Yaşlanan rahim değil, yumurtalardır!

Yumurtalık yaşlanması, yumurtanın sayısının azalmasına paralel olarak geride kalan yumurtalardaki kalite azalmasıdır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yumurta yaşlanmasına ilişkin detayları anlattı.

Haberin Devamı

Kadınların genellikle 35 yaşından sonra yumurta rezervlerinde azalma görülmektedir. Bu süreç 45 yaşına kadar devam eder. 45 yaşından sonra tamamen azalarak menopoz süreci başlar. Ancak yumurtalık yaşlanması genç yaşlarda da görülebilen bir durumdur. 

GEBE KALMA POTANSİYELİNİ DÜŞÜRÜYOR

Kadının yaşı ile yumurtanın yaşı her zaman paralel gitmeyebiliyor. Belli bir yumurtalık rezervi ile dünyaya geliyorsunuz, gün geçtikçe bu rezervleri yitiriyorsunuz. Sonrasında ise menopoz süreci başlıyor.

Çevresel ve genetik faktörlerin birleşmesiyle çok erken dönemlerde yumurtalıktaki rezervi azalabiliyor. Yumurtalık yaşlanması olduğu durumlarda da gebe kalma potansiyeli düşmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; yumurtaların yaşlanması gebe kalıp kalınamayacağını değil, gebe kalma potansiyelini gösteren bir durumdur.

Haberin Devamı

TEDAVİ EDİLEMİYOR

Yumurtalıkların yaşlanması jinekolojik muayene ya da hormon testleri ile ortaya çıkmaktadır. Yumurtalık yaşlanması görülen kadınlar, gebe kalma sürecini ertelememelidir. Yumurtalık yaşlanması, tedavi edilen ya da engellenebilen bir durum değildir. Burada uygulanacak tedavi, kalan yumurtalardan maksimum fayda sağlamaktır. Yumurtalık yaşlanması olduğu durumlarda, çocuk sahibi olmayı geciktirmek, hiç olamamaya yol açabilir.

Her konuda olduğu gibi yumurtalık yaşlanmasında da erken teşhis çok önemlidir. Pişman olmamak için yumurtalık ve genel rahim muayenesi olmanızda fayda var. Yumurtalık kalitesinin her geçen gün azalarak tükenmesi ve yumurtaların kalitesizleşmesi çocuk sahibi olmanın önüne geçebilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Yumurtalık rezervlerinin azalmaya başladığı ve gebelik elde edilemeyen dönemde tüp bebek tedavisine başlanabilir. Ancak yumurtanın sayısı ve kalitesi tüp bebek tedavisindeki başarı şansını da etkilemektedir. Yumurta sayısının fazla olduğu zamanlarda iyi yumurta elde etme şansı fazla oluyor. Ancak yumurtalar azaldığında bu şansta yavaş yavaş düşüyor.

Bazen kemoterapi, kanser tedavisi gibi hastalıklar yumurta rezervini ciddi oranda azaltabiliyor. Böyle durumlarda ise embriyo dondurma işlemine gidilebilir. Tedavi sürecinde dondurulan embriyolar, ileri zamanlarda kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Dondurulup çözüldükten sonra embriyoların yaşama olasılığı, embriyo kalitesi, dondurma evresi, dondurma tekniği, genetik faktörler ve merkezin embriyo dondurma başarısına göre değişiklik göstermektedir. 

AY AY GEBELİK HESAPLAMA

[fotogaleri=2991,2579]

Yazarın Tüm Yazıları