Vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar arasında kısırlık sorunu artıyor

Düzenli egzersiz yapmak, vücudumuzdaki tüm sistemler gibi üreme sistemi için de olumlu bir alışkanlık. Gündelik yaşamlarında daha fazla hareket eden erkeklerin genel sağlığının ve dolayısıyla sperm parametrelerinin daha iyi olduğu uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Ancak geçtiğimiz aylarda yapılan bazı araştırmalar, daha ‘fit’ görünmek için vücut geliştirme (body building) sporu ile uğraşan erkeklerin çocuk sahibi olmada güçlük çektiklerini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Vücut kaslarında daha kısa sürede, daha fazla büyüme sağlamak için anabolik steroid ve testosteron kullanan bu sporcuların büyük kısmında normal üreme döngüsünde bozulmalar meydana gelebiliyor. Böylece bu hormon ilaçları bir yandan daha erkeksi bir görünüm sağlarken diğer yandan erkeklerin kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalmalarına yol açabiliyor. 

Evrimsel olarak daha avantajlı gibi görünen iri yapılı ve kaslı erkeklerin çocuk sahibi olamamalarına Mossman-Pacey paradoksu adı veriliyor. Bu olguya adını veren ve çalışmalarını Amerika Birleşik Devletlerindeki Brown Üniversitesi'nde yürüten Dr. James Mossman, “Çocuk sahibi olmada problem yaşadıkları için sperm testi yaptırmaya gelen bazı erkeklerin gerçekten çok iri olduklarını fark ettim. Evrimsel açıdan gerçek birer alfa erkekleriydiler. Ancak menilerinde hiç sperm olmadığını gördüğümde bu işte bir yanlışlık olduğunu fark ettim.” diyor.

Haberin Devamı

Vücut geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılan anabolik steroidler, erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun vücuttaki etkisini taklit eder ve kas büyümesini arttırır. Dışarıdan alınan testosteron benzeri bu hormonlar, vücudun normal dengesini bozar ve hormonların dengeli şekilde salgılanmasından sorumlu olan hipofiz bezinin daha az çalışmasına neden olur. Sonuç olarak hipofiz bezi bu duruma sperm üretimini sağlayan FSH ve LH adlı iki hormonun salgılanmasını durdurarak tepki verir. Böylece testis hacimleri azalır ve sperm üretimi tamamen durabilir.

Bu durumun önüne geçmek için vücut geliştirme ile uğraşan sporcuların anabolik steroid ve testosteron gibi ilaçlardan uzak durmaları ve vücutlarını doğal yollarla geliştirmeleri daha doğru olacaktır. Bu tür ilaçları daha önce kullanmış olan sporcuların mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmaları ve sperm değerlerini kontrol etmeleri gerekir.

Referanslar
1- Knuth UA, Maniera H, Nieschlag E., Anabolic steroids and semen parameters in bodybuilders. Fertil Steril. 1989 Dec;52(6):1041-7.
2- Torres-Calleja J, De Celis R, Gonzalez-Unzaga M, Pedrón-Nuevo N. Effect of androgenic anabolic steroids on semen parameters and hormone levels in bodybuilders. Fertil Steril. 2000 Nov;74(5):1055-6.
3- Torres-Calleja J, González-Unzaga M, DeCelis-Carrillo R, Calzada-Sánchez L, Pedrón N. Effect of androgenic anabolic steroids on sperm quality and serum hormone levels in adult male bodybuilders.Life Sci. 2001 Mar 2;68(15):1769-74.
4- Semet M, Paci M, Saïas-Magnan J, Metzler-Guillemain C, Boissier R, Lejeune H, Perrin J. The impact of drugs on male fertility: a review. Andrology. 2017 Jul;5(4):640-663.
5- www.newsweek.com/mossman-pacey-paradox-men-trying-look-pinnacles-evolution-risk-becoming-1436988

Yazarın Tüm Yazıları