Baturalp Beşer
Baturalp Beşer
Baturalp Beşer

Vücut tipinizi biliyor musunuz?

Yaptığınız egzersizlerden hızlı bir şekilde sonuç almak için bunu öğrenmeniz şart!

Haberin Devamı

Vücut tipinizi bilmeniz size yaptığınız egzersizlerden daha çabuk sonuç almanızı sağlar, bu da vakit kaybını önler. Vücut tipinizi öğrendikten sonra daha bilinçli şekilde egzersiz yapmış olursunuz.

3 tip vücut tipi vardır: Ektomorf, mezomorf ve endomorf.

Vücut tipinizi biliyor musunuz

1. EKTOMORF VÜCUT TİPİ

  • Narin ve küçük beden yapıları vardır.
  • Düz bir göğüs yapısına sahiptirler.
  • Küçük ve dar omuzları vardır.
  • Kilo almakta çok zorlanırlar.

Ektomorf vücut tipine sahip insanların hızlı metabolizmaları vardır. Kilo almak için yüksek miktarlarda kaloriye ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden bir ektomorfun özellikle beslenmesine çok dikkat etmesi ve çok iyi bir şekilde beslenmesi gerekir. Yüksek miktarda kaloriye ihtiyaç duymalarının sebebi ise kaloriyi çok çabuk yakmalarıdır.

Antrenmanları büyük kas gruplarına odaklanan, kısa ve yoğun çalışmalar şeklinde olmalıdır. Bir ektomorf, kardiyo çalışmalarını minimum sürelerde yapmalıdır (Isınma ve soğumalar için 5 dakika gibi).

Haberin Devamı

Ektomorf vücut tipine sahip kişilerin antrenmanların sonunda beslenme dışında takviye ürün kullanmaları tavsiye edilir. Bu takviye ürünler sadece tavsiye edilmelidir, kesinlikle bir zorunluluk oluşturulmamalıdır, kişinin tercihine bırakılmalıdır. Eğer takviye ürün kullanılacaksa da mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.

2. MEZOMORF VÜCUT TİPİ

  • Atletik yapıları vardır.
  • Belli bir kas yapısına zaten sahiptirler.
  • Kolayca kas yaparlar ve daha kolay yağ kazanırlar.
  • Ektomorflara göre çok daha güçlü yapıları vardır.

Mezomorf vücut tipine sahip insanlar da beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Kalori alımını sınırlamalılar. Mezomorf vücut tipi, ağırlık antrenmanlarına en iyi yanıt veren vücut tipi olmakla beraber daha kolay yağ kazanırlar.

Antrenmanları, ağırlık çalışmaları ile kardiyo çalışmalarının kombinasyonu şeklinde olabilir. Bu ister aynı gün içinde hem ağırlık antrenmanı hem kardiyo antrenmanı şeklinde ya da haftalık antrenman programı yaparak belli günler ağırlık, belli günler kardiyo antrenmanı şeklinde olabilir. Kardiyo antrenmanı ağırlık anrenmanı sonrası ya da farklı bir gün 15-20 dakika süre ile yapılabilir.

3. ENDOMORF VÜCUT TİPİ

  • Vücut hatları yumuşak ve yuvarlaktır.
  • Metabolizmaları yavaş çalıştığından yağ kaybetmekte zorlanırlar.
  • Kası da yağı da çok kolay kazanırlar.
  • Yağ oranları yüksek olduğundan dolayı kaslar çok belirgin değildir.

Endomorflar beslenmelerinde kalori alımını minimum seviyede tutmalılar. Bunun nedeni ise kilo alımının çok kolay olması ve bu kiloların büyük kısmının kas değil yağ olarak depolanmasıdır.

Haberin Devamı

Antrenmanlarında ağırlık ile birlikte her zaman kardiyo antrenmanlarını aksatmadan yapmalılar. Kardiyo sürelerini en uzun tutması gereken vücut tipine sahip kişilerdir. Bu süre 30-45 dakika olabilir. Diğer vücut tiplerine göre antrenman süreleri daha fazla olabilir çünkü yağ kazanımını minimumda tutmalılar. Bu tip vücut tipine sahip kişilerde kilo kaybı için sadece pilates yeterli olmayacaktır, zayıflamaları için bunun yanında mutlaka sağlıklı beslenmeli ve kardiyo yapmalılar.

Yukarıdaki vücut tiplerinin kombinasyonlarına da sahip olabilirsiniz. Ektomorf-Mezomorf ya da Mezomorf/Endomorf gibi… Artık hangi vücut yapısına sahip olduğunuzu biliyorsunuz.Siz de antrenmanlarınızı ona göre düzenleyin, ona göre beslenme düzeninizi oluşturun ve inanın eğer bunları doğru bir şekilde yaparsanız çok daha çabuk netice alacaksınız. Unutmayın, size kimse kolay olacağını söylemiyor ama gerçekten isterseniz hepiniz başarabilirsiniz!

[fotogaleri=1331]