Ömer Yalçın
Ömer Yalçın
Ömer Yalçın

Yasak aşktan kurtulmanın yolları

Evliyken bu duyguya kapıldığınızda ne yapmalısınız?

Haberin Devamı

Aşık olmak ile ilgili birçok yazı ve kitap okumuşuzdur ama nasıl önleyeceğimiz konusunda pek fazla yazı olmasa gerek. Aslında birçoğumuzun sıklıkla karşılaştığı bir durum yanlış kişiye aşık olmak ve ne yapacağını bilmemek. Yanlış kişi birçoğumuz için farklı anlamlar ifade edebilir; statüsel olarak yanlış olması, bir ilişki halindeyken, geçmişinizden birisine veya başka birisine duygusal olarak bağlanmaya başlanması, ailenizin karşı olduğu bir ilişki, dinsel nedenlerle olmayacağını düşündüğünüz bir ilişki vb. Ancak en tehlikelisi evlilik halindeyken bu duyguya kapılmanız.

İşte, bu ve benzer durumlar için bazı tavsiyeler:

1. KAYIPLAR İÇİN YAS TUTMA

Vedalar hepimiz için üzücü ve zordur. Ağlamaklı bir ruh haline bürünürüz çoğu zaman. Bu iyileşme sürecinin başlangıcıdır aynı zamanda.

Haberin Devamı
  • Özellikle bu durumun zor olduğunu düşünüyorsanız, hayatınızda yaşadığınız diğer kayıpları gözünüzün önüne getirin. Özellikle de gençliğinizde ya da çocukluğunuzda yaşadıklarınız. Çok üzüldüğünüz bir olay olmuş olabilir, çok sevdiğiniz birisinin kaybı gibi.
  • Sizce geçmişinizde yaşadığınız, kaybetme sonucu oluşan yas ve travmaları, şimdiki kayıplarınıza taşıyor olabilir misiniz? Eğer kendinizi onu düşünürken buluyorsanız, bu onunla olmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bu doğal yas sürecinin sadece bir parçası. Aynı keşkeli düşüncelere geçişin, düzelmenin işaretlerinden olması gibi: ‘’Keşke tanımasaydım.’’ İkinci süreçte zihin mantıklı düşünce ile keşkeler arasına geçiş yapmaya başlayacaktır. Duygusal düşünceler mantıksal düşüncelerle yer değiştirmeye başlar.
  • Yasınızın acısız sonlanması gibi bir beklentiye girmeyin. Çoğumuz, güzel bir şekilde sonlandıralım, yavaş yavaş bitirelim, son bir kez görüşelim gibi çözümlerin iyi geleceğini düşünebilir. Bunlar genellikle işe yaramaz. Yas süreci yaşanmalıdır, bu acıları dindirecek sihirli bir değnek aramak gereksiz.

2. ACIYI BESLEMEYİN

Duygularınızın zamanla geçeceğini umarak düşüncelerinizi değiştirmemeniz kendinize yapacağınız bir eziyettir sadece…

  • Sürekli sizi hüzünlendiren şarkıları dinlemekten vazgeçin. Denk gelirseniz kanalı değiştirin.
  • Görüştüğünüz veya onun gittiği yerlere gitmekten vazgeçin.
  • Ortak arkadaşlarınız ile bir süre görüşmeyin ya da onun hakkında konuşmaktan vazgeçin.
  • Sosyal medyada onu takip etmekten vazgeçin ya da bir şeyler içip ona yazmayın, onu aramayın.

3. EŞİNİZ İLE DUYGUSAL İLİŞKİNİZİ TEKRAR KURUN

Bir başkasından hoşlanmaya başladıysanız ya da dikkatinizi çekmeye başlıyorsa bu partnerinizle olan duygusal bağın koptuğuna işarettir. O zaman tekrar bu bağı kurmak için girişimlerde bulunmanız gerekir.

  • Gününüzün nasıl geçtiğini paylaşmakla başlayabilirsiniz. Onun neler yaptığını da sorabilir, onunla ilgilendiğinizi gösterebilirsiniz. Eğer ilişki sıkıcı hale geldiyse yeterince paylaşım yapmıyor olabilirsiniz ya da onun hakkında her şeyi bildiğinizi düşünmeniz buna neden olabilir. Fakat paylaşımlar sürekli olmalıdır.
  • Herhangi bir şeyden rahatsız olduğunuz zaman bunu içinizde beslemek yerine partnerinizle konuşarak çözüme kavuşturun. Bu ilişkileri ciddi anlamda zedeleyen bir durumdur.
  • Daima eşinizin tarafında olun. Ona karşı çocuğunuz ya da annesi ile bir koalisyon oluşturmak oldukça itici ve ilişkiyi zedeleyici olabilir.
  • Daha faza birlikte zaman geçirin, beraberken memnuniyetinizi gösteren bir yüz ifadesi her zaman daha çekici olacaktır.
  • İlişki istemediğiniz zamanlarda, yatakta veya birlikte olduğunuz zaman ona sarılın. Bazen içten bir dokunuş binlerce sözcükten daha etkili olabilir.
  • Partnerinizi önceliğiniz yapın. Ona değer verdiğiniz söylediğiniz kadar hissettirin de.

4. TEMEL SORUNLARINIZI TESPİT EDİN

Birisi cinsel ya da duygusal anlamda sadakatsiz olduğunda, ortada çözümü uzun sürebilecek bir sorun olduğu aşikardır.

  • Kendi düşüncelerinizi sizden daha iyi kimse bilemez. Özellikle tartışmak istemediğiniz konuları gözünüzden geçirin. Bilmediğinizi düşünüyorsanız genellikle cevap, bastırdığınız veya gizlediğiniz bu duygularda gizlidir.
  • Genellikle karşılaşılan sorunlar, para, cinsellik, gündelik iş bölümleridir. Bu konuları gözden geçirmek veya düzeltmek biraz zaman alıyorsa, ilişkiye başladığınızda işe yarayan şeylerden bugün değişen neler var onlara bir göz atabilirsiniz. Vazgeçeceğiniz zaman neden başladığınızı hatırlamak çoğunlukla işe yarayacaktır.
  • Bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.

5. ETKİLİ İLETİŞİM KURUN

Eğer konuşabiliyor ve birbirinizi dinleyebiliyorsanız, en zorlu sorunu bile çözmek için yolun yarısı geçmişsiniz demektir.

  • İyi bir iletişimde karşı tarafa şu mesajı vermelisiniz: ‘’Karşıt görüşlerimiz de olsa konuyu soğukkanlılıkla tartışabilir ve çözüme kavuşturabiliriz.’’
  • “Nasılsa farkındadır, o kadar ima ettim!” gibi düşüncelere kapılarak rahatsız olduğunuz ya da öğrenmek istediklerinizi sormaktan çekinmeyin. Durum gerçekten sandığınız gibi olmayabilir.
  • Partnerinizin hoşlanmayacağını düşünerek hayır demekten çekinmeyin. Aksi halde hoşlanmadığınız şeyleri yapmak durumunda kalabilirsiniz.
  • Geçmişte okulda başarısız olduğumuzda ailemiz bize neyin yanlış gittiğini sorduğunda verdiğimiz cevaplar gibi saldırgan ve kırıcı olmamalıyız. Bunun gibi duygu kodlamalarının günümüzdeki tavırlarımızı etkileyebileceğini unutmayın.

6. DOĞRUYU SÖYLEYİN

Her şeye rağmen atmosfer düzelmediyse en son yapılması gereken şeyi yapmayı düşünebilirsiniz.

Partnerinizin olası yaklaşım tarzını biliyorsanız duygularınızı itiraf etmenin de bir seçenek olduğunu unutmamalısınız. Kendisine karşı eskiden olduğu gibi derin duygular beslemediğinizi ve bunun sizi rahatsız ettiğini belirtebilirsiniz. Başlangıçta kısa süreli bir kızgınlık yaşayabilir ama ciddi bir sorun olduğunun da farkına varacaktır.

Psikolog ve Refleksolog Ömer Yalçın