GeriSağlık Yanlış yapılan diyet kasları eritiyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yanlış yapılan diyet kasları eritiyor!

Yanlış yapılan diyet kasları eritiyor!

Bilinçsizce yapılan diyet yağları tutuyor, kasları eritiyor...

KASLARI KORUYARAK DİYET YAPMAK SARKMALARI ENGELLELİYOR

Dünyada ve Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen obezite ile savaş için yapılan cerrahi müdahale sonrasında diyetisyen desteğinin büyük önem taşıdığını ve obezite tedavisi olan her hastalarına cerrahiden sonraki dönemde de spor ve egzersiz yapmalarını önerdiklerini belirten Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, "Çünkü hastanın kilo verirken aynı zamanda vücudundaki kas yapısını da koruması önemli. Kaslarınızı koruduğunuzda az ve yavaş kilo vermenize rağmen sıkı bir vücuda kavuşmanız mümkün. Böylelikle oluşacak sarkmalar da en aza indirgenmiş olacaktır" diye belirtti.

Yanlış yapılan diyet kasları eritiyor

ASİTLİ İÇECEKLER MİDEYE KÜÇÜLME AŞAMASINDA ZARAR VERİYOR

Op. Dr. Tepeli, ameliyat sonrasında midenin küçüldüğünü, bu nedenle hastanın istese de fazla katı gıda tüketemediğini belirterek, "Ancak, bu durumdaki hastalarda şeker oranı yüksek asitli içecek tüketimindeki artış dikkatimizi çekiyor. Sıvı gıdalar midede çok fazla durmaz ve bağırsaklara geçer. Bu nedenle sürekli şekerli, asitli içecekler tüketen hastalarımızın, ameliyat sonrasında kilo verme aşaması sağlıklı yürümüyor. Hastalarımıza ameliyattan sonra bu tür gıdalardan uzak durmaları tavsiyesinde bulunuyoruz" dedi.

Op. Dr. Tepeli, obezitenin tedavisinde internet veya basında yer alan mucize diyetler ile değil diyetisyen yardımı alarak, sağlıklı beslenmeyi öğrenme ve sürdürmeye yönelik diyet programları uygulanması gerektiğini kaydetti.

BİLİNÇSİZ YAPILAN DİYETTE KASLAR ERİYOR

Obezite ameliyatı geçiren hastalara önerilerde bulunan Diyetisyen Melike Hasip ise, diyette kas yerine yağ kaybedilmesinin önemli olduğunu belirterek, "Bilinçsiz diyet yapanların yağı kalır, kası gider" dedi.

[fotogaleri=1338] 

DİYET SIRASINDA YAĞ-KAS DENGESİ DAHA ÖNEMLİ

Bir kilo kasın 4 kilo anlamına geldiğini vurgulayan diyetisyen Melike Hasip, "Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. Hep duyarız ya ‘kısa sürede aşırı kilo verdi’ diye. Burada da tehlike ters yönlü. Kişi kas kütlesinden kaybeder, oysa kas kütlesi vücut için önemlidir. Kalbimiz de kaslardan oluşur ve aşırı kilo kayıplarında vücudun tüm kasları, hatta kalp kasları da zarar görür. Diyet sırasında hastanın kilosuna bakmak değil, yağ-kas dengesine bakmak gerekir" ifadelerini kaydetti.

METABOLİZMAYI GÖRMEZDEN GELMEYİN

Diyetisyen Melike Hasip, hızlı kilo kaybında metabolizmanın yavaşladığına dikkati çekerek, "Defalarca şok diyet yapan kişiler işte bu nedenle kilo veremez hale gelirler. Dolayısıyla yapılması gereken, kişi diyet öncesinde mutlaka bir dahiliye ve diyetisyen muayenesinden geçmeli, sonrasında vücut analizi ve metabolizma hızı ölçümü yapılmalıdır. Çünkü eğer metabolizma hızı ölçülmezse kişi diyet yaparken de şişmanlayabilir" diye konuştu.

 

Yanlış yapılan diyet kasları eritiyor
 

YAĞ KAYBI ÖNEMLİDİR

Melike Hasip, önemli olanın kas değil yağın kaybedilmiş olması olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Çünkü kas eşittir metabolizma diyebiliriz. Çünkü kas oranımız fazla ise metabolizmamız da iyi çalışır. Dolayısıyla kas kütlemizi korumamız şart. Ama kilo vermek için aşırı egzersiz yapıp aşırı derece kasımızı artırırsak bu sefer de kas ağırlığı nedeniyle kilomuz artacaktır. Dengeyi korumak çok önemli. Doğru sporla birlikte doğru diyet de yapılmalı. Aşırı ağır diyetlerle yağ değil kas kaybederiz ki bu da metabolizma hızımızı düşürür."

AMELİYAT SONRASINDA MİDEDEKİ DEĞİŞİM

Diyetisyen Melike Hasip, diyetin, her yediğinizin miktarını küçültmek anlamına gelmediğine de dikkati çekerek, "Diyet diyetisyen eşliğinde cinsiyet, hastalık, kilo fazlalığına göre ve de özelikle geçirdiğiniz obezite cerrahisinden sonraki mide hacminize göre hesaplanarak hazırlanmalıdır. Diyetinizin operasyon öncesi minimum yüzde 20 ortalama yüzde 30 protein kaynaklı olması tavsiye edilir. Ancak, operasyon sonrası bu oran değişir. Safra kesesi taşı, böbrek taşı, gut, kronik böbrek yetmezliği gibi çeşitli hastalıklar hariç, kişinin kilosuna göre diyetindeki yüzdesi arttırılabilinir" açıklamasında bulundu.

İHA

False