GeriÇocuk Beslenmesi Vitamin ve mineral deposu boza çocuklara da faydalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vitamin ve mineral deposu boza çocuklara da faydalı

Vitamin ve mineral deposu boza çocuklara da faydalı

Kış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor.

Havalar soğudukça vücutta enerji harcaması azalıyor ve gıdalardan alınan enerjiyle vücut ısısı korunmaya çalışılıyor. Bu yüzden kışın karbonhidrat içerikli ve besin değeri yüksek gıdalara eğilim artıyor. Boza, vitaminler, mineraller ve probiyotik özellikleriyle tam bir şifa deposu. Eskiden sokak satıcılarından temin edilen boza, günümüzde daha çok marketler ve internet üzerinden siparişlerle temin ediliyor ve bu noktada güven ve hijyenik koşullar ön plana çıkıyor. 40 yıldır boza üreten Müslüm Yağcı, boza hakkında bilinmesi gerekenleri aktardı.

Vitamin ve mineral deposu boza çocuklara da faydalı

TAZELİĞİ ÖNEMLİ

Bozanın tazeliği çok önemlidir. Yoğun kıvamlı, beyaza yakın sarımsı renkte olmalıdır. Açık boza mayalı olduğu için saklama ve tüketim süresi 4-5 gündür ve serin ortamda saklanmalıdır. Soğuk ortamda bekletmeniz durumunda, içindeki bakteriler üşür ve fermente süreci yavaşlar, bu durumda ise tüketim süresi 8-10 güne kadar uzayabilir. Gün geçtikçe bozanın ekşiliği artacaktır. Marketten satın alınan ürünler ise mayalı olmadığı için saklama süresi 15-20 gündür. Boza her yerden alınmaz. Kıvamı, rengi, aroması, lezzeti ve hijyenik koşullar bakımından mutlaka güvendiğiniz yerden alın.

BOZANIN FAYDALARI

• Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini artırır, hastalığa karşı koruma kalkanı sağlar.

• Fermente olduğu için sindirim sistemi için yararlı bakterileri üreterek probiyotik etki sağlar. Enerji ve besin değerleri oldukça yüksektir, 1 bardak boza yaklaşık 428 kcal enerji içerir.

• Mide yanmasını önler, bağırsak fonksiyonlarını düzenler, hazmı kolaylaştırır.

• B grubu vitaminler, A ve E vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor mineralleri bakımından zengindir.

Vitamin ve mineral deposu boza çocuklara da faydalı

ANNE VE ÇOCUKLARA YARARLARI

Yapılan araştırmalarla, zengin vitamin ve enerji içeriği olan bozanın kemik yapısını güçlendirdiği ve vücudu desteklediği bilinmektedir. Bozada yoğun olarak bulunan darı, hamilelerde anne sütünü artırmaktadır. Emziren annelerde, bozada yüksek oranda bulunan kalsiyum ile süt miktarı artmakta, prolaktin salgısı desteklenmektedir. Büyüme çağındaki çocuklarda boza enerji değerleri, besleyici yönleri ve kemik gelişimini destekleyen mineralleriyle zengin bir besin kaynağıdır.

BOZA NE İLE TÜKETİLİR?

Boza bardaktan içilir, kaşıkla sadece dibinde kalan tortusu yenir. Eski dönemlerde içine pekmez, karanfil, tarçın ve zencefil eklenirdi. Günümüzde ise genellikle tarçın ve sarı leblebiyle tüketiliyor.

False