, ensefalit, zatürre gibi hastalıklardır., Hasta çocukların çoğu diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi 1 hafta civarında düzelir. Bu hastalığı geçiren çocuklarda hastalık bittikten sonraki günlerde tırnak düşmesine rastlanılabilir.

HASTALIKTAN NASIL KORUNULUR?

Hastalığa yakalanan çocuğun sağlıklı çocuklarla temasının kesilmesi, el yıkamanın salgın dönemlerinde arttırılması hastalığın yayılımını azaltır.

Yazarın Tüm Yazıları