GeriSağlık Yaz aylarında bol sıvı tüketin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz aylarında bol sıvı tüketin

Yaz aylarında bol sıvı tüketin

Hem kilonuzu koruyun hem de toksinlerden arının.

Sıcak ve nemli havaları yaşadığımız şu günlerde bol sıvı alımının önemini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, yazın en çok tüketilen sıvılar hakkında bilgiler verdi.

- Çay ve kahve, idrar atımını hızlandırır. Günde 1-2 bardak önerilebilir.

- Meyve suları, taze sıkılmış ve sıkıldıkları anda içilmeleri (güneş ışığına uzun süre maruz bırakılmadan) koşuluyla herhangi bir vitamin ve mineral kaybına uğramazlar. Posa değerini maksimumda tutmak amacıyla meyvelerin taze olarak tüketilmesi ve kabuklu olarak yenilmesi daha sağlıklıdır. Hazır sıkılmış meyve suları içerdikleri şeker nedeni ile önerilmez.

- Kola ve gazoz türü içecekler, şekerli suların karbondioksitle doyurularak meyve esansları eklenmesi ile hazırlanırlar. Şekerli sıvılar olarak adlandıracağımız bu içecekler boş kalori vermek dışında pek fazla işe yaramazlar.

- Mineralli sular (maden suyu ve soda) su ve elektrolit açısından zengin içeceklerdir. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklar nedeni ile kaybolan su, tuz ve elektrolit kaybını dengelemede önemli içeceklerdendir. Maden suyu içeriğinde bulunan minerallerle yer altındaki çatlaklardan yer bularak yeryüzüne çıkan ve tamamen doğal olan bir sudur. Mineral tuzları, elementler ve gaz içerir (bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodium). Maden sodası içilebilir nitelikteki herhangi bir suya üretim esnasında karbondioksit eklenerek elde edilen bir içecektir. Mineralli sular içinde bulunan tuz ve mineraller vücudumuzun tuz ve su ihtiyacını giderir. Bilinenin aksine mineralli su zayıflatmaz. Mineralli su içindeki tuz oranından dolayı tansiyonu yüksek hastalara çok fazla önerilmez. Ayrıca ödemi olan hamilelerin de mineralli suyu çok fazla tüketmemeleri önerilir. Yaz döneminde vücut çok fazla tuz ve su kaybettiği için daha fazla içilebilir. Günde 1-2 tane yeterlidir. Maden suyu ve sodaların çok fazla tüketilmesi durumunda kalsiyum oksalat taşlarının oluştuğu bilinmektedir. 

- Alkol, mayalanmış şekerli sıvılardan elde edilir. Alkol yapımında kullanılan şekerli öğeler, meyve ve tahıllardan elde edilir. Bazı içkilerde patatesten de yararlanılır. Aşırı alkol tüketimi vücut işlevini bozduğu gibi lipit yapımında kullanılarak yağlanmaya da yol açabilir. Alkolün magnezyum ve potasyum atımını artırarak bu minerallerin yetersizlik belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açtığı da rapor edilmektedir.

Öğün atlamadan düzenli besin tüketimine önem verin ve her besin gurubundan yeterli miktarda alın. Kan şekerinizi dengede tutmak için 3 saatten uzun süre aç kalmayın. 3 ana öğün, 2 ara öğün olmak üzere az az sık sık yemek yiyin. Faydalı gıdaların da aşırı ve sürekli tüketilmesi ile zararlı etkilerinin olabileceğini unutmayın. Rafine edilmiş gıdalar, kızartmalar,cipsler, şekerli gıdalar, karamelize edilmiş gıdalar-aşırı yağlı ve soslu gıdalar, aşırı çay, kola, kahveden kaçının, vücudunuzdan toksinleri arındırın. Lifli yiyecekleri tercih edin. En güzel toksin atıcının su olduğunu unutmayın. 

False