Yapısı bozuk spermler kadınlarda gebelik kaybına neden olabilir mi?

Tekrarlayan düşükler 20 haftalık gebeliklerden önce % 1-2 oranında görülür. Her ne kadar bu gebelik kayıplarına neden olan faktörlerin genellikle kadınlardaki bozukluklardan kaynaklandığı düşünülse de, bu tür düşük vakalarının yarısından fazlasının sebebi açıklanamamıştır. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, DNA yapısında bozukluk olan sperm hücrelerinin bu tür gebelik kayıplarına neden olabileceğini göstermektedir.

Haberin Devamı

Londra’da bulunun Imperial College tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları Mart ayında Amerikan Endokrin Derneği yıllık kongresinde sunulan bir araştırmaya, 50 tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan kadın dahil edilmiştir. Bu kadınların erkek partnerlerinin sperm parametreleri çalışmaya katılan 63 sağlıklı erkeğin sperm parametreleriyle mukayese edildiğinde şekillerinde bozukluk oranının daha yüksek olduğu saptandı (%4,5’e karşı %3,4). Ayrıca bu erkeklerin spermlerindeki serbest oksijen radikallerinin ve DNA hasarlarının sağlıklı erkeklerden yaklaşık 4 kat daha fazla olduğu saptandı. Çalışmayı yürüten araştırmacılar, sperm DNA’sında izlenen bu bozuklukların, sebebi bulunamayan gebelik kayıplarına neden olabileceğinin altını çizdi.

Yapısı bozuk spermler kadınlarda gebelik kaybına neden olabilir mi

SPERMİN DNA'SINI BOZAN SEBEPLER NELERDİR?

Erkeklerde sıkça görülen varikosel, üreme yolu enfeksiyonları, obezite ve sigara kullanımı gibi sağlık sorunları sperm DNA'sının bozulmasına sebep olabilir. Her ne kadar genetik yapısı bozulmuş olan bu spermler gebeliğin başlamasına yol açsa da, bu gebeliklerin sağlıklı şekilde devam etmesi için yeterli kalitede olmayabilir.

Haberin Devamı

Yapılan bu çalışmanın sonucuna göre tekrarlayan gebelik kaybı sorunu ile karşı karşıya olan çiftlerin mutlaka bir üroloji doktoruna başvurmaları ve spermlerde var olan problemlerin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Sperm kalitesinde bozukluğa yol açabilen bir çok ürolojik hastalık kolayca tedavi edilebilir ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin kısırlık veya düşük gibi sorunlarla karşılaşmasının önüne geçilebilir. Gebelik sürecinde aksaklıklarla karşılaşılan çiftlerde erkek bireylerin ihmal edilmemesi ve gerekli taramalara tabi tutulmasının önemini vurgulayan bu çalışma, basit tedaviler ile tekrarlayan gebelik kayıplarının önlenebileceğini ortaya koyması açısından önemlidir. Böylelikle gelecekte erkek partnerdeki sağlık sorunlarının yol açtığı gebelik kayıplarını saptamak ve tedavi etmek için sperm hasar testleri daha yaygın kullanılacak ve gerekli önlemler alınarak gebelik kaybı riski azaltılacaktır.

[fotogaleri=2096,2746,2557]

Haberin Devamı

Referanslar:
1. Dimakopoulou AP et al. ENDO 2019, Session OR18-5.
2. www.medscape.com/viewarticle/911127
 

Yazarın Tüm Yazıları